🔹رابطه عدالت و ولایت.. 🔹🔹🔹.. ✅طرح مسئله عدالت و ولایت دو ویژگی از ویژگی‌های «ولی‌فقیه» هستند

🔹رابطه عدالت و ولایت

🔹🔹🔹

✅طرح مسئله عدالت و ولایت دو ویژگی از ویژگی‌های "ولی‌فقیه" هستند. بعضی در صدد مقایسه برآمده، گروهی عدالت و گروهی ولایت را مهم‌تر می‌دانند. این نوشتار در صدد پاسخگویی به این پرسش است که رابطه این دو چگونه است؟ آیا ولایت پذیری تابع عدالت ورزی است؟ و یا صرف اطاعت از ولایت، عدالت ورزی را هم به دنبال دارد؟ و به عبارت دیگر آیا فعل حاکم اسلامی معیار عدالت است؟ و یا عدالت معیار فعل حاکم اسلامی باید باشد؟
ابتداء به‌طور مختصر معانی عدالت و ولایت را مطرح کرده و بطور کوتاه به انواع آنها اشاره و بیان می‌کنیم که منظورمان از عدالت و ولایت کدام است.
معنای ولایت
در بیان معنای ولایت گفته شده که "ولایت واژه‌ای عربی است که از کلمه "ولی" گرفته شده است. "ولی" در لغت عرب، به معنای آمدن چیزی است در پی چیز دیگر، بدون آنکه فاصله‌ای در میان آن دو باشد که لازمه چنین توانی و ترتبی، قرب و نزدیکی آن دو به یکدیگر است. از این رو، این واژه با هیئت‌های مختلف (به فتح و کسر) در معانی "حب و دوستی"، "نصرت و یاری"، "متابعت و پیروی" و "سرپرستی" استعمال شده است که وجه مشترک همه این معانی همان قرب معنوی است.(1)
انواع ولایت:
در یک تقسیم بندی کلی ولایت به دو نوع تکوینی و تشریعی تقسیم می‌شود. مختصرا اشاره می‌کنیم که ولایت تکوینی یعنی "سرپرستی موجودات جهان و عالم خارج و تصرف عینی داشتن در آنها، مانند ولایت نفس انسان بر قوای خودش... بازگشت این ولایت، به علت و معلول است، این نوع از ولایت تنها بین علت و معلول تحقق می‌یابد و براساس آن هر علتی، ولی و سرپرست معلول خویش است"... از این رو (رابطه علی و معلولی)، هیچ‌گاه تخلف بر‌دار نیست.(2)
و اما ولایت تشریعی....
ادامه دارد...

به آنتی اولیگارشی بپیوندید👇