✍سیاوش طلایی زاده …تصویری که از جهان غرب در اذهان ما شکل گرفته با دو مفهوم، سخت گره خورده است: یکی نظم و یکی لذت

✍سیاوش طلایی زاده


تصویری که از جهان غرب در اذهان ما شکل گرفته با دو مفهوم، سخت گره خورده است: یکی نظم و یکی لذت.
شاید همه ما این خاطره را از یکی از خویشان فرنگ رفته خود شنیده باشیم که مثلاً "بیست سال در سوئد بودم و حتی یک بار ندیدم کسی در خیابان بیهوده بوق بزند" و بر پایه همین تصور از غرب منظم است که همه چیز آنجا را از سر حساب و کتاب میدانیم (از رانندگی و پیاده روی گرفته تا دانشگاه و ادارات و...) و از همین چشم انداز است که خود را "جهان سومی" میخوانیم. "جهان سوم" جایی است که در آن هیچ انضباطی حاکم نیست (هفته ای نیست که در متروی تهران کلیشه هایی از نوع "اینجا ایران " یا "جهان سوم است" را نشنوم).
علاوه بر نظم و انضباط تصویر انسان غربی همیشه به عنوان کسی در ذهن ما نقش بسته که به کیف ویژه ای دسترسی دارد. بار و کنسرت و مشروب و زن و سکس ... . گویی زیباترین چهره ها، جذابترین اندامها، آزادانه ترین روابط، لذتبخشترین تفریحات و متفاوت ترین تجارب مخصوص انسان غربی است. این تصویری است که خود غربیها (به ویژه امریکاییها) نیز در انتشار آن جهد بلیغی مبذول داشته اند: از صنعت پورنوگرافی گرفته تا هالیوود و قهرمانان امریکایی گویی همه یک تصویر را به ما میفروشند: انسان برخوردار از کیف و سرمستی.
منظم و منضبط بودن غربی همان چیزی است که بزرگترین دشمنان غرب نیز آن را میستایند و میکوشند از آن بهره بگیرند. کوشش برای دستیابی به علوم و تکنولوژی و... که حاصل همین انضباط غربی است چیزی است که قاب دل همه عالمیان را ربوده است.
اما تصویر دوم یعنی انسان برخوردار از کیف طیفی از واکنشها را برانگیخته که در یک سوی آن آرزوی مهاجرت است و در سوی دیگر بنیادگرایی. میل به بازشناسی شدن از سوی انسان غربی و احساس همذات پنداری با او، تکرار کاریکاتوروار تصویر غربی و چسبیدن به سنتها در برابر "تهاجم فرهنگی" در این میان قرار میگیرند.

داعش در چنین بستری امکان ظهور می یابد. فهم پدیده داعش بدون فهم نسبت آن با نظم موجود جهانی امکانپذیر نیست و روانکاوی در این زمینه هنوز حرفهایی برای گفتن دارد

#غرب_ژوئیسانس_داعش



@Kajhnegaristan