✅توضیح تخصص در اصول فقه (تعارض ادله)

✅توضیح تخصص در اصول فقه( تعارض ادله )
@Lawpress

🔹تخصّص(خروج موضوعی) عبارت است از این که موضوعی از شمول حکمی عام، بیرون باشد؛ مثل، صُلح که از شمول احکام بیع بیرون است. مثلا اصل ۷۷ قانون اساسی میگوید:«عهد نامه ها و قراردادها و مقاوله نامه ها و موافقت نامه هایی که با دیگر کشور ها منعقد میشود باید به تصویب مجلس برسد».حال رابطه ی این جمله با جمله ی « قراردادهایی که با شرکت های خارجی که دارای شخصیت حقوقی هستند خودبخود مشمول اصل ۷۷ قانون اساسی نبوده یعنی قرارداد بین المللی محسوب نمیشوند و نیاز به تصویب مجلس ندارند» از نوع تخصص است چرا که موضوع جمله ی اول “عهد نامه ها و قراردادها و مقاوله نامه ها و موافقت نامه هایی که با دیگر کشور ها منعقد میشود” است اما موضوع جمله ی دوم “انعقاد قراردادهایی که با شرکت های خارجی که دارای شخصیت حقوقی هستند” که دو موضوع متفاوتند. یا مثلا قانون مجازات میگوید مجازات جرایم تعزیری قابل تعلیق هستند.حال رابطه ی حدود و قصاص با این ماده چیست؟ تخصص است چون موضوع جمله ی اول جرایم تعزیری و موضوع جمله ی دوم حدود و قصاص است.

👈تست وکالت ۱۳۹۰ – ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی مقرر داشته است: «در جرایم قابل تعزیر هرگاه فعل واحد دارای عناوین متعدده جرم باشد، مجازات جرمی داده می‌شود که مجازات آن اشد است.» مجازات قصاص، حدود و دیات نسبت به این حکم چه رابطه‌ای دارد؟
۱ ) تقیید
۲ ) ورود
۳ ) تخصص
۴ ) تخصیص

👈تست وکالت سال ۱۳۸۹ – از آنجا که مطابق ماده ۳۹ آیین‌نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری، ادای سوگند بعد از حاضر شدن پروانه وکالت یعنی پس از اتمام دوره کارآموزی وکالت انجام می‌شود، مجازات مربوط به «تخلف از قسم»؛ موضوع بند ۳ ماده ۸۱ آن آیین‌نامه شامل حال کسی که مشغول گذراندن دوره کارآموزی است نمی‌گردد. این وضعیت مصداق کدام یک از موارد ذیل است؟
۱) خروج تخصصی
۲ ) خروج تخصیصی
۳ ) حکومت
۴ ) موارد ۱ و ۳

🔹توضیح : موضوع جمله ی اول وکلای پایه یک(پس از دوران کارآموزی) هستند و موضوع جمله ی دوم وکلای پایه دو ( کارآموز)

👈تست وکالت ۹۱ –برابر ماده ۵۹۵ قانون مجازات اسلامی، توافق بر دریافت مبلغی زائد بر مبلغ پرداختی، ربا محسوب و جرم شناخته می‌شود اگر با نپرداختن دین در موعد مقرر در نتیجه تقصیر بدهکار و از باب تسبیب، ضرری بر طلبکار وارد شده و این مبلغ را که مشارالیه از باب تاخیر تادیه از مدیون اخذ می‌کند مصداق «مازاد بر بدهی» و «ربا» ندانیم، این موضوع نمونه‌ای از ………. است.

۱ ) خروج تخصیصی یا حکمی
۲ ) خروج تخصصی نه موضوعی

۳ ) خروج تخصصی یا موضوعی
۴ ) خروج تخصیصی یا موضوعی

🔹توضیح : موضوع جمله ی اول توافق بر دریافت مبلغی زائد بر مبلغ اصلی است(و در واقع موضوع آن ربا است) و موضوع جمله ی دوم ضرری است که از تقصیر بدهکار بر طلبکار وارد شده(و در واقع موضوع آن خسارت تاخیر تادیه و چیزی جدای از ربا است)/احمدرضا تحریری، رسانه حقوق
#اصول_فقه #تخصص


✅لينك عضويت در كانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page