✅تمرین استدلال و دفاع (۲).. 📝بهمن کشاورز

✅تمرین استدلال و دفاع (2)

📝بهمن کشاورز
@Lawpress

🔹وکیل همواره باید تأثیر فصاحت و بلاغت و زیبایی کلام را به یاد داشته باشد و درعین حال به خاطر داشته باشد که سخن زیبا و مطنطن امّا بی محتوا و غیر مستدل در دفاع شفاهی (البته در شرایط عادی که اشاره کردیم) فایده و خاصیتی ندارد.

🔹در شرایط غیر عادی نیز – اگر محقق شود- برای طرفی که این شرایط را ایجاد کرده ، اصولاً توسل به دفاع علمی و فنی و استدلال و این گونه چیزها لازم نیست (فتأمّل) .

🔹یکی از همکاران جوان و شوخ طبع، دفاع در اینگونه موارد قابل تأمّل و نتایج آن را « طرح دعوا و دفاع و ....» بر مبنای «اصول مظفّر»! می نامد ( با پوزشخواهی فراوان از مرحوم مظفر که شخصاً از کتاب اصول فقه او بهره فراوان برده ام).

🔹اگر موکّل پرحرف و پرمدعاست، بهتر است در جلسه نباشد. همچنین است اگر موکّل از جهت شخصّیتی چنان است که ممکن است، در قبال پرسش دادگاه از وکیلش، به خود اجازة دخالت و پاسخگویی بدهد.

🔹در مواردی که موکّل به لحاظ دستور دادگاه مکلّف به حضور است وکیل باید او را از هر جهت آماده حضور و پاسخگویی به سوالات کند و به ویژه او را از پر گویی و اظهار فضل و سعی در «حقوقی حرف زدن» به شدّت بر حذر دارد.

🔹بهترین توصیه ای که در اینگونه موارد می توان به موکّل کرد پاسخ دادن به پرسشها با «بله» و «نه» است.

اگر سوال به گونه ای بود که جواب دادن با بله و نه امکان نداشت، باید پاسخ را با حداقّل کلمات و بدون ورود در حواشی بدهد.

🔹در سیستم common law قضات و وکلا با حضور موکّل در جلسة دفاع شفاهی به طور کلی و در هر شرایطی مخالف هستند .

زیرا بر این باورند که ممکن است وکیل – ولو به طور ناخود آگاه – سخنان و استدلالهایی در راستای خوشایند موکّل داشته باشد که این قابل قبول نیست . استثناء این مورد، حالتی است که حضور موکّل جنبة الزامی داشته باشد.
🔹کتاب دفاع و استدلال شفاهی در دادگاه


✅لینک عضویت در کانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page