✅تأمین دلیل (۲-قسمت پایانی). 📝بهمن کشاورز

✅تأمین دلیل (2-قسمت پایانی)
📝بهمن كشاورز
@Lawpress

◻️ در حال حاضر با قرار گرفتن «تأمین دلیل» در عداد موارد صلاحیت «شوراهای حل اختلاف»، عملاً تقاضای تأمین دلیل ضمن دادخواست راجع‏به دعوی اصلی، غیرممکن شده است و برخی از سایر ضوابط مربوط به این موضوع نیز قابل اجرا نیست

♦️مثل مفاد مادۀ 153 قانون آیین دادرسی مدنی که می‏گوید: «... مگر در مواقعی که فقط تأمین دلیل مبنای حکم دادگاه قرار گیرد. در این صورت قاضی صادرکنندۀ رأی باید شخصاً اقدام کند یا گزارش تأمین دلیل موجب وثوق دادگاه باشد»

🔹با توجه به محدودیت صلاحیت شورای حل اختلاف (که البته موجب خوشحالی است) اینکه قاضی شخصاً اقدام کند در اکثر موارد منتفی است و گمان نمی‏رود اینگونه گزارش‏ها – به تنهایی – موجب وثوق هیچ دادگاهی بشود.

◻️ در دادخواست تأمین دلیل علاوه بر مشخصات طرفین باید حتماً این موارد تصریح و روشن شود:

🔹اولاً – از تأمین دلیل در چه دعوایی می‏خواهیم استفاده کنیم؟

🔹ثانیاً – چه چیزی باعث شده است که تأمین دلیل را لازم بدانیم؟

♦️مثلاً اتومبیل ما در تصادف صدمه دیده و طرف که مقصر بوده است حاضر نیست خسارت ما را بدهد و ناچار هستیم برای مطالبۀ خسارت طرح دعوی کنیم. از طرفی به اتومبیل خود نیاز داریم و باید آن را تعمیر کنیم.

♦️به این ترتیب وقتی دادگاه رسیدگی‏کننده به دعوی خسارت می‏خواهد موضوع را بررسی کند، اگر اتومبیل را تعمیر کرده باشیم، آثار تصادف از بین رفته است و تعیین خسارت ممکن نیست و اگر هم بخواهیم تا آن زمان اتومبیل را تعمیر نکرده بگذاریم، مدت درازی بدون وسیله نقلیه خواهیم ماند، پس در دادخواست خواهیم نوشت:

«چون خوانده که در تصادف مُقصر بوده حاضر به جبران خسارت نیست و از طرفی به اتومبیل خود نیاز دارم و مجبور به تعمیر آن هستم و به این ترتیب آثار تصادف محو و تعیین میزان خسارت وارده متعذر خواهد شد، به منظور ثبت و حفظ آثار تصادف و ارزیابی خسارت وارده، صدور و اجرای قرار تأمین دلیل با جلب نظر کارشناس از محضر عالی استدعا می‏شود تا در طرح دعوی به خواسته مطالبۀ خسارت علیه خوانده مورد استفاده و استناد قرار گیرد.»

◻️ اگر تأمین دلیل را ضمن طرح دعوی اصلی بخواهیم – و این در حالتی متصور است که خسارت مورد مطالبۀ ما در نصاب صلاحیت شورای حل اختلاف باشد – خواسته ما عبارت خواهد بود از:

🔹1- الزام خوانده به پرداخت خسارت وارده به شرح متن دادخواست فعلاً مقوم به مبلغ .... ریال.

🔹2- تأمین دلیل با جلب نظر کارشناس

♦️در این حالت بعد از مشخص شدن میزان خسارت از طرف کارشناس مبلغ خواسته خود را بر مبنای آن قطعی می‏کنیم.

◻️ اصولاً دادخواست تأمین دلیل، مثل سایر دادخواست‏ها باید به طرف ابلاغ شود و اصولاً اجرای قرار تأمین دلیل باید پس از ابلاغ دادخواست صورت گیرد. اما در اغلب موارد وضعیتی که باعث تأمین دلیل شده اقتضاء دارد کار فوراً انجام شود. حال آنکه بدیهی است تشریفات ارسال و ابلاغ دادخواست مدت‏ها طول خواهد کشید.

♦️در این موارد با ذکر علت فوریت تقاضا می‏کنیم دادگاه بدون احضار طرف قرار تأمین دلیل را اجرا کند. مثلاً: «چون شهود و مطلعین پراکنده خواهند شد و دیگر در دسترس نخواهند بود...» یا «چون ممکن است شرکت خوانده دفاتر را مخدوش یا تعویض نماید...»

🔹یا «چون خوانده شروع به ادامۀ عملیات ساختمانی کرده و به این ترتیب به زودی تفکیک کارهای انجام شدۀ قبلی از کارهای جدید غیرممکن خواهد شد...»

🔹«... به لحاظ فوریت موضوع مستنداً به قسمت اخیر مادۀ 152 قانون آیین دادرسی مدنی استدعا می‏شود – در صورت تصویب – مقرر فرمایند قرار اجرا و دادخواست و ضمائم متعاقباً به خوانده ابلاغ شود.»

◻️ ممکن است نتوانیم طرف خود را در درخواست تأمین دلیل مشخص کنیم. مثلاً با دیوار خراب شده منزل خود یا در ورودی شکسته یامجرای آب مزرعه که تخریب شده است مواجه می‏شویم و قادر نیستیم، مشخص کنیم عامل خرابی چه کس یا کسانی بوده‏اند.

♦️ از طرفی به منظور طرح دعوی بعدی و مطالبۀ خسارت (در صورت شناسایی طرف) قصد تأمین دلیل داریم. در این حالت در ستون خوانده خواهیم نوشت: «فعلاً تعیین طرف دعوی ممکن نیست.»

🔹و در متن توضیح خواهیم داد:
«... چون در حال حاضر مشخص نیست خسارت وارده مستند به فعل و اقدام چه کس یا کسانی بوده و از طرفی برای ثبت و ضبط وضع موجود به صورت رسمی و تعیین میزان خسارت چاره‏ای جز اجرای قرار تأمین نیست، مستنداً به مادۀ 154 قانون آیین دادرسی مدنی، اجرای قرار تأمین دلیل را استدعا می‏کنیم.»

🔹کتاب «هنر دفاع در دادگاهها»



✅لینک عضویت در کانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page