‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۵ آذر ماه سالروز درگذشت مرتضی ممیز

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۵ آذر ماه سالروز درگذشت مرتضی ممیز

( زاده ۳ شهریور ۱۳۱۵ تهران -- درگذشته ۵ آذر ۱۳۸۴ تهران) طراح گرافیک

مرتضی ممیز را پدر هنر گرافیک معاصر ایران می‌نامند. او در سال ۱۳۴۴ از دانشگاه تهران، دانشکده هنرهای زیبا فارغ‌التحصیل شد و سه سال بعد گواهینامهٔ طراحی غرفه و ویترین و معماری خود را از مدرسه عالی هنرهای تزیینیِ پاریس دریافت کرد. دوره گرفتن لیسانس ممیز ۱۱ سال به طول انجامید و ممیز در این دوره به کارهای مختلفی چون کار در آتلیه گرافیکی و… مشغول بود.
از دوستان بسیار صمیمی و هم‌رشتهٔ او می‌توان به محمود جهان پناه اشاره کرد. در سال ۱۳۴۸ پیشنهاد ایجاد رشته گرافیک را به دانشکده هنرهای زیبا ارائه کرد. بنیانگذاری این رشته برای دانشجویان هنر باعث شد تا سیستم ناقص گرافیک جان بگیرد و تلاشی را آغاز کند. تا این سال ممیز به‌ غیر از طراحی گرافیک برای کتابها و پوسترها، تلاشی را تحت عنوان مدیر هنری در مجلاتی چون ایران آباد، کتاب هفته، کیهان هفته، فرهنگ، کاوش و نگین آغاز کرد. مجلاتی که نحوه و سبک کاری ممیز را در جامعه تثبیت و معرفی کرده‌ است.
آثار ممیز در این دوره در کتاب هفته به چنان پرکاری و دوره خلاقی بدل شد که نام ممیز را به عنوان گرافیستی مولف و کم نظیر بر سر زبانها انداخت. همچنین ادامه کار ممیز در نشریات فرهنگ و نگین، راه را برای ورود گرافیستهای جوان و نوجوی دههٔ ۴۰ مانند فرشید مثقالی باز کرد.
آثار روی جلد ممیز برای نشریه کتاب هفته نمونه‌هایی از چاپ (سیلک و لیتوگرافی) موفق و خلاقانه‌ای است که ارزشهای گرافیکی بسیار مفیدی را با خود به همراه دارد. وی در همان سالها یکی ازمهم‌ترین اثر مدرن تاریخ معاصر را با طراحی چاقوهای واژگون شکل داد. اثر چاقوهای او اجتماعی ترین اثر است که از دهه ۴۰ به بعد پدید آمده‌ است.
مرتضی ممیز در طول نیم قرن فعالیت هنری خود در ایران و عرصه هنر جهانی، در احیا و ابداع هنر گرافیک در ایران و پیشبرد و گسترش فرهنگ ملی و سنت‌های هنری نقش بارزی داشت. وی آذرماه سال ۱۳۸۳ به‌عنوان استاد برجستهٔ فرهنگستان هنر، در مراسمی، از سوی محمد خاتمی (رئیس‌ جمهور وقت) تجلیل شد.
مرتضی ممیز در ۶۹ سالگی درگذشت و در باغبان‌کلا، واقع در کردان کرج، به‌خاک سپرده شد.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘