✅ پروفسور محسن جهانشاهی. ⚡️رئیس پژوهشکده فناوری نانو در شمال کشور

✅ پروفسور محسن جهانشاهی
⚡️رئیس پژوهشکده فناوری نانو در شمال کشور
✨رییس بنیاد نخبگان و دبیر اتاق فکر توسعه و تعالی استان مازندران

🌏 مدتی است که مجددا به بهانه کمبود آب، طرح انتقال آب دریای مازندران به فلات مرکزی از تریبون های مختلفی مطرح شده است. حال آنکه بواسطه پیامدهای شوم زیست محیطی, سالهاست که طرح های انتقال آب در جوامع توسعه یافته منسوخ شده, چرا که اثرات منفی اجتماعی و اقتصادی آن، اوضاع را وخیم تر مینماید. لذا به همین خاطر کشورهای دنیا برای مواجهه با کمبود آب روش های مدیریت عرضه آب نظیر طرح های انتقال آب را کنار گذاشته و به روشهای دیگری رو آورده اند. گزینه های دیگری که از آن جمله می توان به شاه بیت آنها یعنی استفاده از "آبهای غیر متعارف" نام برد.
در این راستا توضیحات اجمالی در خصوص آبهای غیر متعارف و انواع آن و همچنین راه کارهای فناورانه و دانش بنیان برون رفت از وضعیت کمبود آب کشور در متن ذیل آورده شده است. 🔰🔰🔰🔰🔰🔰

" آب غیر متعارف " چیست ؟

(Un-conventional Water)

آب غیر متعارف آبی است که در وحله اول استفاده مستقیم ندارد, اما با استفاده از تکنیکها و فناوریهای حتی بعضا معمولی, متوسط و یا سطح بالا (متناسب با نوع آب غیر متعارف), میتواند به آب متعارف تبدیل شود.

"آبهای غیر متعارف" دو دسته میباشند.
دسته اول <آبهای غیر متعارف طبیعی> مانند آب دریا, آب رودخانه ها با آلودگی نسبی (در حال حاضر عمده رودخانه های کشور!) و آب چاهها با آلودگی نسبی و نمک بالا
(باز هم در حال حاضر شامل بسیاری از چاهها در ایران می شود).
دسته دوم از آن بنام <آبهای غیر متعارف مصنوعی> نام برده میشود که در انتهای این متن مثالهایی از آن آورده شده است.

همچنین شایان ذکر است آبی که یک بار استفاده شود در دسته بندی آبهای غیر متعارف مصنوعی قرار میگیرد. حال با این دسته بندی و تعریف, مطالعه متن زیر جذاب می شود :

از مجموع آب‌های کره زمین تنها یک دهم درصد آن، آب شیرین و در دسترس انسان‌هاست. از کل آب‌هایی که سالانه در جهان مصرف می‌شوند، 70 درصد در بخش کشاورزی، 20 درصد در بخش صنعت و فقط 10 درصد برای مصارف خانگی به‌کار می‌رود.
از 10 درصد آب در مصارف خانگی به میزان 8 درصد, از 20 درصد آب در مصارف بخش صنعت به میزان 17 درصد و از 70 درصد آب در بخش کشاورزی به میزان 50 درصد را می توان با سطوح فناوریهای مختلف و دانش بنیان به چرخه استفاده مجدد و مصرف مستقیم برگرداند.
به عبارتی با همین وضعیت فرهنگ مصرف و سیاست گذاری موجود (صرفنظر از درست یا غلط بودن), می شود با استفاده از نو آوری و فناوری در حدود 75 درصد از آب مصرفی (که بر اساس تعریف ما همان آب غیر متعارف مصنوعی است) را مجددا برای استفاده آماده سازی نمود.

چند نمونه از آبهای غیر متعارف مصنوعی : پسابهای انواع صنایع مختلف, زه آبهای کشاورزی, آبهای سطحی و زیر سطحی مصرفی در بخش کشاورزی آلوده به سم و کود, فاضلاب و خونابه کشتارگاهها و دامداریها, شیرابه زباله های شهری و روستایی, فاضلاب های انسانی و شهری, آبهای خاکستری (پساب آشپزخانه, استحمام,...) و موارد دیگر......
💦لذا عملی ترین روش برای برون رفت از معضل کم آبی کشور تبدیل "آبهای غیر متعارف مصنوعی به آبهای متعارف" میباشد.https://t.me/zistbomeshomal