✍🏻 حرکت تاکتیکی در حمله به.. ترکیه همواره در گسترش و یا مهار نسبی بحران، نقش مهم و مؤثری داشته است

✍🏻 حرکت تاکتیکی #ترکیه در حمله به #عفرین

ترکیه همواره در گسترش و یا مهار نسبی بحران #سوریه، نقش مهم و مؤثری داشته است. یکی از مهمترین اهداف ترکیه در سوریه مهار نقش روزافزون کردهای سوریه در مجاورت مرز این کشور و نگرانی آن بابت پیوند جنبش کردی سوریه با جنبش کردی ترکیه است. اما اینکه چرا ترکیه این مقطع زمانی را برای انجام عملیات نظامی ترکیه در کانتون عفرین انتخاب کرده‌ است، اهمیت ویژه‌ای در این برهه زمانی دارد.

ترکیه در انتخاب این مقطع زمانی چند دلیل داشته است. اولین دلیل نزدیک شدن به موسم برگزاری اجلاس صلح میان گروه‌های معارضان سوری در #سوچی #روسیه است. نشستی که با وساطت و فعالیت #مسکو برگزار می‌شود و قرار است همه گروه‌های سوری از جمله گروه‌های کرد در آن نقش فعالی داشته باشند. از همین رو آنکارا در نظر دارد، با اجرای عملیات عفرین بر نتایج اجلاس سوچی تأثیر بگذارد. رهبران حزب آک پارتی همواره مخالف نقش مؤثر کردها در شکل‌دهی ساختار سیاسی جدید سوریه بوده‌اند و در یکی دو سال اخیر با دعوت از رهبران گروه‌های کرد سوری برای شرکت در نشست صلح ژنو مخالفت کرده بودند و در چند ماه گذشته نیز بارها نارضایتی خود را بابت دعوت از گروه‌های کردی در نشست سوچی با روسیه در میان گذاشته بودند.

عامل دیگری که باعث شده ترکیه در شرایط فعلی اندیشه عفرین را به مرحله اجرا درآورد، به تلاش آنکارا برای تخریب روند صلح در سوریه بازمی‌گردد. ترکیه هنوز هم درباره نظام جدید سوریه و تثبیت قدرت رو به ثبات «بشار اسد» به رویدادهای دلخواه خود نرسیده و همچنان بر مخالفت خود با نظام کنونی سوریه پافشاری می‌کند. نمونه این مخالفت‌ها را می‌توان در تور آفریقایی «رجب طیب #اردوغان» که طی آن از تغییر رژیم دمشق سخن گفته بود، مشاهده کرد. از آنجا که اجلاس سوچی می‌تواند گام مهمی در رسیدن به آشتی ملی در سوریه و تحکیم جایگاه اسد باشد، آنکارا با این اقدام پیشدستانه تلاش دارد نوعی ثبات‌سازی در کل سوریه را نشانه بگیرد.

سومین عامل ناشی از نقشی است که ترکیه به نیابت از امریکا در منطقه ایفا می‌کند. در شرایطی که واشنگتن امکان و تمایل زیادی برای مشارکت آشکار در بحران سوریه ندارد، متحدان منطقه‌ای این کشور از جمله ترکیه می‌توانند این نقش را برعهده بگیرند. بر این اساس برخلاف مجادله‌های لفظی میان #آنکارا و #واشنگتن، هماهنگی‌های قابل توجهی بین دو کشور به چشم می‌خورد. اکنون نیز به نظر می‌رسد، آنکارا در ازای دریافت تضمین‌هایی در خصوص امنیت خود از طرف تحریکات نیروهای کردی که از سوی امریکا پشتیبانی می‌شوند، در حال پیاده کردن سناریوی مداخله برای جلوگیری از تثبیت فضای سیاسی در سوریه است.

در مجموع به نظر می‌رسد این اقدام ترکیه با وجود اینکه حرکتی تاکتیکی محسوب می‌شود، نشاندهنده فقدان اصول ثابت و مشخص در ترکیه‌ای است که به باند بازی و حرکات سینوسی در سطح منطقه شهره است. سیاست حمله به عفرین همچنین از نا‌آمادگی ترکیه در تطبیق خود با شرایط جدید در سوریه و نگرانی آن از افزایش قدرت رقبای منطقه‌ای‌اش از جمله #ایران و روسیه حکایت دارد. ضمن آنکه ترکیه هیچگاه در سیاست منطقه‌ای خود در قبال کشورهایی چون ایران و روسیه و همچنین رژیم صهیونیستی ثباتی نداشته و این عملگرایی مفرط و پرهیز از اصولگرایی باعث شده، آنکارا با تأکید بر برخی دستاوردهای تاکتیکی، برخی توافقات و هماهنگی‌های پیشین را نادیده بگیرد و طرحی نو دراندازد. اما این وضعیت نیز مانند سایر اقدامات ترکیه در سوریه بعید است راه به جایی ببرد. این عملیات در کوتاه مدت جز تشدید تنش در سوریه و بالطبع منطقه نتیجه ملموس دیگری نخواهد داشت و باید انتظار داشت از طریق فعالسازی برخی ابتکارهای منطقه‌ای، مجدداً موازنه سازی‌هایی برقرار شود.

🔗 http://www.iranreview.org/content/Documents/Turkey-s-Tactical-Move-in-Attacking-Syria-s-Afrin.htm