‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱ خرداد سالروز درگذشت مهدی ناظمی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱ خرداد سالروز درگذشت مهدی ناظمی

( زاده ۱۲۸۹ یزد -- درگذشته ۱ خرداد ۱۳۷۶ تهران ) نوازنده و سازنده سنتور

مهدی ناظمی بزرگترین سازندۀ سنتور در ایران است که پس از فوتش بسیاری از هنرمندان سعی در حفظ هنر او داشتند . وی شاگرد مستقیم حبیب سماعی به حساب می آید که سنتورنوازی را به صورت تجربی و با بردباری بسیار آموخت.
نامبرده از کودکی با سنتور آشنا شد . برای آموختن آن به تهران و نزد حبیب سماعی رفت. وی در آن هنگام که ساخت سنتور روی اصول و قواعد درستی نبود، شروع به ساختن این ساز کرد و در فن خود مهارت بسزائی داشت. سنتورهای ساخت این استاد علاوه بر ایران، در بسیاری از کشورهای دیگر رایج است و مشتاقان فراوانی دارد.
مهدى ناظمى بیش از هشت سال نداشت كه در مجلس جشنى با سنتور و صداى سحرانگیز آن آشنا شد و این اولین اثرى بود كه این ساز در وى به جاى گذارد و با پولى كه جمع‏ آورى كرد از «زادور ارمنى» كه در یزد به ساختن سه‏ تار و سنتور اشتغال داشت و كارش خیلى خوب بود سنتورى خریدارى كرد و در منزل به نواختن پرداخت ولى چون خانواده‏ وى بسیار مذهبى بودند و پدرش معتقد بود که باید به جاى نواختن ساز به درس و مشق برسد لذا سنتور وى را شكست.
چند سال از این ماجرا سپرى شد تا با خانواده به اصفهان رفتند و در آن شهر اقامت گزیدند و به مرور زمان با دوستان هنرمندى مثل جلیل شهناز آشنا شد. روزى جلیل شهناز به وى می گوید: «ناظمى تو پدر مرا می ‏شناسى؟» وى در جواب می گوید نه. و او به ناظمى می ‏گوید: می ‏برمت نزد پدرم تا آشنا شوى و در ضمن قدرى براى شما سنتور بزند. ناظمى پس از آشنایى با شعبان‏خان پدر جلیل شهناز و گوش دادن به ساز او شیفته و شیداى سنتور و به قول خودش این «ذوذنقه» شد.
روزى صداى آواز تاج همراه با ویلون استاد صبا و سنتور حبیب سماعى را از رادیو می ‏شنود و تصمیم می ‏گیرد كه به تهران رفته و از نزدیك حبیب سماعى را ملاقات کند.
در تهران، با زحمات فراوان موفق به یافتن سماعى می ‏شود و نزد وى مشق سنتور میگیرد. باید یادآور شد كه حبیب سماعى حوصله تعلیم شاگرد را نداشت و پس از چند جلسه كه به شاگردى تعلیم می ‏داد او را رها می ‏كرد و در كلاس او پیش از آن كه محل تعلیم و تعلم باشد، محفل انس و دوستى بود زیرا بیشتر مواقع هنرمندانى چون ابوالحسن‏ صبا، نورعلی ‏ برومند، ابراهیم‏ منصورى، حسین یاحقى، مرتضى عبدالرسولى، قباد ظفر دور هم جمع می ‏شدند و صحبت‏ها داشتند دیگر وقتى براى حبیب جهت تدریس به شاگردان باقى نمی ‏ماند. به همین دلیل هم از شاگردان شاخص حبیب سماعى بیشتر از مهندس قباد ظفر و مرتضى عبدالرسولى نام برده می ‏شود.
روزى ناظمى به سماعى می ‏گوید ساز خوب وجود ندارد و ساز بد هم در دسترس همگان قرار ندارد چه باید كرد و دوستداران این ساز چه باید بكنند؟ سماعى در جواب به وى می ‏گوید تو یكى از اتاق‏هاى خانه‏ خود را به ساختن سنتور اختصاص بده و در ساخت آن من شما را كمك می ‏كنم و از این زمان به بعد بود كه استاد مهدى ناظمى وارد مرحله‏ جدیدى از زندگى هنرى خود شد و صنعت سنتورسازى كشور نیز وارد دوران و تحول بزرگ و سازنده گردید.
سنتورهاى ساخت وى علاوه بر ایران كه مشتاقان فراوان دارد در بسیارى از ممالك جهان در دست هنرمندان است و آن را چون جان شیرین گرامى می‏دارند.
مهدى ناظمى علاوه بر ساختن سنتور و تبحر در آن در نوازندگى این ساز پنجه ‏اى شیرین و گوشنواز داشت و نوار و صفحاتى نیز با تاج اصفهانى و سعادتمند قمى و جلیل شهناز در «بیات ترك»، «ابوعطا»، «شور»، «سه ‏گاه»، «دشتى» دارد. وى مردى بود متدین و خوش ‏بیان و برخورد، آشنا به زبان انگلیسى و داراى خطی خوش و زیبا.


‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘