لابد شما هم این سخن را بارها شنیده‌اید که سخت گیری موجب فروپاشی شده است!

لابد شما هم این سخن را بارها شنیده اید که سخت گیری #موبدان موجب فروپاشی #ساسانیان شده است!

حال، بیایید #متون_پهلوی را بررسی کنیم تا ببینیم موبدان در چه دوره هایی از حکومت 430 ساله ساسانیان در حکومت بوده اند و آیا در دهه های آخر حکومت ساسانی اصلا موبدی در مهستان وجود داشته یا خیر؟!

در آغاز دوره ساسانی که ایران در اوج قدرت و شکوه خود بود، نام موبدان بسیاری به چشم میخورد.

🔥 در زمان اردشیر بابکان، نخستین شاهنشاه ساسانی نام موبدانی مانند موبد مشهور، #تنسر و همچنین #ماهان و #ماهداد را میبینیم.

🔥 در زمان پسر اردشیر، شاپور یکم و سپس هرمز یکم، بهرام یکم تا بهرام سوم، نام موبد #کرتیر بیش از دیگران به چشم میخورد.

🔥 در زمان شاپور دوم، موبدانی همچون #بِهَک ، #مهربراز ، #مهر_آکاوید ، #آدرشک ، #آدیابن ، #آذرپره ، #دورنامیک ، #پویِسن_شاد ، #یودان_ییم نامشان در نوشتارهای تاریخی آورده شده اند.

🔥 دوره هفتاد ساله شاهی شاپور دوم، موبد #آذرپاد_مهراسپندان را در میان اسناد تاریخی می یابیم. این دوره، زمان خرابکاری های مسیحیان در ایران بود. آنها زرتشتیان را آزار داده و آتشکده ها را به آتش میکشیدند.

🔥 در زمان یزدگرد یکم موبد #آذر_بوزی را داریم.

🔥 در زمان بهرام گور#زروانداد و #مهر_شاپور از جمله موبدان سرشناس بوده اند.

🔥 در روزگار یزدگرد دوم، #هَمَگدین موبدان موبد بوده است.

🔥 در زمان قباد یکم و فرزندش، انوشیروان، #آذر_فروغ_بغ ، #آذر_بذ ، #ویه_شاپور ، #آدرمهر ،#بخت_آفرید و #داد_هرمز ، نامشان به عنوان موبدان مطرح آورده شده است. واپسین موبدی که نامش را در روزگار انوشیروان در متون می بینیم، #آزاد_شاد است.

🔥از تاریخ درگذشت انوشیروان که سال 579 پس از میلاد است تا سال 636 که جنگ #قادسیه رخ می دهد، نام هیچ موبدی را در اسناد تاریخی نمی بینیم. تنها در "مقدمه شاهنامه ابومنصوری"، اشاره ای به نام #فرخان به عنوان موبدان موبد زمان یزدگرد سوم، شده است. این، یعنی دقیقا در واپسین دهه های روزگار ساسانی، از سال 579 تا 636 که نزدیک شصت سال می باشد، اثری از موبدان دیده نمی شود.

چگونه موبدان موجب ناخرسندی مردم در آستانه حمله اعراب شده اند در حالیکه اصولا در شصت سال پایانی ساسانیان، موبدان به گوشه ای رانده شده بودند، #خسرو_پرویز داماد امپراتور بیزانس شده بود، #شیرویه که از مادر مسیحی بود به ولیعهدی دست یافته بود، بر خلاف رسم کهن ساسانیان، هیچکدام از شاهان این چند دهه پایانی پیش از تاج گذاری و بر تخت نشستن، به #آتشکده شهر استخر نرفته بودند (به جز یزدگرد سوم خردسال) و نامی از موبدی مشهور در سندی و نوشته ای آورده نشده است؟؟

بر خلاف ادعای ایران ستیزان، دور افتادن جامعه از اندیشه #ایرانشهری و آیین و فرهنگ زرتشتی که هویت جامعه ایران بود، کشور را آسیب پذیر ساخته بود و فاصله گرفتن جامعه ایرانی از ایدئولوژی ایرانی و تهی شدن از اعتقادات سنتی و #ملی، راه را برای زوال روحی-روانی ایرانیان هموار نمود و ما را در آستانه یورش مسلمانان، بی پدافند و ناتوان ساخت. موبدان در شست سال پایانی نقشی در کشور نداشتند و همین امر، پیوند استوار دین و دولت را که در آن روزگاران امری بنیادین و ضروری برای پاسداری از کیان کشور و منافع ملی بود، سست و ناکارآمد نمود.


" کانال تاریخ ایران و جهان "

👇👇👇👇

🌍 @Official_history