یاد وطن …💠 «درویشی و پادشاهی»

یاد وطن


💠 «درویشی و پادشاهی»

بعضی کتابها هستند که عنوان آنها از همان اول برخورد، خواننده را به خود جذب می کند و کتاب آقای مرتضی رحیمی ششدهی یکی از آن نوع کتابهاست. البته نه بخاطر آنکه کلمه مجذوب در اول آن است و مجذوبعلیشاه از عرفای نامدار ایران است بل بخاطر جزء دوم کتاب که نسبت کبودر آهنگی باشد. اسمی که با وجود غرابت لفظ با تاریخ دوهزار و پانصد ساله ایران هماهنگ است. بدین معنی که این کلمه آهنگ که در پایان آن است، همان است که در هگمتانه نام قدیم همدان در روزگار مادها و آشوری ها آمده و محل تجمع مردم است و انجمن ریشه در آن دارد و هم امروز در کوهستان ما کلمه آهنگ به معنی محل تجمع و جمع آوری گوسفند خیلی رواج دارد.
خوب، یک ده کوچک که لابد این روزها دیگر شهر شده و از دهی آمده بیرون، در این کتاب چه نقشی دارد. ما دو عارف بل سه عارف نامدار داریم که از همین کبودر آهنگ، یعنی دره ای که محل تجمع است و طبیعت آن از فرط سرسبزی به کبودی می زند برخاسته اند. که نخست آنها همین مجذوبعلیشاه هست و دیگری شیخ عبدالصمد همدانی است، و بالاخره کوثرعلیشاه همدانی که مدفون در مشتاقیه کرمان است.

🔹من قصد تشریح احوال اینها را ندارم که کم و بیش در کتاب آقای مرتضی رحیمی آمده است. در این مقدمه کوتاه به یک نکته اجتماعی کوچک اشاره کنم و آن این است که عرفان ایرانی بر مبنای بهره برداری از کشت و زرع و محصول زمین بنا شده و آن عارف که قرنها پیش از مریدان میخواست که:

🔸((دست به کار باشند و دل به یار))

در واقع هدف جز این نداشت که از منابع طبیعی این آب و خاک حداکثر بهره برداری شود، و ما داشته ایم عرفایی که در عصر جامی شاید هزار مزرعه در اختیار داشتند:

🔻هزارش مزرعه در زیر کشت است
که زاد رفتن او در بهشت است

ـ🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃