‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۱ مهر سالروز درگذشت یحیی ماهیار نوابی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۱ مهر سالروز درگذشت یحیی ماهیار نوابی

( زادهٔ ۱۰ دی ۱۲۹۱ شیراز -- درگذشته ۱۱ مهر ۱۳۷۹ سوئد) استاد زبان فارسی و زبانهای کهن

یحیی ماهیار نوابی، تحصیلات ابتدایی اش را در زادگاهش انجام داد. دوره دبیرستان را در دارالفنون و کالج آمریکایی تهران به پایان رسانید. از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران لیسانس گرفت و تحصیلات خود را تا مقطع دکتری در همان جا ادامه داد و موفق به کسب دکتری زبان و ادبیات فارسی شد. در ۱۳۲۷ با سمت دانشیاری در دانشگاه تبریز آغاز به کار کرد. پس از دو سال به مدرسه زبانهای شرقی دانشگاه لندن (SOAS) رفت و نزد پروفسور هنینگ در سال‌های ۵۱-۱۹۴۹م زبانهای باستانی ایران چون پهلوی، پارسی باستان و اوستایی را فرا گرفت. سفری نیز به آلمان کرد و در دانشگاه گوتینگن به یادگیری زبانهای تغاری و تر­­کی قدیم پرداخت. پس از بازگشت به وطن، ریاست دانشکده ادبیات تبریز را به عهده گرفت و به تدریس زبانهای کهن ایران پرداخت. همچنین به عضویت فرهنگستان زبان و ادب فارسی ایران درآمد. بعد به سمت رایزنی فرهنگی ایران در پاکستان منصوب شد و دوسال و نیم در آن سمت باقی ماند. پس از بازگشت به میهن، کار تدریس را در دانشگاه تهران دنبال کرد و مدتی نیز ریاست گروه زبان‌شناسی و زبانهای قدیم ایرانی را در دانشگاه تهران عهده دار شد. وی سرانجام در ۱۳۵۲ بازنشسته شد، به شیراز رفت و ریاست مؤسسه آسیایی دانشگاه شیراز را بر عهده گرفت.
دکتر نوابی در مؤسسه آسیایی،کتابخانه‌ای ارزنده و تخصصی ایجاد کرد که پس از انقلاب به کتابخانه میرزای شیرازی منتقل شد. همچنین دوره‌های کارشناسی ارشد «تاریخ و فرهنگ ایران» و «فرهنگ و زبانهای باستانی» را در آن مؤسسه تأسیس کرد. او اهل شعر بود و آثار علمی ارزنده‌ای به رشته نگارش درآورد.
آثار متعددی از این استاد برجسته باقی مانده که از آن جمله می‌توان به «کتاب شناسی ایران»، (۹ ج)، چاپ ۵۷ دستنوشت پهلوی که در مؤسسه آسیایی دانشگاه شیراز تحت عنوان «گنجینه دستنوشت‌های پهلوی و پژوهش‌های ایرانی» منتشر شد، تصحیح «دیوان وقار شیرازی»، «یادگار زریران» متن پهلوی با ترجمه فارسی، «آوانویسی لاتین و سنجش آن با شاهنامه» و ده­ها مقاله در مجلات ادبی ایران و خارج از ایران اشاره کرد.
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به پاس سال‌ها فعالیت علمی و فرهنگی وی، طی برگزاری مراسم بزرگداشتی در ۲۶ خرداد ۱۳۸۰ ایشان را به عنوان یکی از مفاخر ایران زمین معرفی کرد و لوح تقدیری به خانواده وی اهدا نمود.
دکتر یحیی ماهیار نوابی در ۸۸ سالگی، دور از وطن و هنگامی که برای دیدار فرزندش به سوئد سفر کرده بود، بر اثر ایست قلبی درگذشت.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘