✅دفاع شفاهی خوانده (۱).. 📝بهمن کشاورز

✅دفاع شفاهی خوانده (1)

📝بهمن کشاورز
@Lawpress

🔹دفاع در وهلة اوّل در شأن خوانده است و خواهان یا شاکی در پاسخ دفاع خوانده یا مشتکی عنه، مطالبی
می گوید یا می نویسد.

🔹امّا موضوع «دفاع شفاهی» در نظام حقوقی ما – آنجا که بحث« حقوق خوانده» مطرح است، وضع قابل تأملی دارد :

1- در دادگاه کیفری استان، دفاع وکیل متهم اصولاً شفاهی است (یا باید باشد). شنیده و دیده ام که گاهی برخی از همکاران پس از پایان سوالات دادگاه از متهّم، اعلام می کنند که مدافعات مکتوب خود را حاضر کرده اند و تقدیم می کنند.

🔹به نظر می رسد چنین حرکتی اصولاً و از نظر اخلاق حرفه ای درست نیست. زیرا در یک دعوای کیفری سنگین دقیقاً معلوم نیست ضمن رسیدگی و پرسش دادگاه چه پیش خواهد آمد.

🔹به عبارت دیگر دفاع وکیل باید بر مبنای آنچه در پرونده خوانده و آنچه از موکّل شنیده و بالاخره آنچه در جلسه دادگاه گذشته است، اعم از اظهارات دادستان، پرسش و پاسخ دادگاه و متهم، اظهارات شهود و کارشناسان ( در صورت حضورشان در دادگاه) باشد .

بنابراین تقدیم لایحه به جای دفاع شفاهی یا فقط رفع تکلیف است و یا غیب گویی و يا هردو ! .

2-در مرحلة بدوی دعاوی مدنی، خوانده مطمئناً مجال دفاع شفاهی پیدا می کند و وکیل او نباید از این حق صرفنظر و احیاناً توصیه یا دستور دادگاه را که «لایحه بدهید» قبول کند.

🔹زیرا رسیدگی در این مرحله اختصاری است نه مبنی بر تبادل لوایح و در «گفتن» اگر «پرگویی» نباشد اثری است که در نوشتن، لزوماً، نیست. نوشته ممکن است خوانده شود یا نشود و اگر هم بشود میزان دقت خواننده را نویسنده نمی تواند تعیین کند . امّا «گفته ها» ناچار شنیده می شود و اگر درست تنظیم و بیان شود، لاجرم تأثیر خواهد داشت ( البته جز در مواردی که به علّتی ، قرار نیست گفته و نوشته وکیل تأثیری داشته باشد) فتأمّل .

🔹🔹ادامه دارد . . .



✅لینک عضویت در کانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page