✅موسسات حقوقى/خدمات حقوقی یا دخالت در امر وکالت

✅موسسات حقوقى/خدمات حقوقی یا دخالت در امر وكالت
@Lawpress

🔸مؤسسات حقوقی که به استناد بخشنامه ای که در سال 1391 توسط مدیرکل اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری ابلاغ گردیده است ثبت و شروع به فعالیت میکنند که برابر این بخشنامه برای ثبت مؤسسات حقوقی نیازی به داشتن پروانه وکالت نیست.
🔹در حالی که تا پیش از اجرایی شدن این بخشنامه، ثبت مؤسسه حقوقی مستلزم دارا بودن پروانه وکالت یا مشاوره حقوقی از کانونهای وکلای دادگستری یا مرکز امور مشاوران قوه قضائیه بود. به موجب این بخش نامه حتی اشخاصی که تخصصی در این زمینه ندارند نیز میتوانند صرفاً از طریق ثبت شرکتها نسبت به ثبت و تاسیس اینگونه مؤسسات اقدام و فعالیت نمایند که این امر برخلاف روح قوانین و اصول حقوقی بوده و چهره نهاد وکالت و جایگاه و منزلت شغل وکالت را خدشه دار ساخته است. شأن وکیل که قابل تفکیک نیست از وکلاء مانند سایه ای نگهبان همواره در پی وکیل بوده است. ولی موسسات حقوقی تکلیفی در این خصوص ندارند.
🔸کانون های وکلای دادگستری برای سر و سامان دادن به اوضاع نابهنجار فعالیت موسسات غیرمجاز حقوقی در سنوات گذشته مصوبه ای را تصویب نموده است که بر مبنای آن همکاری وکلا و کارآموزان وکالت این کانون با موسسات حقوقی که توسط افراد فاقد پروانه وکالت تاسیس شده اند یا خواهند شد ممنوع و قابل تعقیب انتظامی است. وقتی افراد با کمترین تحصیلات می توانند اقدام به ثبت این شرکتها و موسسات نمایند این معضل بزرگی برای قوه قضاییه و کانون ها به وجود میاورد.
🔹قانونگذار در قانون وکالت برای شغل وکالت و وکلا تعهدات و محدودیت های خاصی در نظر گرفته است که این محدودیت ها و تعهدات برای مؤسسات غیرمجاز حقوقی وجود ندارد. از جمله تعهدات و محدودیتهای وکلای دادگستری که مؤسسات حقوقی غیرمجاز فاقد آنها میباشند عبارتند از:
🔸۱- داشتن محل مشخصی جهت دفتر وکالت،
🔸۲- حفظ اسرار موکلین،
🔸۳- تعهد به ارائه اطلاعات در خصوص پرونده و دعوی،
🔸۴- دریافت حق الوکاله طبق تعرفه یا قرارداد حق الوکاله و …
🔸۵- علاوه بر اینها دادسرا و دادگاه انتظامی وکلا رفتارهای آنها را تحت نظر قرار داده؛ در حالی که مؤسسات حقوقی غیرمجاز چنین محدودیت هایی ندارند ضمن اینکه از امتیازات وکیل هم بهره مند میشوند.
🔸۶- تبلیغ برای وکلاء ممنوع میباشد در حالی که مؤسسات حقوقی غیرمجاز در سطح گسترده و بدون هیچگونه محدودیتی اقدام به تبلیغ خود میکنند
🔸۷- خیانت و نادرستی نسبت به موکل طبق ماده 41 از قانون وکالت «در صورتی که خیانت وکیل نسبت به موکل ثابت شود از قبیل آنکه وکیل با طرف موکل ساخته و بالنتیجه حق موکل را تضییع کند به محرومیت ابدی از شغل وکالت محکوم خواهد شد و موکل میتواند خسارات وارده بر خود را از او مطالبه کند» ولی در خصوص خیانت مؤسسات حقوقی غیرمجاز به موکل هیچگونه ضمانت اجرایی برای آنها متصور نبوده و میتوانند به راحتی خود را از جبران خسارات وارده به موکل تبرئه کنند و به کار خود ادامه دهند.
🔸۸- عدم وجود تعهد به راز داري این مؤسسات. در ماده 30 قانون وکالت بیان شده «وکیل باید اسراری که به واسطه وکالت از طرف موکل مطلع شده و همچنین اسرار مربوط به حیثیت و شرافت و اعتبارات موکل را حفظ کند»
قوه قضائیه بر اساس بند 5 از اصل 156 قانون اساسی به عنوان مسئول مستقیم پیشگیری از جرم، لازمه تمهیداتی انجام بدهد
🔹سازمان ثبت شرکتها بر قانونی بودن چنین بخشنامه ای و اجرای آن تأکید دارد و کانون وکلا همچنان معتقد است یک مؤسسه حقوقی را فقط یک حقوقدان با داشتن پروانه وکالت میتواند تأسیس کند و این وظیفه ثبت شرکت ها است که جلوی این کار را بگیرد.

🖋وکیل علی علیزاده
شهریور ماه ١٣٩٦

🔹كانال اسكودا

✅لينك عضويت در كانال حقوق پرس:👇👇👇
https://telegram.me/lawpress