دکتر در ‌وگو با ایلنا: آمریکایی‌ها را برای اعمال فشار به گروگان گرفته‌اند؛ اروپایی‌ها در پی ایجاد نوعی موازنه در روابط‌شان میان و

https://goo.gl/JRyivp

✔️ دکتر #رضا_نصری در #گفت‌وگو با ایلنا: آمریکایی‌ها #برجام را برای اِعمال فشار به #ایران گروگان گرفته‌اند؛ اروپایی‌ها در پی ایجاد نوعی موازنه در روابط‌شان میان #آمریکا و #ایران هستند

بخش (3)

🔹 روس‌ها طی ماه‌های گذشته بارها حمایت خود را از برجام اعلام کردند. فکر می‌کنید روس‌ها تا کجا در برابر فشارهای امریکا می‌ایستند؟ آیا با تشدید فشارها به مسکو از سوی واشنگتن، روس‌ها به تهران تمایل خواهند شد یا به سمت معامله با امریکایی‌ها خواهند رفت؟

به نظرم روس‌ها - به دلیل سوابق تاریخی و ملاحظات بلندمدت راهبردی - هرگز همه تخم‌‌‌مرغ‌های خود را در سبد #آمریکا قرار نخواهند داد. از سوی دیگر، فضای داخلی آمریکا و «روس‌ستیزی» نهادینه‌شده در این کشور هم به گونه‌ای است که دولت‌های متوالی آمریکا - از جمله دولت #ترامپ - نمی‌توانند به راحتی با #مسکو وارد معامله شوند. از این رو، معتقدم پایدارترین و منطقی‌ترین سیاست برای #روسیه این است که به تدریج با کشورهای همسو - از جمله #ایران و #چین - به نهادسازی و «نظام‌سازی» در سطح بین‌المللی روی آورد و سازوکارهایی در موازات سازوکارهای فعلی ایجاد کند که در آن وابستگی به آمریکا به حداقل برسد. از هم‌اکنون هم گزارش‌ها حاکی از این است که این گونه نهاد‌سازی‌های موازی (یا‌ نظام‌سازی‌) در حوزه بانکی، مالی و غیره در حال شکل‌گیری است.

🔹 آیا برکناری رکس #تیلرسون و انتخاب مایک #پومپئو برای وزارت امور خارجه را می‌‌توان مقدمه‌‌ای برای خروج از برجام تلقی کرد؟

آقای #ترامپ در اولین واکنش خود در مورد برکناری تیلرسون به این نکته اشاره کرد که بر سر «برخی مسائل» با وزیر امور خارجه‌اش اختلاف نظر داشته است؛ و مشخصاً از «توافق هسته‌ای با #ایران» به عنوان یکی از مصادیق این اختلاف نظر یاد کرده است. از آنجا که بحث تغییر افراد معتدل‌تر کابینه مانند ژنرال مک‌مستر نیز مطرح است، می‌شود اینطور برداشت کرد که ترامپ قصد دارد تیم سیاست خارجه و امنیت ملی خود را نسبت به برجام و ایران و - به طور کُلی - رقبای بین‌المللی خود «سخت‌گیر»تر یا به عبارتی «افراطی‌»تر کند.

در واقع، معتقدم نباید از این تغییرات به همین زودی نتیجه گرفت که پروژه «برجام‌‌کُشی» ترامپ با آسانی و موفقیت بیشتری انجام خواهد گرفت. بلکه این نکته را هم باید در نظر داشت که جابجایی وزیر در این مقطع زمانی سازوکاری را در رسانه‌ها و فضای «سیاست داخلی» آمریکا به حرکت درمی‌آورد که الزاماً به نفع مخالفان برجام نخواهد بود.