《 HISTORY 》:. پست‌های شاهانه و نامه نگاری شاهی در زمان هخامنشیان

《 HISTORY 》:
پست های شاهانه و نامه نگاری شاهی در زمان هخامنشیان
@onlyhistoryy


@onlyhistoryy

نویسندگان باستانی در گفتگو از پهناوری و گستردگی سرزمین امپراتوری هخامنشی...
حیرت خاص خود را از سازمان پست شاهنشاهی ایران بیان کرده اند.
گزنفون استقرار پست خانه(چاپار) را به کوروش بزرگ نسبت می دهد.زیرا او ارادت خاصی به این شاهنشاه پارسی داشته است.
هرودوت گفته است که : در میان مردمان فانی هیچ کس یافت نمی شود که سریعتر از چاپارهای شاهی ...به آنجایی که او مایل است...برسند و این است آنچه که پارسیان اندیشیده اند. می گویند به اندازه ی روزهایی که برای پیمودن هر مسیری لازم است ...اسب ها و افراد لازم در هر فاصله ی معین گماشته شده است.....هر چاپار پیام خود را به چاپار بعدی می دهد تا سرانجام نامه به مقصد برسد.
اصطلاح پارسی »استاندس« در متون متعدد یونانی تکرار شده است.پلوتارک مورخ یونانی نوشته که : داریوش سوم تا قبل از رسیدن به پادشاهی همین عنوان استاندس یا چاپار شاهی را در دربار داشت.
در لغت نامه ی »سودا« این واژه را چنین معنا شده است : استاند ها حاملان نامه هستند که پیغامها را پی درپی از یکی به دیگری می رسانند.
در جایی دیگر اسخیلوس در نمایشنامه ی پارسیان می گوید که :
وقتی داریوش بزرگ هنگام اقامت در سارد می خواست فرمان هایش را به مگابیز که در تراکیه و در مقام فرماندهی یک ارتش هخامنشی...مانده بود برساند ...سوارکاری که مامور رساندن پیام تا تنگه ی هلسپونت بود به تاخت عزیمت کرد و از دریا گذشت و نامه را به مگابز داد!
در کتاب استر گزارش شده است که چگونه فرمانهای شاهی به سرتاسر ولایات پادشاهی خشیارشا (اخشورش )
ابلاغ گردید. در کتاب استر آمده که :
پیاده نظام ها بر اسبان تیزتک شاهی سوار شدند و با شتاب و هوشیاری تمام...به فرمان شاه رهسپار گردیدند.
وجود این پیکهای شاهی یا چاپارها در برخی متون الواح تخت جمشید نیز تایید شده است که در آنها اصطلاح » پیردازیش « به کار رفته ...که هم معنای چاپار و هم معنای اسبهایی را که مورد استفاده ی چاپارها واقع می شدند... می دهد.این اصطلاح به روشنی اشاره به همان نظام و سیستم پستی شاهنشاهی دارد که بین شاه و ساتراپ ها و دیگر زیر دستان او در ولایات عمل می کرده است. در یکی از الواح آمده که :
داتایه ...هفت مریش شراب به عنوان جیره دریافت کرده است. او حامل یک سند مهر شده ی شاهی بود. با چاپار سریع (پیردازیش) از سارد می آمد و به تخت جمشید(پارسه) و به حضور شاه می رفت.....ماه11 ....سال27....داریوش بزرگ(زمستان 497ق.م)

@onlyhistoryy


@onlyhistoryy
بن مایه ها:
تواریخ هرودوت ..کتاب8 بند98
اسخیلوس...نمایشنامه پارسیان...بند13-14و249و256
پلوتارک ...اسکندر....بند7-18
گزنفون...کوروش نامه ...فصل8 بند6-17
لوحه تخت جمشید...ارگ....شماره9...18
تاریخ امپراتوری هخامنشی ..پیر برایان ج1 ص775-777

@onlyhistoryy


@onlyhistoryy