‍ ‍ اهمیت فرش ایرانی در دوران باستان

‍ ‍ اهمیت فرش ایرانی در دوران باستان

یونانیان باستان برای قالی های بابلی و هخامنشی ارزش فراوانی قائل بودند. در آن روزگار این گونه قالی ها بسیار ذیقیمت بود و به آسانی به دست نمی آمد. آن ها غالبا قالی های کرکی ساردی را در نظر داشتند. شاید این قبیل قالی ، که روی تخته سنگ های نینوا نشان داده شده است ، قدیمی ترین مدرک مصور قالی به شمار می رود ، که تا روزگار ما باقی مانده است. اما هیچ قالی به قدمت یک قالی از پشم و کرک متعلق به قرن پنجم پیش از میلاد و مکشوف در پازیریک وجود نداشت تا این که این قالی را ، گور های منجمد آلتایی در برابر چشم های حیرت زده ما قرار داد .
قالی پازیریک با قدیمی ترین قالی ایرانی که هنوز هم موجود است ، فرق زیادی ندارد. اگرچه طرح آن باستانی تر است و الگوهای آن شیوه خاصی ندارد ، روشی که در ساختنآن به کار رفته تقریبا شبیه روشی بوده که تا همین اواخر در سراسر خاور میانه رواج داشته است.
اندازه قالی مزبور شش پاو سه اینج است. بخش مرکزی با ستارگانی پر شده که استادانه ساخته شده و به ردیف در کنار هم قرار دارند . این بخش با پنج حاشیه با عرض های نسبتا متغیری محاط شده است. حاشیه اول شامل یک نقشمایه از جانوری افسانه ای ( شیری با سر پرنده ) ودومی صفی از گوزن های ناحیه شمال است که یکی پس از دیگری پشت سر هم از راست به چپ حرکت می کنند. در صورتی که جالب ترین حاشیه عبارت از یک ردیف سوار است که اسبانشان دارای همان سازو برگی اند که در تندیس های آشوری دیده می شوند و پشت سر هم با حالتی موقر در جهتی مخالف با جهت گوزن های مزبور در حرکت اند. رنگ ها ملایم و دلپذیرند و زمینه به رنگ قرمز تند است و درجات دیگریاز قرمز و آبی کمرنگ و سبز و زرد غلبه دارد . در هر اینچ مربع 270 گره وجود دارد. رودنکو ثابت کرده است که یک قالی باف ماهر می تواند در هر روز دوهزار گره ببافد . از انجا که قالی پازیریک لااقل 1250000 گره دارد ، وی چنین نتیجه میگیرد که ساختن آن یک سال ونیم طول کشیده است. رودنکو از یک طرف بر اساس شواهد باستان شناختی و از طرف دیگر ، بر اساس سبک آن قدمتش را به قرن پنجم پیش از میلاد می رساند. وی ملاحظه کرده است که گره زدن دم اسبان ، کاکل آشفته بر روی پیشانی آن ها ، یال های چیده شده ، گردن های خمیده ، پارچه های کرکی زیر زین و سینه بند های عریض اسب جنبه هایی آشوری اند که شباهت زیادی به جواهر آلات هخامنشی مربوط به قرن پنجم تا چهارم پیش از میلاد دارند.
گردآوری: #سارااحمدی
«کانال تاریخ ۷۰۰۰ساله ایران»

🌍 @history_1