✍ پویا ایمانی …. 🔶۱

#یادداشت
✍ پویا ایمانی



🔶1. برای فهم عمیق و به روز فاشیسم، باید کمی از درس نامه های نظریه ی سیاسی فراتر رفت. کشف ترکیبات جدید فاشیسم مستلزم کشف ترکیبات نظری تازه است. ممکن نیست بتوانید سیاست را صرفا به کمک نظریه ی سیاسی بفهمید.سیاست هم مثل هرچیز دیگر از ماقبل خودش آغاز می شود و تا مابعدش ادامه می یابد. هیچ چیز فقط یک نام ندارد.

2. فاشیسم هیچ وقت در توتالیتاریسم متحجر نشده. هیچ "میل" ای در establishment (دستگاه حاکم/وضع موجود) سنگ نمی شود. فاشیسم بارها بیش از آنکه نظامی توتالیتر باشد، میل به توتالیزاسیون است. توتالیتاریسم فرم است.فاشیسم محتواست، محتوای زنده ی میل، که مثل هر میل دیگری در درجه ی اول عبارت است از میل به ترکیب. همین ماهیت سیال و ترکیب شونده هم باعث می شود نتوانید در چارچوب تقسیم بندی دموکراتیک/اتوریتر/ توتالیتر فهمش کنید. باز به همین دلیل است که دوستان متمایل به روانکاوی مدرن و "فلسفه ی حیات" (در معنی موسع کلمه) شامه ی بارها تیزتری در بو کشیدن زندگی فاشیستی دارند.

----------------------------------------

*تحلیل امکانپذیر بود اگر به جای ترکیب رقیق بیانیه نویسی و هیجان زدگی و هوچی گری و ترس و عقب نشینی مدام، بیشتر اهل تفکر نظری در باب ریشه ها و بنیادها بودیم: فاشیسم نه از دولت که از "زندگی" سر می زند، از زندگی ویران و نحیف و لاجرم بی موضعی که آلت دست بادهای بی رحم این فلات قاره است. شکلی از خواندن "نظری" (و نه تاریخی) می توانست از پیشاتاریخ فاشیسم آغاز کند و تا روزگار ما پیش بیاید و خیلی همدستی ها را توضیح دهد. سرنخش را می شد از آن عبارت یان هوس بر هیمه ی آتش(ترکیب "سادگی" و "تقدس") گرفت و از خلال مباحث بعضا غیر مستقیم آدورنو و ویلهلم رایش در باب ربط "صیانت نفس" و زندگی ویران به فاشیسم، رسید به بحث بارها "فلسفی"تر دریدا در باب ربط درونی مفاهیم صیانت نفس، امنیت و سلامت به دین (مشخصا دین اسلام). و از اینجا می شد شباهت جادویی در آموزه ها سراغ کرد و برگشت به پاسخ محکم رودینسون به فوکو: اسلامیسم انقلابی ایران بازگشت "شکلی آرکاییک از فاشیسم" است....



@Kajhnegaristan