عرض سلام و ادب

عرض سلام و ادب

عرض سلام و ادب

اخیرا با #خبرگزاری_ایلنا در خصوص «راهکارهای استفاده از #رمزارز ها برای دور زدن #تحریم‌ ها و تسهیل #تجارت» گفتگویی داشتم که مشروح آن در لینک زیر قابل دسترسی است.
https://goo.gl/y67NKK

محورهای اصلی گفتگو شامل ▪️تحلیلی بر وضعیت رمزارزها و میزان پذیرش اجتماعی آن در ایران و جهان، ▪️عکس العمل و چرایی مواضع بعضا منفی دولتها در رابطه با این پدیده و موضع دولت ایران در این خصوص، و ▪️بررسی امکان استفاده از #تکنولوژی_بلاکچین و رمزارزها برای دور زدن تحریم ها و تسهیل تجارت کشور در شرایط فعلی بود.
@kamiEqtesad
برای کسانی که وقت خواندن تمام گفتگو را ندارند خلاصه ای از مباحث را در ادامه آورده ام:

🔹ارزش کل بازار رمزارزها در جهان در حدود 260 میلیارد دلار یعنی چیزی نزدیک به یک چهارم ارزش شرکت اپل است. حجم معاملات روزانه این بازار هم در مقیاس جهانی بسیار کوچک و به سختی به 15 میلیارد دلار می رسد که در مقایسه با حجم معاملات بازارهایی مثل فارکس با 5000 میلیارد دلار یا بازار بورس نیویورک با 50 میلیارد دلار رقم کوچکی است.

🔹باید بین میزان سرمایه گذاری و میزان ارزش دارایی های رمزارزی ایرانیان تفاوت قائل شد. به عقیده بنده حتی ارزش کل رمزارزهای کشور، و نه میزان سرمایه گذاری آن، بعید است به مبالغی در حدود 500 میلیون دلار برسد و ارقام مطرح شده ی 2.5 میلیارد دلار خروج ارز برای خرید رمزارزها دور از ذهن است.

🔹فعالان این حوزه شامل تریدرها، سرمایه گذاران بلندمدت، استخراج کنندگان، توسعه دهندگان نرم افزاری و مصرف کنندگان رمزارزها می باشند.

🔹بر اساس یک نظرسنجی بین المللی با جامعه هدف کشور ایالات متحده، بریتانیا، آلمان، برزیل، ژاپن، کره جنوبی، هند و چین به طور میانگین تنها 7 درصد از افراد اعلام کرده اند که دارایی رمزارزی دارند. اگر وضعیت چین با رقم 3 درصد را برای ایران وضعیتی نزدیک در نظر بگیریم به نظر می رسد چیزی در حدود 250 هزار نفر در کشور رمزارز دارند.

🔹اساسا حکومت ها به دلیل عدم تمایل به از دست دادن انحصار قدرت عرضه پول و همچنین ابهامات تکنولوژیک و اثرات اجتماعی و اقتصادی ناشناخته این پدیده، به علاوه، سهولت استفاده از این پدیده در اقدامات مجرمانه و پولشویی مخالف رمزارزها هستند.

🔹دولت‌های پیشرو و هوشمند با درک عدم امکان مقابله با این پدیده سعی کرده‌اند با رگولاتوری و ایجاد چارچوب‌های قانونی و حقوقی برای این پدیده، اثرات مجرمانه و منفی آن را به حداقل برسانند و از جنبه‌های مثبت آن حداکثر بهره را ببرند.

🔹خوشبختانه رویکرد کلی دولت در ایران با توجه به شناخت مناسب برخی مسئولین، وزرا و تلاش قابل تقدیر جامعه فعالان بخش خصوصی مثبت و توسعه ای است و عملا حاکمیت با ایجاد رمزارز ریال پایه موضوع کریپتوکارنسی ها را به رسمیت شناخته است.

🔹در بحث تحریم ها جواب کوتاه بنده این است که رمزارزها علی‌الحساب کمک خاصی نخواهند کرد. چرا که اساسا مشکل تحریمی ما صر فا انتقال پول نیست و در حوزه های اصلی ارزآوری مثل نفت یا خریدهای اساسی مثل فولاد و آلومینیوم موضوع، ممنوعیت معامله ی کالایی یا ممنوعیت معامله با افرادی خاص است. یعنی حتی اگر معامله کالا به کالا هم باشد طرف معامله خارجی مشمول تحریم های آمریکا خواهد شد.

🔹با این حال در مبادلات مالی کوچک و حتی متوسط شرکت‌های خصوصی، به ویژه برای انجام مبادله با کشورهایی که نظام بانکی و نظارتی سفت و سختی ندارند نظیر عراق و افغانستان، و یا آن‌قدر سیستم انتقالات مالی شان در هم تنیده و غیرشفاف است که امکان گم‌کردن رد مبادلات وجود دارد، مثل چین، می‌تواند کمک‌کننده باشد.

🔹در خصوص مبادلات دولتی و ارقام بزرگ هم به نظر می‌رسد در آینده پیمان‌های پولی منطقه‌ای با استفاده از یک رمزارز مرتبط با آن پیمان عملیاتی شود. همچنین می‌توان از تکنولوژی بلاکچین برای ایجاد سامانه انتقال اطلاعات بین بانکی نظیر سوئیفت بین بانک‌های ایران و سایر کشورها نظیر چین، روسیه و ... بهره برد، بلاکچین این ویژگی را برای سامانه مذکور فراهم می کند که کشورها بدون آنکه نگران تحریم از طرف سوئیفت یا هر مرکز تبادل اطلاعات مالی بین بانکی باشند یا حتی نگران شنود اطلاعاتشان از طریق شخص سومی (نظیر ایالات متحده) باشند، از این سیستم استفاده کنند.

@a_a_emami (ارتباط با نویسنده)

@kamiEqtesad