در گفت‌وگو با خانه‌ملت مطرح شد؛

در گفت‌وگو با خانه‌ملت مطرح شد؛
✅کاظمی: توافقنامه قوه‌قضاییه با نیروی‌انتظامی برای ایجاد پلیس‌قضایی کافی‌است/ ملکشاهی: ضرورت تصویب قانون برای الزام‌آور‌ شدن ایجاد پلیس‌قضایی

به اعتقاد برخی نمایندگان تشکیل پلیس قضایی نیازی به ارایه لایحه ندارد چراکه می‌توان با توافقنامه‌ای بین قوه قضاییه و نیروی انتظامی آن را ایجاد کرد اما موافقان ارایه لایحه بر این باورند که به دلیل پیچیدگی جرایم باید برای ایجاد پلیس قضایی مصوبه ای از مجلس بگذرد.

خانه ملت- گروه اجتماعی: سابقه تشکیل پلیس قضایی به اوایل پیروزی انقلاب باز می‌گردد، سازمانی که البته چند ماه پس از تشکیل منحل شد.

این روزها اما زمزمه‌های احیای مجدد پلیس قضایی به گوش می رسد، مجموعه ای که برای تشکیل آن طی سال های اخیر لایحه ای به مجلس ارسال شد اما به نتیجه نرسید.

ارایه لایحه برای تشکیل پلیس قضایی موافقان و مخالفانی دارد، مخالفان بر این باورند که ضرورتی برای ارایه لایحه برای تشکیل پلیس‌قضایی نیست چراکه پلیس قضایی را می‌توان با توافقنامه‌ای بین قوه قضاییه و نیروی انتظامی ایجاد کرد اما موافقان، داشتن مصوبه قانونی را به دلیل پیچیدگی جرایم برای ایجاد پلیس قضایی لازم می‌دانند.

محمد کاظمی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه‌ملت در خصوص ضرورت ارایه لایحه برای تشکیل پلیس قضایی، گفت: همراهی نیروی انتظامی با قوه قضاییه در انجام وظایفی همچون ابلاغ اخطاریه و اجرای احکام نشان داده دو مجموعه همکاری قابل قبولی در انجام وظایف دارند بنابراین در چنین شرایطی و با توجه به اینکه سیاست دولت کم کردن حجم تشکیلات اداری است، ضرورت ایجاد پلیس قضایی باید بررسی شود.

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه نیازی به ارایه لایحه برای تشکیل پلیس قضایی نیست، تصریح کرد: در بخشی از نیروی انتظامی می‌توان کارهای مربوط به پلیس قضایی مانند ابلاغ اخطاریه و اجرای احکام را به نحو مطلوب آموزش داد، کما اینکه هم اکنون نیز نیروی انتظامی این کار را برای مراجع قضایی انجام می دهند.

وی با بیان اینکه لایحه پلیس قضایی نیاز به بررسی دارد، افزود: هم‌اکنون بخشی از ماموران نیروی انتظامی امورات پلیس قضایی را انجام می‌دهند، اگرچه به لحاظ اینکه نیروی انتظامی وظایف متعدد به عهده دارد شاید مطلوب مسئولان قوه قضاییه نباشد.

کاظمی با یادآوری اینکه قانونگذار امر تحقیق مقدماتی در پرونده‌های کیفری را به عهده مرجع نیروی انتظامی گذاشته و اجرای دستور مقام قضایی از وظایف اساسی مامور نیروی انتظامی است، گفت: با فرض تشکیل پلیس قضایی نمی‌توان نیروی انتظامی را فارغ از انجام این وظیفه دانست چراکه نیروی انتظامی تحقیقات پرونده‌های جنایی، قتل، آدم ربایی و جرایم کیفری سنگین را طبق دستور مقام قضایی انجام می‌دهد.

نایب رئیس کمیسیون حقوقی وقضایی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در گذشته دستگاه قضایی، پلیس قضایی را جذب کرده و آموزش می‌داد اما کار موازی صورت می‌گرفت، یادآور شد: هم‌اکنون هم بدون داشتن قانون، قوه قضاییه و نیروی انتظامی می‌توانند توافق کرده و بخشی از نیروهای نیروی انتظامی که کار دستگاه قضایی در امر تحقیق، اجرای احکام و ابلاغ احضاریه‌ها را انجام می‌دهند، آموزش بیشتر داده و دراختیار قوه قضاییه قرار دهند بنابراین نیازی به مصوبه قانونی نیست.

ضرورت تصویب پلیس قضایی با توجه به پیچیده شدن جرایم/ توافقنامه کارساز نیست

الهیار ملکشاهی اما با بیان اینکه هم‌اکنون قانون پلیس قضایی در کشور وجود ندارد، گفت: در حال حاضر پلیس عمومی یعنی نیروی انتظامی کارهای مربوط به کشف جرم را به عنوان ضابط انجام می‌دهد اما با توجه به پیچیدگی جرایم برای کشف جرم، تعقیب مجرمان و اجرای احکام نیاز به پلیس‌های ورزیده و متخصصی در رشته کشف جرم است که در اختیار قوه قضاییه باشند و نمی‌توان از ماموران نیروی انتظامی که صدها وظیفه دارند استفاده کرد.

نماینده مردم کوهدشت در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پلیس قضایی باید تحت آموزش‌های مداوم و لازم باشند، تصریح کرد: با ایجاد پلیس قضایی نیاز به افزایش جمعیت پلیس نیست بلکه می توان از نیروهای پلیس موجود که دارای مدارک کارشناسی یا بالاتر مرتبط با کشف جرم هستند استفاده کرد البته فرماندهی پلیس قضایی هم می‌تواند در نیروی انتظامی باشد اما مختص به امور ضوابط قضایی باشند.
@lawpress