✅نکته‌های نظری و کاربردی درباره کیفرخواست شفاهی. خدادادی؛ بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب اشنویه

✅نکته‌های نظری و کاربردی درباره کیفرخواست شفاهی
@Lawpress

✍🏻مهدی خدادادی؛ بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب اشنویه

🔹یکی از موارد و جهات شروع به رسیدگی در دادگاه های کیفری، ادعای شفاهی دادستان (در رویه قضایی موسوم به کیفرخواست شفاهی) در دادگاه است (بند پ ماده ۳۳۵ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲). در کیفرخواست شفاهی مقنن به دادستان اجازه می‌دهد که بدون کیفرخواست و ادعا نامه کتبی،دعوای کیفری را حضوری و شفاهی در دادگاه صالح مطرح نماید. بنابراین کیفرخواست شفاهی یعنی دادستان شفاهی بیان اتهام می‌نماید.

🔹مستند قانونی کیفرخواست شفاهی ماده ۸۶ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ است که سابقه قانونگذاری آن به ماده ۵۹ بند ب قانون آین دادرسی کیفری مصوب۱۳۵۲ بر می‌گردد.

🔹طبق ماده ۸۶ قانون ایین دادرسی کیفری ۹۲، صدور کیفرخواست شفاهی در همه جرایم امکان‌پذیر نیست و جرایم موضوع ماده ۳۰۲ آن قانون مستثنی هستند؛ یعنی جرایم داخل در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب با تعدد قاضی چرا که که طبق تبصره ماده۲۹۷ قانون مذکور مقررات دادرسی دادگاه کیفری یک در دادگاه انقلاب با تعدد قاضی حاکم و جاری است.

🔹یکی از شرایط بسیار مهم در کیفرخواست شفاهی، حضور متهم است. عدم حضور شاکی به علت نبود شاکی یا گذشت وی ممکن است ولی بدون حضور متهم امکان طرح شفاهی دعوای کیفری در دادگاه وجود ندارد. نتیجه اینکه دادرسی غیابی با کیفرخواست شفاهی قابل جمع نبوده و امکان‌پذیر نمی‌باشد. لذا متهم در معیت شاکی (در صورت وجود) به دادگاه اعزام می‌شود.

🔹در کیفرخواست شفاهی تحقیقات باید کامل باشد اگر کامل نباشد و نیاز به تحقیق بیشتری داسته باشد نمی‌توان پرونده را به طور شفاهی در دادگاه مطرح کرد.

🔹در کیفرخواست شفاهی تفهیم اتهام صورت می‌گیرد اما اخذ تأمین وجود ندارد و اخذ تأمین متناسب با دادگاه است.

🔹کیفرخواست شفاهی مسبوق به صدور قرار جلب به دادرسی (مجرمیت) نمی‌باشد، یعنی صدور این قرار مصداق ندارد.

🔹منظور از ادعای شفاهی این است که دادستان یا نماینده وی در جلسه دادگاه حضور پیدا کند و نکاتی قانونیِ الزامی که در کیفرخواست کتبی قید می‌شود به طور شفاهی برای دادگاه بیان می‌کند.

🔹پس از طرح پرونده در دادگاه و تشکیل بدون تأخیر جلسه از سوی دادگاه، باید پس از تفهیم اتهام بلافاصله از متهم سؤال شود آیا برای دفاع از خود به وکیل نیاز دارد یا خیر (حق تعیین ودارا شدن وکیل و تدارک دفاع در راستای تحقق دادرسی منصفانه و عادلانه که تفهیم این حق و انعکاس پاسخ متهم در صورت‌مجلس یک الزام قانونی برای دادگاه است).

🔹در صورت در خواست متهم برای انتخای وکیل و تدارک دفاع دادگاه ملزم به اعطای مهلت قانونی (حداقل ۳ روز) به وی است و این تقاضای مهلت نیازی به ارائه هیچ دلیل و برهانی از سوی متهم نیست صرفِ درخواست کفایت می‌کند. یعنی دادگاه حق تحمیل موضوع به متهم مبنی بر رسیدگی در همان روز را ندارد و مهلت تعیین شده حداقل ۳ روز است یعنی کف مدت ۳ روز بوده و کمتر از ان امکان‌پذیر نیست و حداکثر ندارد و بستگی به نظر دادگاه دارد. اسقاط این حق از سوی متهم، امکان رسیدگی و انشا و صدور رأی را در همان جلسه به دادگاه می‌دهد.

🔹هرچند شرط لازم برای طرح شفاهی دعوای کیفری کامل بودن تحقیقات است ولی این مانع از انجام تحقیقات لازم مد نظر دادگاه نمی‌باشد واگر در ضمن رسیدگی انجام یا تکمیل تحقیقی را بخواهد می‌تواند از دادستان یا ضابطان دادگستری بخواهد.

🔹در کیفرخواست شفاهی حق قانونی شاکی در طرح دعوای خصوصی ضرر وزیان و خسارت در دادگاه پابرجاست و حداکثر ظرف ۵ روز حق تقدیم دادخواست به دادگاه کیفری صالح که پرونده به صورت شفاهی در انجا مطرح شده است، دارد و دادگاه ملزم به رسیدگی به آن دادخواست فارغ از امر کیفری است.


✅لينك عضويت در كانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page