💠 دیپلماسی پاریزین در طهران/روزنامه جام جم

💠 دیپلماسی پاریزین در طهران/روزنامه جام جم
✍ اصغر محمدی فاضل*: هرگاه با چالشی مواجه می‌شویم، عده‌ای غبطه می‌خورند به حال کشورهای توسعه‌یافتهِ غربی که چنین مشکلاتی را ندارند! آیا می‌شود ادعا کرد که در دنیای امروز، لااقل درباره محیط زیست، میان همه سیاستمداران و مدیران غربی وحدت نظر جدی وجود دارد و همه اختلاف‌های خود را کنار گذاشته‌اند؟

✅ نگاه عموم جامعه به تحولات جهانی این است که وقتی چند دیپلمات گرد یک میز جمع می‌شوند، همه با زبان مشترکی گفت‌وگو می‌کنند و همه کارها در کمال آرامش و دوستی به پیش می‌رود. اما واقعیت چیز دیگری است. تاکنون این بخت را داشته‌ام که در بسیاری از نشست‌های بین‌المللی حضور داشته باشم. گاهی تحلیل‌ها، برداشت‌ها، اظهارنظرها و پیشنهادها آنقدر از هم گسیخته و دور از هم هستند که از خود می‌پرسیم آیا جلسه را اشتباهی نیامده‌ایم؟

✅ بخش بزرگی از مباحثات بین‌المللی محیط زیست به شرایط اقلیمی، اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی کشورها برمی‌گردد. واژه‌هایی چون کالا، خدمات، فایده، رفاه، سلامت و مشارکت اجتماعی که در نگاه اول مفاهیمی ساده دارند، اغلب مبنای اختلاف در مذاکرات هستند. به عنوان مثال برداشت نماینده یک کشور آسیایی از واژه «ذی‌نفعان» با تعاریف یک عضو جامعه اروپایی تفاوت‌های چشمگیر دارد. به همین دلیل در نشست‌های بین‌المللی زمان و تلاش‌ زیادی برای تصویب یک بیانیه و ایجاد اتفاق نظر صرف می‌شود، اما پس از امضای بیانیه‌ای که حالا به یک سند تبدیل شده، داستان شکل تازه‌ای به خود می‌گیرد.

✅ در جهان امروز این فقط ما نیستیم که با کلاف‌های سردرگم اقتصادی و اجتماعی دست به گریبانیم. چون نیک بنگریم کار همه دنیا در این حوزه گرفتاری است. نقش‌آفرینی کم‌نظیر کارشناسان ایرانی در پیشرفت مذاکرات تغییر اقلیم در اجلاس پاریس به غرب نشان داد که این روزها بیش از هر زمان دیگری به همکاری با ایران نیاز دارند. تردیدی نیست که حضور وزیر محیط زیست فرانسه در تهران، حلقه‌ای از زنجیره تلاش غربی‌ها برای نزدیک شدن به ایران است. امیدوارم این رخداد بیش از آن که تهدید تلقی شود به یک فرصت تبدیل گردد.

* کارشناس محیط زیست
@zistboom
@Internationalrel