‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۷ آذر زادروز سیدحسن امین

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۷ آذر زادروز سیدحسن امین

( زاده ۷ آذر ۱۳۲۷ سبزوار ) فیلسوف، حقوقدان، تاریخدان، شاعر، نویسنده و مترجم

پروفسور امین اولین کتاب خود را در سال ۱۳۴۳ با عنوان «ترانه فرشتگان» به چاپ رساند. وی دیپلم ادبی اش را در سال ۱۳۴۵ از دبیرستان دکتر غنی سبزوار با احراز رتبهٔ اول در کلیهٔ دبیرستانهای خراسان بزرگ کسب کرد و سپس در مهر ۱۳۴۵ در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در رشتهٔ حقوق قضایی به تحصیل پرداخت. در سال ۱۳۴۹ مقطع کارشناسی را به پایان برد و در همین سال به انجام خدمت نظام وظیفه رفت، و در سال ۱۳۵۱ در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خصوصی در دانشگاه تهران پذیرفته شد. در سال و نیز در خارج از دانشگاه به خواندن فلسفه نزد استادان حوزهٔ فلسفی تهران پرداخت. او در این مقطع کار قضاوت را نیز انجام می‌داد و در ابتدا نیز کارآموزی خود را در وزارت دادگستری زیر نظر استادانی مانند مسعود هدایت گذراند. عنوان پایان‌نامهٔ کارشناسی ارشد وی «تعاقب ایادی غاصبه در فقه و حقوق مدنی» بود و استاد مشاور وی حسین صفایی و استادان راهنمای او نیز ابوالحسن محمدی و ابوالقاسم گرجی بودند. خلاصهٔ پایان‌نامهٔ او این‌گونه بود:
اگر مال مغصوب از دست یک غاصب به دست غاصب دیگری برسد یا اینکه نقل‌ و انتقالی در خصوص آن صورت بگیرد، تمام این دست‌های متناوب به‌طور جمعی در مقابل صاحب مال اصلی مسئولیت حقوقی دارند.

زندگی در بریتانیا :
امین در سال ۱۳۵۴ (۱۹۷۵ میلادی) برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت و با توجه به علاقهٔ خود در رشتهٔ حقوق بین‌الملل در دانشکدهٔ حقوق دانشگاه گلاسکو به تحصیل پرداخت.
عنوان رسالهٔ دکتری او «رژیم حقوقی فلات قاره در حقوق بین‌الملل عمومی با تکیهٔ مخصوص بر خلیج فارس» بود.
وی در سال ۱۹۷۹ میلادی درجه استادیاری (Lecturer) را کسب کرد و در آزمون استخدامی دانشیاری (Senior Lecturer) موفقیت لازم را به دست آورد و در سال ۱۹۸۵ به مرحلهٔ استادی بدون کرسی (Reader) ارتقاء یافت
و سرانجام در اول آوریل سال ۱۹۹۲ (اردیبهشت ۱۳۷۱) صاحب کرسی استاد تمام (پروفسور Professor) در دانشگاه گلاسگو کالیدونیان شد و در آنجا دانشجویان فراوانی را در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری حقوق تربیت کرد که مشهورترین آنها حسن روحانی، رئیس‌جمهوری است. او در سال ۱۹۹۷ بازنشسته شد اما همچنان در دوره‌های دکتری به عنوان داور و مشاور پایان‌نامه‌های دکتری با دانشگاه همکاری دارد.
علاقهٔ او به قضاوت باعث شد تا تحصیل در دانشکدهٔ وکلای دادگاه‌های عالی (Faculty of Advocates) را نیز در ژوئیه ۱۹۸۰ شروع کند. امین در سال ۱۹۹۲ به عنوان دادستان موقت شهر گلاسکو برگزیده شد. دکتر امین در حال حاضر اجازه وکالت در دادگاه عالی اتحادیهٔ اروپا و دادگاه حقوق بشر اروپایی را کسب کرده‌است.

بازگشت به ایران :
پروفسور امین پس از بازگشت به ایران مؤسسهٔ خصوصی دائرةالمعارف ایران‌شناسی را ایجاد کرد و به کمک دیگر اندیشمندان مجلهٔ پژوهشی، ادبی، تاریخی، حقوقی، سیاسی به نام ماهنامهٔ حافظ را هر ماهه به چاپ می رساند. وی در حال حاضر وکیل پایه‌ یک دادگستری و سردبیر مجلهٔ حافظ است که پس از توقیف به عنوان نافرمانی مدنی به صورت گاهنامه منتشر می‌شود.

گزیده آثار :
ترانه فرشتگان: مجموعه شعر ، سبزوار: ناشر مؤلف، ۱۳۴۳
بازتاب اسطوره بودا در ایران و اسلام: مطالعه تطبیقی ادیان ، تهران: میرکسری، ۱۳۷۷
افکار و احوال حاج ملاهادی سبزواری: تاریخ فلسفه اسلام از اسلام تا عصر حاج ملاهادی سبزواری ، لندن: پاکا، ۱۳۶۷
فردوسی و شاهنامه: شناسائی حکیم ابوالقاسم فردوسی و شاهنامه ، تهران: دائرةالمعارف ایرانشناسی، ۱۳۸۹
ادبیات معاصر ایران: تحولات نظم و نثر فارسی از مشروطه تا امروز ، تهران: دائرةالمعارف ایرانشناسی، ۱۳۸۴
دانشنامه شعر: تعریف، آغاز و انجام، تاریخ و جغرافیا، منافع و مضار جامع‌شناسی و روانشناسی شعر ، تهران: دائرةالمعارف ایرانشناسی، ۱۳۸۷
ایران نامه: تاریخ منظوم ایران ، تهران؛ دائرةالمعارف ایرانشناسی، ۱۳۸۸
حقوق در جهان اسلام: برشی از دائرةالمعارف جهان نوین اسلام آکسفورد ، تهران؛ چاپخش، ۱۳۹۷
دیوان اسرار اشعار فارسی، حاج ملاهادی سبزواری: شعر و عرفان ، تهران؛ بعثت، ۱۳۹۲
دیوان قصاید امین: ۶۵ قصیده حماسی و میهنی ، تهران؛ دائرةالمعارف ایرانشناسی، ۱۳۹۱
شاهنامه امین: دانشنامه منظوم ایران ، تهران؛ دائرةالمعارف ایرانشناسی، ۱۳۹۷

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘