عقاید آیت الله علم الهدی و ظهور و افول تمدن اسلامی

عقايد آيت الله علم الهدي و ظهور و افول تمدن اسلامي

جناب آيت الله علم الهدي در خطبه هاي نماز عيد فطر در خصوص فضاي مجازي، ماهواره و حجاب جملاتي گفته اند كه شاه بيت آن اين چند جمله است:

آزادسازی فضای مجازی، عدم اعمال محدودیت و مدیریت بر این فضا نوعی ابزار برای براندازی اسلام و شرافت پیامبر اکرم (ص) است. امروزه با توسعه عناصر، عوامل و اسباب ناهنجاری هایی نظیر اینترنت و ماهواره که در نتیجه توسعه صنعت الکترونیک در میان خانواده ها بوجود آمده امکان تربیت کردن نسلی زاهد و باتقوا وجود ندارد. حجاب عامل ایجاد شرافت برای پیامبر اسلام است.


صاحبنظران تاريخ و تمدن اسلامي به اتفاق معتقدند دوران شكوه و جلال تمدن اسلامي در دوره ي قرن دوم تا قرن هفتم هجري و اوج آن در قرون چهارم و پنجم بوده است. پيش از بيان اهم عوامل اين اوج گيري (در حد بضاعت اندك نويسنده) بايد دو ويژگي مهم سرزميني آن زمان يعني «گستردگي جغرافيايي بلاد اسلامي» و «تنوع قومي و مذهبي» آن سرزمين را مد نظر قرار دهيم. ويژگي هايي كه عملا امكان اعمال جبر و خشونت و تحميل عقايد را ناممكن مي كردند. اما به هر حال، چه از روي جبر و چه از روي اختيار، جامعه ي اسلامي آن زمان كم و بيش داراي خصوصياتي به شرح زير بود:

١- فضايي نسبتا باز كه در آن آزادي انديشه و بيان، تا حد طرح سوالات شرك آميزي نظير «لم لا يزوج» كه به طرح دلايل عقلي، براي وجود دو خدا مي پرداخت، نيز مهيا بود.

٢- تنوع ديني و مذهبي موجود كه عملا باعث شده بود آزادي اديان و مباحثه ي عقلي و منطقي بين علماي ديني رواج گسترده اي داشته باشد و نهايتا ديني كه از منطق و قدرت استدلال قوي تري برخورد است توسعه و گسترش يابد.

٣- استقبال و علاقه ي شديد انديشمندان اسلامي به مطالعه ي علوم مادي و معنوي ساير اقوام و ملت ها در كنار توسعه صنعت كاغذسازي و كتاب نويسي و ايجاد «نهضت ترجمه» باعث شده بود دانشمندان اسلامي تقريبا در مرز دانش جهاني قرار داشته باشند.

٤- توسعه و گسترش تعاملات بين المللي علمي و تجاري بين مسلمانان و ساير ملل باعث افزايش غناي بيشتر فكري و علمي و تسريع رشد و پيشرفت آنها گرديده بود. حضور در مراكز علمي دنياي اسلام آن زمان، آرزوي بسياري از دانشمندان علوم مختلف بود (جايگاهي كه امروز غرب و در راس آن ايالات متحده دارد).

قطعا ميتوان به اين چهار مورد موارد ديگري را نيز اضافه كرد، ولي همين مختصر حكايت از آن دارد كه فضاي باز براي انديشيدن، امكان بروز و طرح آزادانه نظرات و عقايد، همزيستي تفكرات و سلايق مختلف حتي غيراسلامي و مخالف جو حاكم و عدم محدوديت هاي تنگ نظرانه، حداقل هاي لازم براي اوج گيري تمدن اسلامي در آن عصر بوده است.

ميتوان با اغماض نهضت ترجمه و هجوم عقايد مختلف ملل ديگر از اين طريق را با ماهواره و فضاي مجازي امروزي همانندسازي كرد. اگر جناب علم الهدي در آن زمان بودند، حكما اجازه ترجمه و تدريس علوم غريبه و فلسفه ي يوناني و بيان عقايد علماي غير اسلامي و ... را در بلاد اسلامي به حكم شرع و صيانت از شرافت پيامبر اكرم (ص) نميدانند!

به هر حال بايد انتخاب كنيم، ميخواهيم اوج بگيريم يا افول كنيم. بدون شك هر تصميمي پيامد خاص منحصر به فرد خود را خواهد داشت. به قول مولوي «گندم از گندم برآيد، جو ز جو».

اميرعباس امامي

@ZehnNeveshteh
.