✅دفاع شفاهی خوانده (۲).. کشاورز

✅دفاع شفاهی خوانده(2)

@Lawpress
📝بهمن كشاورز

🔹سوالی که وکیل خوانده در رسیدگی بدوی با آن مواجه است این است که، اگر موکّلش مدعی داشتن حقّی در قبال خواهان است آیا دعوای متقابل طرح کند یا نه؟

🔹به دیگر سخن، ممکن است دفاع خوانده صرفاً نفی و رد ادعای خواهان باشد و این احتمال نیز وجود دارد که خوانده ضمن عدم قبول ادعای خواهان، خود را طلبکار هم بداند. در این حالت تکلیف چیست؟ پاسخی که در بر دارنده جنبه های احتیاطی قضیه نیز هست به شرح آتی است :

🔹در موردی که مشخصاً خوانده مدعی حقّ مستقلی در مقابل خواهان است تردیدی نيست که باید دعوای متقابل طرح کند. البته در صورتی که منشاء هر دو دعوا یکی یا بین آنها ارتباط کامل موجود باشد.

🔹مثلاً فرد الف به این عنوان که تصرف فرد ب در ملک او غاصبانه و عدوانی است، دعوای خلع ید و مطالبة اجرت المثل علیه ب مطرح کرده است. فرد ب مدعی است مالکیّت این ملک به موجب سند عادی از جانب فرد الف به او منتقل شده و بنابراین نه تنها نباید از وی خلع ید شود، بلکه فرد الف باید سند رسمی انتقال به نام او تنظیم کند. در این فرض شخص ب قطعاً باید دادخواست بدهد و دعوای متقابل طرح کند .

🔹توجّه داریم که ب به عنوان خوانده دفاع شفاهی خود را مطرح و مبنای آن را «انتقال مالکیّت » به خود عنوان خواهد کرد . امّا بدون طرح دعوای متقابل در این خصوص، این دفاع نتیجة مثبتی نخواهد داشت .

در عین حال فرد الف پس از طرح دعوای متقابل در موضوع خوانده قرار می گیرد و حقّ دفاع شفاهی خواهد داشت.


🔹در موردی که دفاع خوانده، هرچند در تحلیل نهایی باعث سلب حقّی از خواهان می شود، امّا در بردارندة اعلام حق مستقلی نیست، قانونگذار طرح دعوای متقابل را لازم ندانسته است.

مثل اینکه خوانده بگوید در مقابل طلب خواهان از او، او هم فلان مقدار از خواهان طلبکار است و بین این دو دین تهاتر قهری واقع شده یا بگوید بدهی خود را به خواهان پرداخت کرده و رسید دارد.

🔹امّا به طور کلی در تمام مواردی که خوانده مدعی حقّی در قبال خواهان است، بهتر است این حقّ را طی دعوای مستقلی - به عنوان دعوای متقابل - مطالبه کند. این اقدام دادگاه را وادار می کند به موضوع به طور مستقل و جدّی بنگرد و نسبت به آن اتخاذ تصمیم کند. در عین حال در فرصتهای بیشتری که در این حالت برای دفاع شفاهی ایجاد می شود، امکان توضیح و روشنگری بیشتر به وجود خواهد آمد.

🔹آنچه در باب خواهان گفته شد درباره خوانده نیز صادق است. البته نکات و ملاحظاتی مختصّ خوانده نیز وجود دارد.

درپایان دفاع خواهان، دادگاه با موضوع آشناست. لذا خوانده باید از تکرار مسائل موضوعی خودداری و به بیان مطالب کلیدی و حکمی اکتفا کند.

🔹بدیهی است خوانده باید اشتباهات و مغلطه های خواهان را یادداشت کند و در دفاع خود به آنها پاسخ دهد. امّا در عین حال فقط به قلب دفاع خواهان حمله کند. یعنی توان خود را برای پرداختن به حواشی و پاسخ دادن به آنها هدر ندهد.

🔹اگر وکیل خواهان مسائل موضوعی را خوب و کامل و روشن بیان کرده باشد، وکیل خوانده نباید وقت و توانش را برای تکرار این مطالب - که موجب ملال دادگاه هم خواهد بود - تلف کند.

🔹وکیل خوانده باید در دفاع خود به قوی ترین نقاط استدلال وکیل خواهان حمله کند . در عین حال باید توجّه داشت که ردّ ادلّه خواهان صرفاً قسمتی از کار وکیل خوانده است . وکیل خوانده در دفاع باید بیشتر به نقاط قوّت دفاع خود تکیه کند تا نقاط ضعف دفاع خواهان .

🔹🔹ادامه دارد . . .



✅لینک عضویت در کانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page