‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۳۰ دی سالروز درگذشت مهدی بازرگان

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۳۰ دی سالروز درگذشت مهدی بازرگان

( زاده سال ۱۲۸۶ تهران — درگذشته ۳۰ دی ۱۳۷۳ زوریخ ) رییس دولت موقت

مهندس مهدی بازرگان، سیاستمدار، عضو جبهه ملی، مؤسس حزب نهضت آزادی، استاد دانشگاه، پژوهشگر قرآن و نخست‌وزیر دولت موقت پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ بود.
وی در ابتدا مخالف دخالت در سیاست بود اما با تشکیل دولت محمد مصدق وارد فعالیت سیاسی شد و در ابتدا به عنوان معاون وزیر فرهنگ کابینه اول مصدق برگزیده شد و سپس از طرف مصدق به عنوان رئیس هیئت خلع ید از شرکت نفت انگلیس انتخاب شد او در اواخر دولت دوم مصدق، اولین شبکه لوله‌کشی آب تهران را تأسیس کرد. پس از سقوط دولت مصدق، فعالیت‌های سیاسی بازرگان گسترش بیشتری یافت. بازرگان به همراه چهره‌هایی از جمله رضا زنجانی، داریوش فروهر و محمود طللقانی اقدام به تأسیس نهضت مقاومت ملی کردند.
بعد از شکست نهضت مقاومت ملی، بازرگان به همراه الله‌یار صالح، باقر کاظمی، غلامحسین صدیقی و کریم سنجابی، از مؤسسان جبهه ملی با تأیید مصدق و با همراهی یداله سحابی و محمود طالقانی اقدام به تأسیس حزب نهضت آزادی کرد. تشکیل نهضت آزادی به علت اختلافاتی بود که در جبهه ملی بین بازرگان و افرادی دیگر پیش آمده بود و مصدق نیز جانب بازرگان را گرفت. سران وقت جبهه ملی با عضویت نهضت آزادی به عنوان یک حزب مخالفت کردند اما بازرگان، سحابی و طالقانی همچنان به صورت عضو منفرد در جبهه ملی ماندند و در کنگره جبهه ملی هم حضور داشتند. بعد از این که مصدق به مخالفت با سیاست‌های جبهه ملی برخاست و تصمیم گرفت جبهه ملی را مجدداً سازمان‌دهی کند، چهار حزب نهضت آزادی، جامعه سوسیالیست‌ها، حزب ملت ایران و حزب مردم ایران، جبهه ملی سوم را تحت رهبری مصدق تشکیل دادند .
مهدی بازرگان به عنوان اولین نخست‌وزیر ایران پس از انقلاب ۱۳۵۷ (رئیس دولت موقت) معرفی شد و ۹ ماه بعد پس از اشغال سفارت آمریکا، به دلیل اختلاف‌هایی که با روح‌اله خمینی و حزب جمهوری اسلامی داشت، از مقام نخست‌وزیری استعفا کرد. یکی از این اختلافات بر سر مسئله ولایت فقیه بود که بازرگان و اعضای دولت او با آن مخالف بودند و برای جلوگیری از تصویب آن، دولت بازرگان قصد انحلال مجلس خبرگان را داشت.
بازرگان از معدود سیاست‌مدارانی بود که پس از فتح خرمشهر، با ادامه جنگ ایران و عراق مخالفت کرده بود. وی در سال ۱۳۶۷ یادآور شد که نهضت آزادی از سالها پیش مخالف ادامه جنگ بوده و سپس مشکلاتی که ادامه جنگ به وجود آورده را ذکر کرده بود و ادامه جنگ را عامل نابودی نامیده بود. در این فاصله، او برای ریاست جمهوری ایران (۱۳۶۴) ثبت نام کرد که این اقدام او از جانب مردم حمایت شد، اما شورای نگهبان او را رد صلاحیت کرد.
بازرگان از فعالان انجمن دانشجویان در دانشکده فنی دانشگاه تهران بود. در زمان نخست‌وزیری خود نیز با وجود مخالفت با ولایت فقیه، خواستار جدایی دین از دولت نبود. اما در سالهای آخر عمر خود تغییر عقیده داد و از جدایی دین از دولت حمایت کرد.


‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘