زبان و دبیره پارسی در سه دوره دگرگون شده:.. 🎨 ۱. پارسی باستان:

زبان و دبیره پارسی در سه دوره دگرگون شده:

🎨 ۱. پارسی باستان:
زبان پارس ها در دوره هخامنشی را پارسی باستان می نامند که به دبیره میخی نوشته میشد. دبیره میخی پارسی دارای ۵۰ نویسه یا حرف بود و از چپ به راست نوشته می شد. بیش تر نوشته هایی که هم اکنون در دست داریم مربوط به سنگ نوشته ها و خشت های گلی دوره هخامنشی است. با تازش اسکندر مقدونی به ایران، چند سالی خط یونانی جایگزین خط میخی شد و دوره زبان پارسی باستان به پایان رسید!

🎨 ۲. پارسی میانه (پهلوی):
پس از آن که پارت ها یا پهلوی ها (اشکانی ها) دارودسته اسکندر مقدونی را از ایران بیرون کردند، دبیره پهلوی بدست دبیران آرامی ساخته شد. سپس این دبیره با اندکی دگرگونی برای نوشتن نسک اوستا نیز به کار رفت که به آن دبیره اوستایی یا دین دبیره نیز می گویند. دبیره اوستایی ۴۸ نویسه دارد که ۱۴ نویسه آن صدادار و ۳۴ نویسه بی صدا هستند. این دبیره کامل ترین دبیره زبان پارسی است که با آن می توان همه صداهای زبان پارسی را نوشت!
🌎 @history_1
🎨 ۳. پارسی نوین:
پس از تازش ددمنشانه تازیان به خاک ایران زمین، تقریبن هر نوشته و نسکی که به دبیره و زبان پارسی می یافتند، می سوزاندند که بزرگ ترین آن ها در دانشگاه گندی شاپور خوزستان و همچنین کتابخانه های خورآسان و خوارزم رخ داد. بدین ترتیب با آتش افروزی تازیان، خط و زبان پارسی پهلوی جای خود را به خط و زبان پارسی نوین داد. خط پارسی برگرفته از خط آرامی و اربی است که البته چهار صدای گ، چ، پ و ژ نیز بدان افزوده شده است و دارای ۳۲ نویسه است. در زیر چند نمونه از واژه های پارسی را که در سه دوره زبانی دگرگون شده اند می بینید:

پارسی باستان > پهلوی > نوین
👈دروگا > دروگ > دروغ
👈گائوسپنتا > گوسپند > گوسفند
👈هیزوا > هوزوان > زبان
👈هوشکا > هوشک > خشک

👈کارشور > کیشور > کشور
👈کئوفا > کوف > کوه
👈میترا > میتر > مهر
👈آپاسرا > اپی سر > افسر (تاج)
👈وفرا > وفر > برف
👈واتا > وت > بد
👈وزرکا > وزورگ > بزرگ
👈ورکا > ورک > گرگ
👈خشترا > شتر > شهر
👈خشایاتیا > شهریار > شاه
👈خشوش > شش > شش (۶)
👈خوتای > خوتا > خدا
👈یاتو > یاتوک > جادو

تمام نویسندگان و ادیبان تاریخ ایران بدین زبان نوشته اند ،پارسی زبان ملی ماست. از هر زبانی هستید بدان احترام بگذارید.

🌎 @history_1