‌های_بانکی / ششم.. 🔻 بانک‌ها با مدل ضریب فزاینده خلق پول می‌کنند!

#سوء_فهم‌های_بانکی / ششم

🔻 بانک‌ها با مدل ضریب فزاینده خلق پول می‌کنند!

🔸 یکی از سوءفهم‌هایی که عموما بین اقتصاد خوانده‌ها در مورد کارکرد بانک‌ها وجود دارد، توصیفی از خلق پول بانکی است که به آن مدل #ضریب_فزاینده می‌گویند.

🔸 در این مدل، اطلاق خلق پول به کاری که بانک‌ها می‌کنند، اطلاق دقیقی نیست. بانک‌ها تنها واسطه‌ی وجوهی هستند که توسط بانک مرکزی خلق شده است. تنها کاری که بانک می‌کند آن است که با وام‌دهی مجدد پول خلق شده توسط بانک مرکزی، تصویری چند برابر و ضریب یافته از آن را در اقتصاد به وجود می‌آورند.

🔸 در این نوع نگاه بانک مرکزی نقشی فعال و اصیل و بانک‌ها نقشی منفعل و حاشیه‌ای در عرضه‌ی پول به اقتصاد دارند. نه تنها عرضه‌ی پایه‌ پولی به عنوان پول اصیل در اختیار بانک مرکزی است، بلکه حتی کنترل اندازه‌ی تصویری که بانک‌ها از این پول در اقتصاد می‌سازند نیز با تعیین ذخیره‌ی قانونی توسط بانک مرکزی انجام می‌شود.

🔸 در واقع این نوع نگاه به خلق پول بانکی، ریشه در نگاه کالایی به ماهیت پول دارد. پول آن کالایی است که بانک مرکزی آن را خلق می‌کند و به شکل سپرده وارد سیستم بانکی می‌شود. تنها کاری که بانک می‌کند آن است که بخشی از این کالا را به شکل ذخیره، نزد بانک مرکزی نگه داشته و بقیه‌ی آن را وام می‌دهد. درست است که با پرداخت وام و ورود مجدد پول وام داده شده به بانک، از نظر حسابداری مجموع سپرده‌ها افزایش می‌یابند، اما مجموع سپرده‌ها تنها تصویری عددی و چند برابر شده از پول واقعی موجود در اقتصاد است.

🔜 در پست‌های بعد نشان خواهیم داد، چرا تمام این گزاره‌ها اشتباهند و این اشتباه‌ها چه تاثیر مخربی بر سیاست گذاری‌های اقتصادی دارند.

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg 👀