✅ ریچارد، عضو سابق تیم مذاکره‌کننده در گفت‌وگو با رویداد۲۴ بخش (۱)

✅ ریچارد #نفیو، عضو سابق تیم مذاکره‌کننده #آمریکا در گفت‌وگو با رویداد۲۴ بخش (1)

بازگشت تحریم‌های #آمریکا تأثیر گذشته را نخواهد داشت

ریچارد نفیو عضو پنهان اما همیشه حاضر مذاکرات هسته‌ای بوده؛ معمار تحریم‌های گسترده جهانی علیه #ایران محسوب می‌شود و آنچنان به این امر تسلط دارد که کتاب «هنر تحریم‌ها» را منتشر کرد. او به واسطه تجربه‌ای که از طراحی تحریم‌ها علیه ایران کسب کرد، کتابی را به رشته تحریر درآورد که کارکرد تحریم‌ها را تشریح می‌کند و نشان می‌دهد که تأثیرگذاری‌شان چطور قابل ارزیابی است.

حال دقیقاً همین فرد معتقد است تحریم‌ها، در صورت برگشت دیگر تأثیرگذاری گذشته را نخواهند داشت. کشورها و سازمان‌های بین‌المللی به‌طور روزافزون از تحریم‌ها به‌عنوان ابزاری برای دستیابی به اهداف سیاست خارجی خود استفاده می‌کنند. بااین‌حال، درصورتی‌که این تحریم‌ها بدون یک استراتژی مشخص در واکنش به رویه و رفتار رو به تغییر کشور هدف اجرا شوند، بی‌تأثیر خواهند بود. ریچارد نفیو در کتاب «هنر تحریم‌ها» که در دسامبر 2017 به چاپ رسید یک چارچوب عملی‌تر برای برنامه‌ریزی و اجرای تحریم‌ها ارائه می‌کند که نه‌تنها بر استراتژی تحریم‌های اولیه متمرکز است، بلکه مهم‌تر از آن، به چگونگی قاعده‌مند ساختن آن‌ها به منور دستیابی به بیشترین میزان بهره‌وری از نظام تحریم‌ها، می‌پردازد.

ریچارد نفیو تا پیش از اول فوریه ۲۰۱۵، یعنی چند ماه پیش از «توافق #وین»، معاون ارشد هماهنگ‌کننده سیاست‌گذاری تحریم‌ها در وزارت خارجه امریکا بود و دقیقاً دو سال در این سمت حضور داشت. پیش از آن، او از ماه می ۲۰۱۱ تا ژانویه ۲۰۱۳ مدیر ایران تیم امنیت ملی دولت آمریکا بود. در همین سال‌ها بود که تحریم‌های آمریکا به اوج خود رسیدند و یکی از گسترده‌ترین موارد اعمال فشار در تاریخ جهان معاصر اعمال شد.

نفیو پیش از آن در «دفتر امنیت بین‌المللی و عدم گسترش تسلیحاتی» وزارت خارجه #آمریکا و نیز در دفتر مشابهی در وزارت انرژی این کشور کار می‌کرد. پس از پایان دوران شلوغ و پراضطراب مذاکرات هسته‌ای، او به فضای دانشگاهی رفت و اکنون به‌عنوان دانشور پژوهشی ارشد در «مرکز سیاست‌گذاری جهانی انرژی» در دانشگاه کلمبیا کار می‌کند و به طرح نظراتش در رسانه‌ها درباره سیاست دونالد #ترامپ در مورد «#برجام» و ایران مشهور است.

تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران در شرایطی وضع و هرچه بیشتر تشدید شد که لفاظی ها و تهدیدهای محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت نهم و دهم ایران درباره محو کردن اسرائیل از نقشه جهان و رویکرد جنگ‌طلبانه وی باعث شده بود، یک اجماع جهانی علیه ایران شکل بگیرد، اجماعی که نتیجه‌اش چیزی جز تحریم هماهنگ و اجرای یکپارچه آن از سوی تمام کشورهای جهان، حتی برخی متحدان ایران نبود. تحریم‌ها در چنین شرایطی حداکثر تأثیرگذاری بر اقتصاد ایران را داشت و به زعم غربی‌ها عامل اصلی آوردن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره محسوب می‌شد.

دو سال مذاکرات پیاپی و فشرده منجر به توافقی میان ایران و گروه 1+5 شد که قدرت دیپلماسی را به رخ جهان کشید و رژیم تحریم‌های بین‌المللی را در هم شکست. درست است که با گذشت دو سال از اجرایی شدن این توافق، بسیاری از کارشناسان اقتصادی تأکید می‌کنند که رفع تحریم‌های بین‌المللی تأثیر چندانی بر شکوفایی اقتصادی ایران یا جذب سرمایه‌های خارجی نداشته، اما اجماع جهانی‌ای را شکسته که دیگر امکان بازگرداندن تحریم‌ها با کیفیت سابق را ندارد، حتی اگر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا تهدید به خروج از برجام و اعمال دوباره تحریم‌ها کند.

http://i.vimeocdn.com/video/544546168_1280x720.jpg