‌های_بانکی / هشتم.. 🔻 چرا توصیف مبتنی بر ناکارآمد و بحران‌زاست؟

#سوء_فهم‌های_بانکی / هشتم

🔻 چرا توصیف مبتنی بر #ضریب_فزاینده ناکارآمد و بحران‌زاست؟

🔹در مدل #ضریب_فزاینده پول کالایی است که بانک مرکزی آن را خلق و با پس انداز به بانک وارد و با وام‌دهی از بانک خارج می‌شود. اما #منتقدین این رویکرد معتقدند که پول چیزی جز بدهی بانک به ما نیست که رأساً توسط خود بانک خلق می‌شود.

🔹اما چه اهمیتی دارد با مدل #ضریب_فزاینده به پول و بانک نگاه کنیم یا مدل #منتقدین؟ مخصوصا که بسیاری از پدیده‌ها در هر دو مدل قابل توضیح و تبیین است! شاید بهترین تشبیه برای فهم تفاوت این دو رویکرد، تشبیه آن به تفاوت اعتقاد به گردش خورشید به دور زمین با اعتقاد به گردش زمین به دور خورشد باشد.

🔹کسانی که با مدل #ضریب_فزاینده عملکرد سیستم بانکی را توصیف می‌کنند، بانک مرکزی را مرکز نظام پولی و بانک‌ها را در حاشیه‌ی آن می‌بینند. اما در مدلی که #منتقدین از آن استفاده می‌کنند، مرکزیت نظام پولی با بانک‌هاست و بانک مرکزی جایگاهی منفعلانه و حاشیه‌ای در این میان دارد.

🔹 نگاه مبتنی بر مدل #ضریب_فزاینده باعث می‌شود سیاست‌مداران به واسطه‌ی تسلط و نظارتی که بر بانک مرکزی دارند، خود را مرکز عالم نظام پولی بدانند،‌ و به اشتباه گمان کنند فرمان هدایت نظام پولی و به تبع آن نظام اقتصادی در اختیار ایشان است! در صورتی که در عالم واقع،‌ این بانک‌ها نیستند که حول تصمیمات سیاست‌مداران حرکت می‌کنند، بلکه سیاست‌های ایشان خود تابعی از رفتار بانک‌هاست.

🔹 همین اصالت و مرکزیت بانک مرکزی در نگاه مبتنی بر مدل #ضریب_فزاینده است که باعث می‌شود سیاست‌مداران، پول بانک مرکزی را پایه‌ی پول موجود در اقتصاد بدانند، و به اشتباه گمان کنند رشد پول بانکی تابعی از رشد پول بانک مرکزی است. و بر همین اساس بانک‌ها را رها و تمام تلاش خود را به کنترل پایه‌ی پولی متمرکز کنند.

🔹 مدل #ضریب_فزاینده مدلی ناکارآمد در توصیف عملکرد سیستم بانکی است،‌ چون باعث می‌شود ما در تشخیص مرکزیت منظومه‌ی پولی اشتباه کنیم. و این اشتباه در تشخیص موجب اشتباه در مداخلات و ایجاد بحران‌های جبران ناپذیری می‌شود، که بحران کنونی در نظام پولی و بانکی ایران نمونه‌ای از آن است.

📲با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg