🔴 نکاتی چند درباره آتش‌سوزی و تخریب ساختمان (تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۵)

🔴 نکاتی چند درباره آتش‌سوزی و تخریب ساختمان #پلاسکو (تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۵)
✅ @history_1
۱- ساختمان پلاسکو پس از اعدام مالک آن در سال ۵۸ جزو اموال و دارایی‌های بنیاد مستضعفان شد. این بنیاد مالک سرقفلی مغازه‌های پلاسکو بود و بر اساس قانون، وقتی مورد اجاره تخریب شود، موجر نمی‌تواند نسبت به ملک سرقفلی مورد اجاره، ادعایی داشته باشد. بنیاد مستضعفان به عنوان مالک و متصرف ساختمان، در اقداماتی خلاف قانونِ رعایت کاربری ساختمان، اقدام به تغییر کاربری طبقات ۱۵، ۱۶، ۱۷ این برج نمود. این طبقات در زمان طاغوت شامل رستوران و سالن‌های تفریحی بود که پس از انقلاب تیغه‌کشی و به انبار تبدیل و اجاره داده شد. لازم به ذکر است تبدیل سازه طبقات آخر برج به انبار، آن‌هم انبار لباس، منسوجات و پوشاک علاوه بر ایجاد اضافه بار بر روی سازه، باعث ضعف استاتیک ستون‌ها و نهایتا کاستن شدید از استحکام ساختمان می‌شود و همچنین احتمال بروز حریق را قوت می‌بخشد که این عامل، خود یکی از عوامل موثر در ریزش پلاسکو بوده و حریق در هنگام سرایت به طبقات فوقانی، از کنترل خارج می‌شود.
۲- علیرغم گذشت حدود ۳۵ سال از اتصال منطقه جمهوری به گاز شهری، ساختمان پلاسکو موفق به دریافت انشعاب گاز نشد و کل تأسیسات این ساختمان با سوخت گازوییل به تامین‌ گرمای خود می‌پرداخته که در نتیجه همواره بالغ بر ۱۵۰ هزار لیتر گازوییل در زیر زمین برج دپو بوده. اکنون پس از آواربرداری، شاهد آن هستیم که به محض رسیدن اکسیژن به مخروبه در اثر دمای بالای‌ موجود، مجددا آوار شعله‌ور می‌شود و البته قرابت البسه و پوشاک در کنار گازوییل، باعث عدم‌ موفقیت در خاموش کردن آتش در ۲۴ ساعت نخست این حادثه شد.
۳- عدم حضور سریع یگان‌های امدادی، در اثر اهمال و قصور ضابطین قضایی و نیروی انتظامی بوده است. در فیلم‌های آماتور پخش شده در فضای مجازی مشخص است که نیروی‌های امدادی پشت ازدحام مردم وحشت زده در بلندگوی خودرو التماس می‌کنند که راه را باز کنید! تا این‌جا مقصر این ازدحام و عدم کنترل بحران میدانی، مقصری جز نیروهای انتظامی و فرماندهای رده بالای مستقر در میدان عملیاتی ندارد. چرا‌که با یک تدبیر سریع و استفاده از نیروهای یگان امداد، نیروهای ضد شورش و حتی بسیج، باید به سرعت منطقه پاکسازی می‌شد و حتی با به‌کار‌گیری قوه قهریه جمعیت کنترل می‌گردید. توجیه فرمانده نیروی انتظامی مبنی بر کاهش سرعت اطفای حریق به دلیل «ازدحام جمعیت» پذیرفتنی نیست و خود اثبات‌گر اهمال، قصور و عدم توانایی در کنترل منطقه بحران است. این تعلل باعث شد که ایستگاه‌های بعدی آتش نشانی که برای‌ همکاری و کمک و پشتیبانی نیروهای آتش نشان مستقر به محل اعزام شدند، با تأخیر به میدان عملیاتی وارد شوند که مهار آتش‌سوزی با اختلال مواجه گردید.

۴ - قطع بودن سیستم آب‌رسانی و شیرهای آتش نشانی موجود در خیابان جمهوری باعث تعلل قابل ملاحظه‌ای در عملیات اطفا گردید. به دلیل قطعی این شیرها بود که سازمان آتش نشانی به ناچار اقدام به اعزام تانکر به محل عملیات کرد! پس از عدم رفع کمبود آب، در نهایت از شهرداری کمک گرفته شد تا تانکرهای آبیاری به محل اعزام شوند که در عکس‌های حادثه نیز مشخص است.
۵- دپوی نیروهای ذخیره آتش نشان در طبقه همکف و اول، عامل دیگری در بالا رفتن آمار شهدای آتش‌ نشان است. علاوه بر نیروهای آتش نشان که در حال اطفای حریق در طبقات بوده‌اند، حدودا ۱۰۰ نفر از آتش نشانان عزیز به صورت آماده باش در طبقات همکف و اول مستقر بوده‌اند که پس از ریزش ناگهانی ساختمان، اکثر آنان به شهادت رسیده‌اند.
۶- یکی از دلایل اصلی حضور نیروهای زیاد آتش نشانی در ساختمان پلاسکو، دستور جمع‌آوری دوربین‌های ساختمان به آنان بوده است. بر اساس این فرمان، به آنان گفته شده بود که برای بررسی علل این حادثه، باید تمامی دوربین‌های ساختمان جمع آوری و از ساختمان خارج گردد. یکی از عوامل تعلل آتش نشانان برای خروج از ساختمان، برای جمع آوری این دوربین‌ها بوده است.
۷ - عامل بعدی نمای ساختمان پلاسکو بوده که به علت خرابی سیستم خنک‌ کننده ساختمان، بسیاری از واحدهای تجاری رأسا اقدام به وصل کولر گازی کرده و پنل خارجی آن‌را در نمای ساختمان نصب کرده بودند. طبق قانون شهرداری‌ها، نمای ساختمان‌ متعلق به شهرداری است و اغماض شهردای نسبت به نصب تعداد زیادی کولر گازی باعث شد تا ارتباط حادثه دیدگان با پنجره‌های ساختمان محدود شده و همچنین ورود آتش نشانان از طریق پنجره‌ها نیز دشوار شود. احتمال برق گرفتگی نیز مزید بر علت‌ بوده است.
✅ @history_1
با توجه به‌ جمیع موارد فوق و علل دیگری که ناگفته مانده، نهایتا این حادثه آتش سوزی به راحتی مهار شود، تبدیل به فاجعه‌ای‌ ملی شد و تعداد کثیری از آتش نشانان جان بر کف به مقام‌ شهادت نائل شدند.