✅تمرین استدلال و دفاع (۱).. کشاورز

✅تمرین استدلال و دفاع (1)

@Lawpress

📝بهمن کشاورز

🔹در گذشته های دور در دانشکده های حقوق ما ، روش دفاع شفاهی را در «دادگاه نمایشی» یا «moot court» به دانشجویان می آموختند.

این روش بعد از انقلاب تا سالها متروک ماند امّا این اواخر در برخی دانشکده های حقوق احیاء شده است.

همچنین در حوزه های علمیه روش «مباحثه» به نوعی طلاب را برای سخن گفتن در جمع و استدلال شفاهی آماده می کند .

🔹تردیدی نیست که سخن گفتن در حضور جمع کار سهلی نیست. حال اگر این سخن گفتن به منظور احقاق حق کسی و در حضور شخصی باشد که تصمیم او در خصوص این احقاق حق تعیین کننده است و فرد يا افراد ديگري هم حضور دارند كه پاسخگو و نفي كنندة سخنانش هستند، قضیه پیچیده تر و کار دشوارتر خواهد شد. به ویژه اگر فرد سخنگو آموزش خاصّ لازم را ندیده باشد.

🔹از این رو وکیل پس از آنکه موجبات دفاع شفاهی را، از هر حیث، آماده کرد باید دفاع خود را -بارها و بارها- تمرین کند .

🔹این معنی را حتّی به وکلای قدیمی – به ویژه در محاکمات مهم - می توان توصیه کرد .

زیرا آنچه در «شرایط عادی و طبیعی» باعث شهرت و اعتبار وکیل می شود، عمدتاً چیزهایی است که در دادگاههای علنی - به ویژه محاکم کیفری استان - می گوید نه چیزهایی که در لوایح و دادخواستها می نویسد یا کارهای جنبی و ارتباط هایی که ایجاد می کند.

🔹این کارهای جنبی و ارتباطات خاصّ باعث تحصیل ثروت برای وکیل می شود. امّا مایة حسن شهرت و خوشنامی اش نیست. توجّه داشته باشید به تعبیر «شرایط عادي و طبيعي» که ذکر شد (فتأمّل).

🔹تمرین دفاع و استدلال را می توان با یک همکار انجام داد و از وی خواست که جنبه های گوناگون دفاع را - از جهات موضوعی ، حکمی ، نحوة عرضه و ارائه و شیوة بیان – مورد نقد بی رحمانه قرار دهد. نقدی که وکیل در عمل در دادگاه با آن مواجه خواهد شد.

🔹نتیجه این تمرین و نقد می تواند این باشد که وکیل قسمتهایی از مطالب را، در مقام مدیریّت زمان، حذف یا خلاصه کند و در پاره ای موارد نحوة بیان و استدلال را تغییر دهد.
#استدلال_ودفاع

👈ادامه دارد...



✅لینک عضویت در کانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page