✅ازدواج بزه دیده با متجاوز به عنف.. 📝دکتر هما داودی

✅ازدواج بزه دیده با متجاوز به عنف

📝دکتر هما داودی
@Lawpress

🔹موارد بسیاری اتفاق افتاده است که قربانی جرم تجاوز ، به « توصیه » قاضی یا بنابر « تدبیر» خود یا خانواده ، تن به ازدواج با مرتکب جرم می دهد . انگیزه های مختلفی در این امر دخیل است .

🔹گاهی خانواده ها بر این باورند که ازدواج دخترِ بزهدیده با مرتکب جرم تجاوز ، عوارض و آثار اجتماعی ماجرا را کاهش می دهد . از این منظر تصور بر این است که با این کار حرمت های شکسته شده ترمیم می شود و با این ترتیب و تدبیر ، التهاب افکار عمومی یا تب ملامت اجتماعی فروکش می کند .

🔹گاهی هم مراجع کیفری مرتکب را مستحق تنبیه و موظف به ترمیم آثار عمل خود می دانند و به این طریق در مقام حصول رضایت خاطر بزهدیده برمی آیند . گاهی هم خود متهم برای نشان دادن ندامت و پشیمانی و ترمیم آثار جرم و برخورداری از تخفیف مجازات ، قربانی را به همسری خود برمی گزیند .

🔹بدترین شکل آن است که اطرافیان بر اساس همین ملاحظات عرفی و اجتماعی ، بزهدیده را اجبارا" وادار به ازدواج نمایند .

🔹در تمام این صور ، رگه هایی از اکراه و اجبار دیده می شود . گاهی پررنگ تر و زمانی کم رنگ تر . اما فرض انعقاد عقد نکاح بر اساس رضایت کامل ، دور از ذهن است .

🔹از لحاظ حقوقی این نوع ازدواج ها یا مبتنی بر «اضطرار» است یا «اکراه» .
اگر بزهدیده یا مرتکب جرم ، بر اساس ملاحظاتی که گفته شد ، در کار خود « تدبیر» می کند و مصلحت را در ازدواج می بیند ، عمل او ناشی از اضطرار است . امّا اگر هر کدام از دو طرف به هر دلیل ، وادار به ازدواج شود ، موضوع وصف اکراه پیدا میکند که حکم و آثار هر یک متفاوت است .

🔹از لحاظ جرمشناسی هم با این اقدام مصلحت طلبانه ، زن دچار بزهدیدگی مضاعف خواهد شد و احتمالا" در قبال تعدیاتِ آتی فرد متجاوز در خانه او نیز امنیت نخواهد داشت .

امّا قطع نظر از جنبه حقوقی مسئله ، ازجنبه فردی و روانی ، زندگی اجباری و مادام العمر با کسی که مرتکب چنین جرم سنگینی علیه فرد شده ، بسیار آسیب زا خواهد بود . آسیب های روحی و روانی ناشی از این وضعیت شاید تا مدتها و شاید هم کلا" قابل ترمیم نباشد . بویژه اگر قربانی در سن پایین و نوجوانی باشد و خانواده او را به عقد متجاوز درآورند ، سلامت روانی خود را از دست خواهد داد .

🔹از لحاظ جامعه شناسی هم ، سنّت ها و آداب و رسوم اجتماعی به گونه ای است که معمولا" مانع از طرح شکایت یا پیگیری آن و عامل افزایش رقم سیاه این جرائم می شود . تلاش برای حفظ آبرو و پذیرش بزهدیدگی مضاعف برای زن قربانی ، برخاسته از عرف هایی است که نتیجتا" به نفع فرد متجاوز است .

حاصل این رفتار اجتماعی ، یک سو بزهدیدگی مضاعف برای زن و سوی دیگر پاداش ناروا برای متجاوز است.


✅لینک عضویت در کانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page