‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۰ آذر زادروز نادر دلدار گلچین

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۰ آذر زادروز نادر دلدار گلچین

( زاده ۱۰ آذر ۱۳۱۵ رشت -- درگذشته ۳۱ شهریور ۱۳۹۶ تهران) خواننده

نادر گلچین از پدر و مادری زنجانی در شهر رشت به دنیا آمد.
او از کودکی به موسیقی علاقه فراوانی داشت و از ۱۲ سالگی همکاری و خوانندگی با رادیو رشت را آغاز کرد که در اختیار تیپ رشت بود و زیر نظر مدیران ارتش اداره می‌شد.
همکاران وی در این رادیو عبارت بودند از علی اکبرپور (آلتو، ویلون) نادر پوردلجو(قره‌نی) و عده‌ای دیگر از هنرمندان به نام رشت که این همکاری مدتها ادامه داشت.
گلچین در سال سوم دبیرستان به هنرپیشگی روی آورد و در تاتر رشت در نمایشنامه‌های "بارگاه هارون الرشید" و "خوابهای پینه دوز" شرکت کرد و آوازهایی را در بازیگری خواند.

خودش می گفت : ضمن اینکه مقدمات صداسازی را نزد معلمی به نام "مارتروسیان" در رشت شروع کرده بودم از طریق رادیو و صفحه گرام دلشیفته صدای محمودی خوانساری، بنان و منوچهر همایون پور شده بودم.

نادر گلچین در سال ۱۳۳۸ به تهران آمد و فعالیتهای هنری خود را در اداره هنرهای زیبا و وزارت فرهنگ و هنر آغاز کرد.
خودش می گفت : به پیشنهاد نصرت اله وحدت به تهران آمدم و در آزمون ورودی وزارت فرهنگ و هنر در امتحانی که "مشیر همایون شهردار" از من گرفت پذیرفته شدم و تا سال ۱۳۵۴ کارمند وزارت فرهنگ و هنر بودم.

وی اولین برنامه خود را با ارکستر محمود تاج‌بخش (نوازنده سه‌تار و ویلون) اجرا کرد و تا سال ۱۳۵۴ در این اداره به ترتیب با ارکسترهای فرامرز پایور، عباس خوشدل، عبدالکریم مهرافشان، عماد رام و مصطفی کمال‌پورتراب همکاری کرد.
گلچین از سال ۱۳۵۰ در برنامه‌های مختلف رادیو، به ویژه برنامه ی گلهای تازه فعالیت کرد و با هنرمندانی چون:
فرامرز پایور، منصور صارمی، پرویز یاحقی، حبیب‌اله بدیعی، علی‌اصغر بهاری، جلیل شهناز، فرهنگ شریف، فضل‌اله توکل، جهانگیر ملک، هوشنگ ظریف، محمد حیدری، امیرناصر افتتاح، محمد اسماعیلی، آبتین اجلالی و منصور نریمان همکاری کرد.
حاصل این همکاریها ده برنامه گلهای تازه است.
از کارهای او که بسیار مورد استقبال‌ شنوندگانش واقع شد، اجرای آهنگ "آمد نوبهار" اثر مهدی خالدی بود که به رهبری فرهاد فخرالدینی بازسازی و با گروه کر رادیو اجرا شد.
او از نخستین خوانندگانی بود که تصنیف زیبای "مرغ سحر" را با تنظیم پایور اجرا کرد. در سال ۱۳۸۸ حسن کسایی با ارسال تقدیر نامه ای از نادر گلچین بابت این اجرا قدردانی کرد.
نادر گلچین بر اساس قراردادهای فرهنگی ـ هنری بین ایران و دیگر کشورها، همراه با ارکستر فرامرز پایور به الجزایر رفت و موسیقی میهنی ایران را به هنردوستان آن کشور معرفی کرد.
از دیگر کارهای برجسته ی این هنرمند کنسرتی بود که به نفع زلزله‌زدگان بویین‌زهرا، همراه با ارکستر عماد رام برگزار کرد. او در طول فعالیت‌های هنری خود، بیش از ۳۰۰ آواز و آهنگ اجرا کرد و در کنار کار خوانندگی، صاحب امتیاز شرکت تکثیر نوار موسیقی به نام "اوج کاست" بود.
در سالهای پس از انقلاب از صحنه موسیقی کشور کناره‌گیری کرد. خود او در این باره در مصاحبه‌ای با روزنامه همشهری گفته است:
من عضوی از وزارت فرهنگ و هنر بودم، سالها در این وزارتخانه با ارکسترهای مختلف همکاری داشتم. آن موقع به اقتضای جوانی حس و حال فعالیت در من زیاد بود ولی با نزدیک شدن به پیری، خود به خود میلم به فعالیت‌های هنری کاهش یافت.در ظاهر اینطور نشان نمی دهم ولی به قول شاعر «بر ظاهر آباد من امید مبند/من خانه ی ویرانه ام از من بگریز».
نادر گلچین پس از ۳۵ سال در ایران گزیده ای از برنامه ی گلهای تازه ی ۱۷۷ را در آلبومی به نام «گریز» منتشر کرد که کار مشترکی با فریدون شهبازیان و همکاری فرهنگ شریف بود.
او در چند سال اخیر برای نخستین بار در نشست نقد و بررسی آلبوم گریز حضور یافت و با تشویق فراوان حاضران روبرو شد.در همین برنامه بود که او به تک ساحتی شدن خوانندگی و مقلدپروری در موسیقی آوازی انتقاد کرد.

زنده یاد "نادیا دلدار گلچین"(بازیگر فقید سینما) یادگار ازدواج اول گلچین بود.
از نادر گلچین سه فرزند به نام های نغمه،نازنین و نگین به یادگار مانده است.

استاد نادر گلچین پس از سالها بیماری، سرانجام در ۸۱ سالگی درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا در کنار دخترش نادیا آرام گرفت.

ادامه در پست بعدی

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘