✅آنچه که باید در خصوص اراضی بایر بدانید

✅آنچه كه بايد در خصوص اراضی بایر بدانيد
@Lawpress

🔹بر اساس قانون اصلاحات ارضی، اراضی بایر زمین هائی است که در آن عملیات زراعی انجام نگرفته باشد و این اراضی قانونا" و عرفا" ملک اشخاص می باشد. براساس قانون تعیین تکلیف اراضی بایرمصوب 25/5/1367مجمع تشخیص مصلحت نظام اسلامی اراضی بایر اراضی است که قبلا"سابقه احیا و بهره برداری داشته و مالک بدون عذر موجه به مدت پنج سال متوالی آن را بلا کشت و متروکه باقی گذاشته است. عناصر آن عبارتند از:
1- بالفعل مالک داشته باشد.

2- مشغول به کشت وزرع وآبادی نباشد.

3- مالک برای مدت نامعلوم و نامحدودی از آبادی آن چشم پوشیده باشد.

🔹اراضی بایر از دو جهت قابل تقسیم بندی است :
@Lawpress
الف- ازنظرمشاع یا مفروز بودن :

1 - بایر مفروز مالک خاص داشته یا دارد.

2- بایرمشاع که عده ای به اشتراک مالک آن بوده یا هستند مانند اراضی دیمکار قریه که بصورت بایر افتاده است.

ب- از نظر اعراض یا عدم اعراض مالک:

1- اراضی بایر اعراضی:

اراضی هستند که مالک علاوه بر رها کردن زمین از لحاظ کشت از مالکیت آنها نیز چشم پوشیده است. بند 3 ماده یک آئین نامه اجرایی قانون اراضی بایر مصوب 1/12/1367هیات وزیران اراضی بایر را زمینهایی تعریف نموده است که در تملک اشخاص است وبلا استفاده گذاشته شده است. احراز اعراضی بودن اراضی توسط دادگاه و ازطریق تحقیق و بررسی یا اقرار کتبی مالک انجام می شودو پس از آن اراضی قیمت گذاری و افراد واجد شرایط واگذار می گردد و بعداز طی مراحل قانونی در صورتیکه مالک برای امضاء اسناد انتقال حاضر نشود مدیر کل کشاورزی استان به قائم مقامی مالک اسناد انتقال مالکیت اینگونه اراضی را امضاء خواهد کرد.

2- اراضی بایر غیر اعراضی:

در صورتیکه مالک از اراضی بایراعراض نکرده باشد اراضی مورد نظر غیر اعراضی تلقی میشود.در خصوص این اراضی مالکان مربوطه از تاریخ ابلاغ وزارت کشاورزی یا از تاریخ نشر دومین آگهی در روزنامه ، یکسال فرصت خواهند داشت تا شخصا" به یکی از طرق مندرج در ماده واحده در خصوص کشت زمین طبق ضوابط وزارت کشاورزی که همه ساله قبل از فصل کشت اعلام می شود اقدام نمایند یا برای این منظور از طریق فروش ،اجاره یا مزارعه به دیگری واگذار نمایند.جهت اطلا عات بیشتر به ماده 4 آئین نامه فوق الاشاره و تبصره های ذیل آن مراجعه فرمائید. درصورت عدم اقدام مناسب از سوی مالک و انقضاء مهلت قانونی وعدم ارائه دلیل موجه اراضی مورد نظر ارزیابی و طبق اولویتهای مقرر درماده 6 همان آئین نامه به فروش می رسد و وجوه حاصله به حساب صندوق ثبت اسناد و املاک کشور واریز می شود تا پس از کسر بدهیهای شرعی و قانونی مالک به سازمانها، نهادها و دستگاههای دولتی و تامین هزینه های مربوط به دفتر اسناد رسمی ، مابقی به مالک پرداخت شود. درصورت عدم کشت اراضی و ارائه دلیل موجه از سوی مالک ،مهلت عنوان شده به مدت یکسال دیگر تمدید خواهد شد.(تبصره ذیل ماده واحده قانون فوق الاشاره).

در اراضی بایر با مالک ، مالک از مالکیت زمین اعراض نکرده ولی از عمران وآبادانی آن چشم پوشیده است.

در اراضی بایر بلا مالک، مالک هم از مالکیت زمین و هم از عمران و آبادانی آن چشم پوشیده است.

🔹اراضی بایر شهری:

زمین هایی است که سابقه عمران و احیا داشته و به تدریج به حالت موات برگشته اعم از آنکه صاحب مشخصی داشته و یا نداشته باشد.به استناد ماده 8 قانون زمین شهری مصوب 22/6/1366 کلیه اراضی بایر شهری که صاحب مشخصی نداشته باشد در اختیار ولی فقیه می باشد.

✅لينك عضويت در كانال حقوق پرس:👇👇👇
‏https://telegram.me/lawpress