✅لایحه نویسی (۱).. ✍️بهمن کشاورز

✅لایحه نویسی(۱)

✍️بهمن کشاورز
@Lawpress

🔹«لایحه» همیشه بعد از دادخواست و شکواییه نوشته می شود و همواره راجع و مربوط به دادخواست یا شکواییه ای است که قبلاً داده شده است .

🔹این لوایح را تنظیم کنننده دادخواست یا شکواییه برای تکمیل ، تشریح یا توضیح آنچه قبلاً نوشته یا طرح دادخواستی راجع به دعوی یا شکایت یا اعلام اجرای خواسته مقام قضایی در مورد آن، ممکن است بدهد و نیز طرف دعوی (مدعی علیه یا خوانده) یا طرف شکایت (مشتکی عنه) ممکن است برای پاسخ گویی دعوی و دفاع از خود لایحه تنظیم کند .

🔹در عین حال تنظیم برخی لوایح قانوناً «واجب» است حال آنکه برخی دیگر از اصحاب دعوی به میل خود تنظیم می کنند و می توانند به جای نوشتن آنها مطالبشان را شفاهاً بگویند تا مقام قضائی بنویسد یا به منشی بگویند و او بنویسد . به تعبیر دیگر برخی لوایح اصالت دارند و برخی دیگر نه . در نوشتن لوایح باید اصول ذیل رعایت شود:


اولاً➖صحت و دقت

🔹در لوایح باید موارد موضوعی با نهایت صداقت و دقت بیان شود . همچنین در بیان مطالب حکمی نیز باید کمال صداقت و دقت اعمال گردد .

🔹البته اگر به وجود رأی وحدت رویه یا نظریه ای از اداره حقوقی آگاه هستیم که دعوی طرف را تقویت و موضع ما را تضعیف می کند، بدیهی است به عنوان وکیل نباید به آنها اشاره کنیم تا به ضرر موکل مورد استفاده قرار گیرد .

ثانیاً➖ایجاز و اختصار

🔹وکیل باید کلمات و الفاظ را در اختیار خود داشته باشد ، نه اینکه خود در اختیار کلمات باشد . بنابراین لایحه باید کوتاه و موجز ، دارای نظم منطقی و خالی از مطالب غیرمرتبط با موضوع یا غیر موثر در مقام باشد .

🔹باید به یاد داشته باشیم لوایح مفصل و کسالت آور – اگر همه خوانده شوند، که ممکن است نشوند- هرگز با اشتیاق خوانده نخواهد شد .

بنابراین پیش از اقدام به نوشتن باید مطمئن شویم به کلیه جنبه های موضوعی و حکمی قضیه کاملاً تسلط داریم . این تسلط به ما امکان خواهد داد مطالب را با حداقل کلمات و عبارات و حداکثر تأثیرگذاری بیان کنیم .

🔹به منظور عادت کردن به ایجاز و اختصار می توان معیارهای آتی را به کار برد: الفاظ و عبارات ذیل باید از متن لایحه حذف شود :

1➖ هر لفظ یا عبارتی که وظیفه بیان معنی و مفهوم خاصی را برعهده ندارد مثل ترکیب «در واقع» یا «به طور کلی»

2➖ هر کلمه یا تعبیر طولانی که می توان کلمه یا تعبیر کوتاه تری به جای آن به کار برد . مثل «حاضر شدن» به جای «حضور به هم رساندن» یا «مطلع شدن» و «آگاه شدن » به جای «اطلاع حاصل کردن» .

3➖ هر قیدی که فعل بدون آن نیز ، معنی مورد نظر را در بر دارد و می رساند مثل «به شدت کوبیدن» ، «بلند فریاد کشیدن» ، «به وضوح توضیح دادن»

4➖ هر فعل مجهولی که باعث مکتوم ماندن فاعل افعال شود .

🔹نتیجه کاربرد این روش، به دست دادن نوشته ای ساده و روشن خواهد بود که خواننده مجال سوء تعبیر یا عدم درک آن را نخواهد یافت.

▫️▫️ادامه دارد . . .


✅لينك عضويت در كانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page