🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد - بخش دوم

🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد #طرح_بانک_مرکزی - بخش دوم

▫️ سکولاریزم پنهان
🔻 یکی از اشکالات واضح رویکرد طرح مجلس برای باز طراحی ساختار بانک مرکزی بی‌ارتباطی آن با واقعیات اقتصاد ایران از یک سو و اهداف و آرمان‌های انقلاب اسلامی از سوی دیگر است. ارزشها و آرمان‌هایی نظیر آزادی خواهی، عدالت‌خواهی، محرومیت‌زدایی، عدم تمرکز قدرت و ثروت، اقتصاد مردمی، ارتقاء درونزایی اقتصاد و ... هیچ اثری بر این طراحی نگذاشته و ارتباطی با آن نیافته است. بنیان نظری این طرح یک بنیان مهندسی و تکنیکال است با همان عیوب همیشگی نگاه #تکنوکراتیک به پدیده‌های ذیل نظام اسلامی؛ نگاهی که ارتباط بین پدیده‌های حوزۀ عمومی و نظام‌های اجتماعی با ارزش‌ها را درک نکرده و پدیده‎‌ها و نظام‌های اجتماعی (در اینجا نظام پولی) را به ابزارهای فنی و آچار و پیچ‌گوشتی تقلیل می‌دهد. حتی در مورد پدیدارهای فنی هم این موضوع پذیرفته شده است که «جهت» و «مقصد» این پدیدارها می‌تواند متأثر از ارزشها باشد و هست.
🔻 در مورد نظام‌های اجتماعی، این اثرپذیری از ارزشها نه فقط شامل «اهداف» و «مقاصد» بلکه شامل «اجزا»، «قواعد» و «روابط» هم می‌باشد؛ چرا که تمایز پدیده‌های فنی با پدیده‌های اجتماعی، ابتنای دومی به قواعد و ترتیبات است، چیزی که در مورد ابزار آلات موضوعیت ندارد. با این همه در مورد این طرح، نه با صراحت ارتباط «قواعد» آن با ارزش‌ها و آرمان های انقلاب اسلامی روشن شده، نه حتی بر فرض پذیرش ماهیت صرفاً فنی نظام پولی، تمهیداتی در جهت سو دهی این ظرفیت فنی در پیشبرد این اهداف و آرمان‌ها پیش‌بینی شده است.
🔻 در یک معنای عام، این طرح را باید یک طرح «سکولار» دانست، بی‌ارتباط با ارزش‌ها و آرمان‌های انقلاب اسلامی، چه ارزش‌های دینی و چه غیر آن. ویژگی اساسی نگاه سکولارها در طراحی نظام اجتماعی، که دقیقا نقطه مقابل نگاه مختار انقلاب اسلامی است، عدم درک ربط و نسبت ساز و کارهای اجتماعی با ارزشها و آرمان‌ها، انکار آن، و فروکاستن آن به یک طراحی فنیِ صرف است. از قضا همین رویکرد است که زمینه‌ساز ناکامی و ناکارایی چنین تمهیداتی و بعضا بحران آفرینی برای ایران اسلامی خواهد بود.
📝 ادامه دارد..

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg