✍🏻 گاردین از سرنوشت _ جولیان (۲).. اواسط ماه مارس بری نماینده ایالات متحده در مذاکرات بود

✍🏻 #گزارش گاردین از سرنوشت #برجام _ جولیان #برگر (2)

اواسط ماه مارس بری #هوک نماینده ایالات متحده در مذاکرات بود . درست 2 روز پس از آنکه رئیس او، رکس #تیلرسون، بدون هیچ پیش آگهی اخراج شد.

رییس جمهور #آمریکا در خصوص این اخراج به خبرنگاران گفت که او با تیلرسون نگاهی مشترک در خصوص ایران نداشته اند ، چرا که تیلرسون بر خلاف #پومپئو ، فکر می کرده که می تواند این قرارداد را نجات دهد . تا اواخر آوریل پومپئو برای حضور رسمی در جلسات سنا دعوت نمی شود.

اما مقامات اروپایی می گویند که احساس می کردند تیلرسون مشتاق همکاری بیشتری با آنها بوده تا راه حل‌هایی را پیدا کند که از یک سو ترامپ را راضی کنند و از سوی دیگر ، از برجام نیز دفاع کنند . با این حال ترامپ تیلرسون را در شرایطی اخراج کرد که احساس می کرد وی قصد دارد رفتارهایش را تحت مدیریت و کنترل بگیرد .با سقوط تیلرسون، هوک در تلاش است تا به مدیریت رابطه با اروپایی ها بپردازد ،آن هم در فقدان رهبری و سیاست.

جلسه صبح در #برلین با بحث در مورد اقدامات تکمیلی اروپایی ها برای مذاکره مورد بحث قرار گرفت.جلسه بعد از ظهر نیز با هدف "تثبیت" برجام تشکیل شد اما راه به جایی نبرد . زیرا مواضع #اروپا در خصوص توافق چندان تغییر نکرد . هوک در این خصوص به خبرنگاران گفت :" اول باید با اروپایی ها توافق داشته باشیم و اگر موفق نشدیم با اروپایی ها توافق کنیم به رئیس جمهور گزارش خواهیم داد" وی در بخشی دیگر از سخنانش گفت "اگر موفق به یک توافق شدیم ، پس از آن متن توافق به وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی و سپس به رییس جمهور ارایه خواهد شد و او تصمیم می گیرد که آیا می خواهد در این توافق باقی بماند یا تحریم ها را متوقف کند."

هر دو مقام رسمی این نمایش، یعنی پومپئو و بولتون، مخالف برجام هستند. آنها به احتمال زیاد هیچ یک از پیشنهادات #اروپا را تایید نخواهند کرد . در این میان یکی از آخرین و بهترین فرصت ها برای نجات این معامله، دیدار دولت امانوئل مکرون با واشنگتن در روز 24 آوریل و سخنرانی وی در نشست مشترک کنگره صبح روز بعد خواهد بود.مقامات فرانسوی می گویند تلاش برای نجات برجام ،در دستور کار خواهد بود.

اما اگر این یازدهمین درخواست تجدید نظر نیز مورد قبول دولت ترامپ قرار نگیرد در کمال شگفتی باز هم یک راه نجات برای عبور برجام از جوخه اعدام وجود دارد . درواقع ترامپ می تواند به جای یک مرگ ناگهانی دردناک یک مرگ شیرین آهسته به برجام ارائه دهد . او می تواند تعلیق تحریم‌های ایران را امضا نکند و به وزارت خزانه‌داری بگوید کمان را عقب بکشد اما تیر را شلیک نکند.

حتی دولت ترامپ می تواند از طریق قطع نامه های سازمان ملل و حتی در مواجهه با مخالفت های دیگر اعضای دائم شورای امنیت، فشارهایی محکم و ناگهانی به ساختار معامله هسته ای وارد کند . اما هر گونه تغییری در این گزینه های ریاست جمهوری یک شکاف بزرگ بین اروپا و آمریکا ایجاد خواهد کرد. دیپلمات های اروپایی حاضر به پیش بینی کردن درباره "طرح" B " و یا آن چه در صورت نقض برجام باید انجام شود نیستند . آن ها ادعا می کنند تمام تمرکز خود را روی "طرح A" " قرار داده اند، یعنی تلاش برای متقاعد سازی ترامپ و پر کردن فاصله خود با کاخ سفید . پایتخت های اروپایی اصرار دارند که ایمان خود را به معامله ای که در سال 2015 در وین امضا کرده اند حفظ کنند.

یکی از گزینه های اروپایی ها در صورت لغو توافق ، شامل محافظت از شرکت های اروپایی از تحریم های ثانویه ( نه تنها ایران هدف قرار می گیرد ، بلکه هر کسی که با ایران کار می کند شامل تحریم می شود) است. چنین اقدامات مقابله ای برای بحران تحریم ها پیش از این در مورد کوبا پیشبینی شد ، اما هیچ وقت مورد استفاده قرار نگرفت.این اقدامات می توانند شامل استفاده از حساب های یورو برای تامین مالی معاملات ایران و دور زدن خزانه داری ایالات متحده باشند.
داونپورت در این خصوص می گوید : "من فکر می کنم این مهم است که اتحادیه اروپا، روسیه و چین و دیگر کشورها نیز تلاش کنند تا این معامله را با هم نجات دهند." "عدم پشتیبانی از توافق هسته ای نه تنها بعدها موجب سرزنش موضع ایالات متحده خواهد شد ، بلکه ، نتایج خطرناکی را نشر خواهد داد . برای مثال احتمال توسعه سلاح های هسته ای . با این وجود، تردیدهایی جدی وجود دارد که هر کدام از این اقدامات تا چه حد می تواند بر رفتارهای تند ترامپ در قبال ایران اثر خنک کننده و تخفیفی داشته باشد و اساسا آیا شرکت های خارجی می توانند تصمیم بگیرند که در ایران تجارت و سرمایه گذاری کنند یا خیر .

انتظار می رود شرکت هایی مانند غول نفتی فرانسوی توتال پس از مشخص شدن موضع ترامپ در 12 می تصمیم خود را روشن کنند اما فروش گسترده هواپیماهای بوئینگ و ایرباس نیز به خطر افتاده است.

🔗 https://www.theguardian.com/world/2018/mar/31/iran-deal-donald-trump-john-bolton-mike-pompeo