✅شرخری

✅شرخری
@Lawpress

🌀 « #شرخر » یا به‌طور رسمی «دفتر وصول مطالبات» ، شخص یا سازمانی است که مال یا وجه مورد اختلاف، طلب یا چک و سفته برگشتی یا معلق را با قیمتی ارزان‌تر می‌خرد و بدهکار را از راه قانونی و گاه غیرقانونی تعقیب می‌کند تا وجه مربوطه را به‌دست آورد.

💢در این حالت سازمانی طلب‌های جاری شرکت‌ها را طی چند ساعت با کسر درصدی به‌عنوان حق‌العمل پرداخته و خود به‌جای طلبکار قبلی با بدهکار روبه‌رو می‌شود.

💢شرخری می‌تواند در رابطه با روش داد و ستد وجوه مربوطه، حالت‌های غیرقانونی نیز به خود بگیرد. در این رابطه می‌توان گفت که امروزه در بسیاری کشورها باندهای تبهکارانه مافیایی ‌به وجود آمده‌اند که وظیفه وصول طلب شرخرها را با روش‌هایی چون کتک‌زدن، مجروح کردن، شکستن انگشت و... ، در ازای درصدی از وجه طلب به‌عهده می‌گیرند. چنین روش‌هایی در ایران نیز رایج است.

🌀در کشوری با نظام تعریف شده قضایی و قانونی احقاق حق شخصی و اقدام مستقیم برای وصول به حقوق متصوری که فرد برای خود قائل است جایی ندارد؛

💢بنابراین اقدام گروهی که برخود نام «شرخر» گذاشته‌اند نیز تا حدی که بر مبنای قوانین و به‌عنوان کسی که طلب به او منتقل شده، انجام شود، قابل دفاع و توجیه است و مبتنی‌بر قانون تلقی می‌شود اما حرکاتی که برخلاف عرف اجتماع یا ذاتا مجرمانه باشد، مثل ایجاد مزاحمت برای بدهکار، حمله به مغازه او، تهدیدش و امثال اینها حسب مورد خود جرم است و قابل تعقیب.
@Lawpress
🌀 در اینکه این اقدامات در راستای مطالبه حق انجام می‌شود، جنبه مجرمانه را از آن زایل نمی‌کند. در خارج از ایران شرکت‌ها و افرادی هستند که collector یا وصول‌کنندگان نامیده می‌شوند؛ این افراد صرفاً طلب‌های غیروصول افراد را به مبلغی بسیار کم می‌خرند و بعد با اتکا به طرقی از قبیل تحت‌نظر گرفتن مداوم بدهکار بدون اینکه به او تعرضی بکنند یا مراجعه مکرر به محل کار و منزلش یا توقیف اموالش و امثال این قبیل اقدامات قانونی اقدام به وصول طلب می‌کنند .

💢در نتیجه مابه‌التفاوت آنچه که به طلبکار اصلی داده‌اند و آنچه اینک وصول می‌کنند، در واقع منفعت و سود آنهاست اما این افراد به‌هیچ‌وجه اقدام به عملیات غیرقانونی و تعرض به افراد نمی‌کنند و نباید بکنند و اگر انجام دادند خود مسئول و قابل تعقیب خواهند بود؛ بنابراین در کشور ما نیز اگر کسانی در مقام وصول مطالبات به طرق قانونی متوسل شود بلامانع است اما چیزی بیش از این قابل توجیه و دفاع نیست.

🌀شاید عده‌ای سوال کنند که آیا قانونی داریم که اگر به‌فرض شخصی بدهکار است و یک شرخر سراغ آن شخص می‌رود و از لحاظ جسمی یا مالی آسیب به او می‌رساند بتواند به آن قانون استناد کند و پیگیری کند؟

💢در جواب باید بگویم که مطمئناً همچنان‌که این بدهکار در قبال طلبکار اصلی در صورتی که متوسل به حرکات غیرقانونی می‌شد، حق اقدام قانونی داشت و در مورد شرخر نیز شاید به طریق اولی چنین حقی دارد.

🌀برخی دیگر می‌گویند که شرخرها تنها چک و طلب وصول نمی‌کنند و در برخی موارد به‌عنوان مثال به مزاحمت‌های ناموسی ورود می‌کنند، در جواب به این افراد هم باید بگویم که حتی این کار هم خلاف قانون است؛

💢 هم فردی که عملا مرتکب این اصل جرم شده قابل تعقیب و مجازات خواهد بود، هم کسی که به او این دستور را داده، احیانا به او پولی داده یا به‌نحو دیگری تحریکش کرده که از باب معاونت در جرم، قابل مجازات است/بهمن کشاورز/فرهیختگان-19فروردین


✅لینک عضویت در کانال حقوق پرس:👇👇👇
‏https://telegram.me/lawpress