✅مسائل حقوقی روزمره (۱).. 📝بهمن کشاورز

✅مسائل حقوقی روزمره (1)

📝بهمن كشاورز

@Lawpress
🔹همه ما ، تقریباً در همه ساعات روز، به نوعی با جلوه هایی از «حقوق» سر و کار داریم. صبح که از خواب بر میخیزیم اگر منزلمان استیجاری باشد، یک روز دیگری به دین ما بابت اجاره بها، اضافه شده است. وقتی چراغ یا اجاق گاز را روشن یا شیر آب را باز می کنیم، بر مبنای قراردادی که با وزارت نیرو داریم، مدیون ومتعهد به پرداخت می شویم.

🔹بچه ها عازم مدرسه هستند و پول تو جیبی می خواهند تا لوازم التحریر بخرند و غذا بخورند. این «مطالبه نفقه» است و وقتی به آنها پولی می دهیم «انفاق» می کنیم.

🔹اتومبیل خود را در پارکینگ ساختمان پارک کرده ایم. اگر برای هر آپارتمان پارکینگ خاصی پیش بینی و تعیین نشده باشد، ناچار پارکینگ مشاعی است و همه ساکنین حق دارند در هر قسمتی از آن پارک کنند. حال اگر تعداد آپارتمانها مثلاً 12 دستگاه باشد اما پارکینگ صرفا گنجایش 10 ماشین را داشته باشد، مشکلاتی ، که گاه چندان جزئی هم نیست، ایجاد می شود.

🔹تاکسی سوار می شوید رابطه شما با راننده «اجاره متصدی حمل و نقل» است. پشت ویترین مغازه كتی را می بینید با برچسب قیمت20.000 تومان بعد از مراجعه به فروشنده می گوید اشتباه شده و 200.000 تومان صحیح است. لاجرم این سوال مطرح می شود که آیا با مراجعه و اعلام «قبول» شما، «ایجابی» ، كه روي بر چسب نوشته شده بود قطعی شده و قابل عدول نیست؟

🔹جلوی دکه روزنامه فروشی هزارتومان در جعبه ای که به همین منظور کنار بساط گذاشته شده می اندازید و یک روزنامه بر می دارید . شما یک معامله «معاطاتی» کرده اید.

🔹واضح است ما به جنبه های حقوقی کارهایی که طی روز می کنیم، توجه نداریم. اما وقتی این ارتباط حقوقی، به علت تخلف ما یا دیگران جنبه قضائي پیدا می کند، تازه متوجه می شویم زندگی اجتماعی چقدر پیچیده و پر زحمت می تواند باشد-یا بشود.

🔹این حالت وقتی پیش می آید که چیزی یا حقی را از کسی بخواهیم و ندهد یا چيزی یا حقی را از ما بخواهند و معتقد باشیم بی جهت مطالبه می کنند یا خود کاری انجام دهیم که انجام دادنش ممنوع است و مجازات دارد. یا کسی نسبت به ما کاری را انجام دهد که جرم است .

🔹اینجا با دادگاه و دادسرا و کلانتری سروکار پیدا می کنیم. البته این جدی ترین و شدیدترین برخوردی است که با حقوق و قانون ممکن است پیدا کنیم. اما تقریبا هیچ موضوعی از زندگی اجتماعی ما، از تولد تا مرگ ، از جنبه یا جنبه های حقوقی خالی نیست.

🔹وقتی در محل کارمان- چه کار خصوصی داشته و چه مامور دولت باشیم- به کار مشغولیم، وقتی وام می گیریم یا قرض می دهیم، وقتی می خواهیم زمینی یا خانه ای یا خودرويي بخریم یا بفروشیم یا ساختمان بسازیم یا خانه خود را تعمیر یا نقاشی کنیم، در همه اين حالات در فضایی هستیم که «حق» و «حقوق» و «مسئولیت» و «تکلیف» در آن موج می زند. اما آیا این موضوع به این معنی است که باید دائما درگیر کلانتری و دادسرا و دادگاه باشیم؟

🔹بی تردید پاسخ منفی است. گفته اند« آنکه پشت قانون حرکت می کند جلوی قاضی نمی ایستد » و «مالت را درست نگه دار همسایه ات را دزد نگیر!»

🔹آموزش حقوق به طور کلی و حقوق شهروندی به طور اخص به مردم با این هدف است که«پشت قانون حرکت کنند» و در ارتباطهای مالی و كسبی شان - و حتی رابطه هایی با رنگ عاطفی، مثل ازدواج، وطلاق- حد و حدود خود و طرفهایشان را بدانند تا نه کسی کلاهشان را بردارد و نه به کلاهبرداری متهم شوند. نه نقض عهد کنند و نه کسی در مقابلشان پیمان شکنی کند.

🔹البته خاصيت ديگر اين آموزشها هم اين است كه مردم حقوقشان را مطالبه و زمامداران و دولتمردان را – كه در واقع حقوق بگير و كارمند مردم هستند – وادار مي كنند به نوبه خود «پشت قانون حركت كنند»

🔹اگر در زمان اقدام به کاری که جنبه حقوقی و تعهد آور دارد (مثلا خرید يا فروش يا ازدواج یا...) ، دچار تردید شدید ، کار را متوقف کنید. هیچ چیز را امضاء نکنید و حتماً با وکلا و مشاوران حقوقی مشورت کنید. توجه داشته باشید همان نکته ای که باعث شک و تردید شما شده- در صورت حل نشدن و عدم برخورد درست- ممکن است کل معامله یا کاری را که می خواهید انجام دهید در هم بریزد و ضررهای جبران ناپذیری را به شما تحميل کند.

🔹🔹ادامه دارد . . .



✅عضویت در کانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page