در مقوله‌ی فناوری باید مداوم مطالعه کرد و به روز بود وگرنه از قطار حرکت فناوری جا می‌مانی و ممکن است در عصر خودروهای خودران، هنوز

در مقوله‌ی فناوری باید مداوم مطالعه کرد و به روز بود وگرنه از قطار حرکت فناوری جا می‌مانی و ممکن است در عصر خودروهای خودران، هنوز

در مقوله‌ی فناوری باید مداوم مطالعه کرد و به روز بود وگرنه از قطار حرکت فناوری جا می‌مانی و ممکن است در عصر خودروهای خودران، هنوز ذهنت درگیر طراحی ماشین‌ دودی باشد.
خواندن مقاله‌‌های به روز فناوری به این امر خیلی کمک می‌کند. سعی می‌کنم زین پس، خلاصه‌ای روان از مقالاتی که می‌خوانم را برای شما هم بنویسم.

مثال سیاستگذاری؛ خودروی برقی یا انبار بهینه‌ی پِهِن

اواخر قرن نوزدهم، شهرهای بزرگ اروپایی و آمریکایی با یه مشکل بزرگی مواجه بودن: هزاران اسبی که کالسکه‌ها رو می‌کشیدن آلودگی عجیبی رو ایجاد می‌کردن. توی لندن، نزدیک ۳۰هزار تا و توی نیویورک ۱۵۰هزار تا اسب وجود داشت. هر کدوم از این اسب‌ها روزانه ۱۰ کیلو مدفوع و یک لیتر ادرار تحویل شهر می‌دادن!

هرجایی که کالسکۀ اسب می‌تونست بره پر می‌شد از خروارها کود. فقط همین نبود؛ بلکه حشرات سمی هم تولید می‌شدن و سلامت عمومی به خطر می‌افتاد. سالانه ۹۰۰۰۰ نفر توی نیویورک، فقط به‌خاطر نیش همین حشرات، از بین می‌رفتن.
عجیب اینکه وقتی راه‌آهن اختراع شد، تحرک درون‌شهری هم بالاتر رفت و رقم‌های بالا سه‌چهار برابر شد.

اختراع خودرو، انقلاب بزرگی بود. گرچه ترافیک و سانحه و آلودگی صوتی ایجاد کرد، اما شهرها رو از شر اون حجم از آلودگی خلاص می‌کرد.
حالا از اون روزها، سال‌ها گذشته و ما موندیم و چشم‌هایی که از دود و آلودگی هوای کلان‌شهرها می‌سوزن. ( تهران هم متأسفانه، یکی از این کلان‌شهرهاست. گرچه منشأ آلودگی فقط خودروها نیستن، ولی خب یه نقش جدی یا شاید نقش اصلی رو بر عهده داشته باشن.)

از همون سال‌های اول اختراع خودرو، تلاش‌های زیادی شد تا خودروها برقی بشن، ولی حدوداً همه‌شون ناموفق بودن. قدرت بنزین به هزینه و ادا و اطوار باتری موتورها می‌چربید و خب به‌مراتب به‌صرفه‌تر بود. اما یک‌دفعه بازار نفت با چند تا شوک عجیب‌غریب جهش کرد. یکی از این شوک‌ها انقلاب اسلامی و جنگ هشت‌سالۀ ایران و عراق بود. قیمت نفت بالا و بالاتر رفت و کم‌کم کارخونه‌ها به فکر تولید خودروهای کوچک‌تر و کم‌مصرف‌تر افتادن. البته هشدار دربارۀ محیط زیست هم مؤثر بود.
حالا عصر خودروهای برقی رسیده و حدوداً همه توافق دارن که باید خودروهای بنزینی از چرخۀ حمل‌ونقل خارج بشن. طبیعتاً خودروهای برقی قرار نیست تمام مشکلات خودروهای بنزینی رو حل کنن، همون‌طور که بنزینی‌ها تمام مشکلات اسب‌ها رو برطرف نکردن.

آینده‌پژوه‌های این حوزه و تحلیلگرهای فناوری، دنیای پیش‌رویی ترسیم می‌کنن که خیلی عجیب و جذابه. مثل اینکه مالکیت شخصی خودروها از بین بره یا نظام‌هایی پیچیده، متنوع، و هوشمندی رو برای حمل‌ونقل طراحی کنن. بی‌شک اینترنت اشیاء هم در دل این انقلاب یه نقش ویژه‌ای رو بازی می‌کنه.
اسم این انقلاب‌ و درواقع نسل بعدی فناوری در این زمینه « اینترنت حرکت» است. سعی می‌کنم این مفهوم جدید و جذاب رو تو یه متن دیگه توضیح بدم. علی‌الحساب می‌تونید مقالۀ زیر رو بخونید.

پی‌نوشت: مقاطع زیادی در حیطه فناوری برای حل مشکلات باید مفاهیم جاری را بر هم زد. به عنوان مثال اگر در اواخر قرن نوزدهم برای حل مشکل حمل‌ونقل هم‌چنان تمرکز بر بهینه‌سازی جمع‌آوری مدفوع اسب‌ها بود؛ سال‌ها پیش اروپا زیر مدفوع اسب‌ها دفن شده بود.

اگر چشم‌هایمان می‌سوزد و نفس‌هایمان به شماره افتاده؛ شاید باید به دنبال بر هم زدن ساختارهای جاری بود.

#از‌جنس‌فناوری

https://www.theguardian.com/technology/2021/aug/03/lost-history-electric-car-future-transport

✨ @azarijahromi