✅اقرار (۲).. ✍️بهمن کشاورز. – اقرار حاصل از فریب و نیرنگ

✅اقرار (۲)

✍️بهمن کشاورز
@Lawpress

ثالثاً – اقرار حاصل از فریب و نیرنگ

◾️ممکن است مقّر با فریب و نیرنگ وادار به اقرار شده باشد. در این مورد چند حالت قابل تصور است:

الف➖اگر به مقّر گفته شده باشد: «اگر حقیقت را بگویی کمکت می‏ کنیم» و او به گناه خود اقرار کرده باشد. این اقرار صحیح خواهد بود هر چند که اقدام مأمور تحقیق – به ویژه در حدود و قصاص، که امکان کمکی وجود ندارد – اخلاقی نیست.

ب➖اگر به او گفته شده باشد: «اگر این طور بگوئی مشکلت را حل می‏کنیم»، اقراری که به این ترتیب اخذ شود معتبر نیست و مورد مصداق قسمت آخر مادۀ 194 قانون آیین دادرسی کیفری است و باید به سایر ادله رسیدگی شود.

پ➖اگر گفته شده باشد: «فلان کس شهادت داده که تو این کار را کرده‏ای پس حقیقت را اقرار کن و خودت را خلاص کن». اقراری که به این نحو اخذ شده باشد صحیح است.

رابعاً – اقرار حاصل از تهدید و ارعاب

◾️ اگر گفته شده باشد «اگر فلان چیز را نگوئی همسر و فرزند و پدر و مادرت را اینجا می‏ آوریم» چون – با توجه به زندانی بودن متهم و تسلط مأموران به او – اکراه تحقق یافته است، اقرار معتبر نخواهد بود.

▫️حاصل اینکه وقتی مستند قرار مجرمیت و کیفرخواست اقرار متهم است، برای بی‏ اثر کردن آن کار جدّی و گردآوری ادله محکم لازم است و چه بسا طرح شکایت علیه مأموران تحقیق پیش از فرا رسیدن زمان تشکیل دادگاه جنائی لازم شود.

▫️در این حالت باید تقاضای تجدید وقت رسیدگی را – تا تعیین نتیجه رسیدگی به شکایت – از دادگاه مطرح کرد.

◾️البته همیشه می‏ توان در مورد اقراری که عندالحاکم نبوده مناقشه کرد و در عین حال هرگز نباید به این قول مشهور که «در امر کیفری اقرار طریقیت دارد نه موضوعیت» دل خوش داشت که اگر اقراری واقع شد و عندالحاکم هم بود باید کار مقرّ را تمام شده دانست.

این نکته‏ ای است که در موقع قبول وکالت باید کاملاً مورد توجه قرار گیرد و ابتدا تکلیف این مورد روشن شود.


✅لينك عضويت در كانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page