❌فشارهای آمریکا و واکنش‌های ایران؛ ترامپ به دنبال چیست؟.. ✍سجاد مقدم نیا

#تحلیل

❌فشارهای آمریکا و واکنش‌های ایران؛ ترامپ به دنبال چیست؟

✍سجاد مقدم نیا

🔻بعد از حضور دونالد ترامپ در قامت رئیس جمهور آمریکا شاهد استراتژی جدید از جانب ایالات متحده با هدف افزایش فشارها بر علیه ایران هستیم. جان بولتن مشاور امنیت ملی و مایک پمپئو وزیر امور خارجه از مهره‌های اصلی و کارکشته‌‌‌‌ای هستند که در اجرای راهبرد جدید ترامپ را یاری می‌کنند.

دولت آمریکا در مواجه با ایران منتظر نمی‌ماند تا اقدامی از سوی ایران صورت بگیرد بلکه پیش دستانه با کنش‌هایی که انجام می‌دهد به دنبال طراحی زمین بازی است تا جمهوری اسلامی را از چند جبهه در سطح داخلی و خارجی درگیر کند. ترامپ در اقدام اول با خروج از برجام و اعمال تحریم‌ها شوک سنگینی را به ایران وارد کرد که باعث ایجاد مشکلات زیادی در داخل ایران شد و تاثیر زیادی را بر اقتصاد این کشور در پی داشت، زیرا شاهد این بودیم که مقامات جمهوری اسلامی به جای داشتن یک برنامه منسجم برای مدیریت تحولات داخلی تمام نگاه خود را به توافق هسته‌ای دوخته بودند تا با رفع تحریم‌ها وضعیت اقتصادی ایران سر و سامان پیدا کند. اما واکنش ایران به خروج آمریکا از برجام باقی ماندن در این توافق و ادامه همکاری‌ها با اروپا، روسیه و چین بود، چون سران جمهوری اسلامی به این نتیجه رسیدند که خروج همزمان ایران از توافق هسته‌ای ورود به زمین بازی ترامپ می‌باشد. اما آمریکایی‌ها برداشت دیگری را داشتند و عدم خروج ایران از برجام را به معنی ضعف این کشور در تقابل با خود محسوب کردند که این برداشت آن‌ها را به سمت اقدامات تنش‌زای دیگر سوق داد.

ترامپ در مرحله بعد بازی را به سطح منطقه کشاند و با انتقال سفارت آمریکا به قدس و به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان منتظر واکنش ایران بود اما مقامات این کشور فقط در سطح سیاسی و دیپلماتیک این اقدامات آمریکا را محکوم کردند. در یادداشتی که در این رابطه نوشته بودم به این نکته اشاره کردم که آمریکا و اسرائیل با این اقدام طرح به دام انداختن ایران را دنبال می‌کنند تا جمهوری اسلامی را به سمت واکنش نظامی سوق دهند.

اما در آخرین اقدام، دولت آمریکا سپاه پاسداران را در لیست گروه‌های تروریستی قرار داد. ترامپ از این اقدام چند هدف مهم را پیگیری می‌کند:

۱. آمریکا به دنبال تاثیرگذاری بر فعالیت‌های سپاه و کاستن از نفوذ آن در سطح کشورهای منطقه غرب آسیا(خاورمیانه) می‌باشد چون می‌داند سپاه قدس در عرصه سیاست خارجی ایران فعالیت دارد. به همین دلیل وارد کردن سپاه در لیست گروه‌های تروریستی را باید در راستای ضربه زدن به سیاست‌های منطقه‌ای ایران تحلیل کرد. همچنین این اقدام در راستای تحت فشار قرار دادن شبه نظامیان متحد ایران در منطقه از جمله حزب‌الله لبنان و نیروهای حشدالشعبی در عراق می‌باشد.


۲. ترامپ با این اقدام فعالیت‌های اقتصادی سپاه در عرصه داخلی ایران را هدف قرار داده است. واشنگتن به خوبی می‌داند سپاه بخش بزرگی از اقتصاد ایران را در دست دارد و با قرار دادن این نهاد نظامی در لیست گروه‌های تروریستی زنجیره تحریم‌های ایران را کامل کرده است.

۳. در این چند ماه اخیر مقامات ایران و عراق در راستای افزایش سطح همکاری‌ها در زمینه‌های اقتصادی و سیاسی سفرهای دوجانبه‌ای را به خاک یکدیگر داشتند. گسترش همکاری دو کشور نگرانی مقامات آمریکا را در پی داشته است و همین عاملی شد تا ترامپ با قرار دادن سپاه در لیست گروه‌های تروریستی شرایط را برای کم رنگ شدن روابط ایران و عراق فراهم کند.

۴. برخی از کشورهای منطقه از جمله عراق در سطح سیاسی به دنبال عادی سازی روابط ایران با عربستان هستند تا زمینه برای حل اختلافات کشورهای منطقه فراهم شود. سفر عادل عبدالمهدی به تهران و در آینده نزدیک به ریاض در همین راستا می‌باشد. اما دولت ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید به دنبال ایجاد ائتلافی منطقه‌ای با حضور کشورهای عربی بر علیه ایران می‌باشد. ترامپ با این اقدام بر علیه سپاه دقیقا خط اختلاف افکنی در خاورمیانه را دنبال می‌کند تا مانع از همگرایی ما بین ایران و دیگر کشورهای منطقه شود.

اما در رابطه با واکنش‌های ایران به اقدامات آمریکا باید به یک نکته اشاره کنم. رویکرد تهاجمی ترامپ و تیم او در حالی پیش می‌رود که جمهوری اسلامی ایران همچنان برنامه‌ای در سطح داخلی برای اصلاح مشکلات اقتصادی و در سطح سیاست خارجی برای همگرایی با دیگر کشورهای منطقه ندارد و همین رویکرد انفعالی باعث شده است تا آمریکایی‌ها با همراهی برخی کشورهای خاورمیانه طرح‌های خود را بر علیه ایران اجرا کنند.


@antioligarchie