‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘.. سیزده به در (روز طبیعت) گرامی باد

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

سیزده به در (روز طبیعت) گرامی باد

جشن سيزده فروردين ماه، روزی باستانی و فرخنده است. برخی ناآگاهان که تفکری سطحی و عامیانه داشتند اين روز را نحس مي دانستند و براي رفع نحوست از خانه و کاشانهً خود کنار جويبارها و سبزه ها ميرفتند و به شادي میپرداختند.
تاکنون هيچ متفکری برای نحسی سيزده نوروز، سخن و استدلالی ابراز نکرده است. بلکه روشن اندیشان، روز سيزده نوروز را خجسته و فرخنده دانسته اند.
مثلا در صفحهً ۲۲۶ آثار الباقيه جدولي براي روزهای سعد و نحس منظور شده که در آن سيزده نوروز که تير روز نام دارد کلمهً ( سعد ) به معنی فرخنده آمده و به هيچ وجه نحوست و کراهت ندارد. بعد از اسلام چون سيزدهً تمام ماهها را نحس مي دانند به اشتباه سيزده عيد نوروز را نيز نحس شمرده اند.
وقتي دربارهً نيکويي و فرخنده بودن روز سيزدهم نوروز بيشتر دقت و بررسي کنيم مشاهده ميشود موضوع بسيار معقول و مستند به سوابق تاريخي است. سيزدهم هر ماه شمسي که تير روز ناميده ميشود مربوط به فرشتهً بزرگ و ارجمندي است که " تير " نام دارد و در پهلوي آن را تيشتر مي گويند. فرشتهً مقدس تير در کيش مزديسنی مقام بلند و داستانی دارد. ايرانيان قديم پس از دوازده روز جشن گرفتن و شادي کردن که به ياد دوازده ماه سال است ، روز سيزدهم نوروز را که روز فرخنده اي است به باغ و صحرا مي رفتند و شادي مي کردند و در حقيقت به اين ترتيب رسمی بودن دورهً نوروز را به پايان مي رساندند. بنابراين، چنانكه دكتر بقايى ماكان در كتاب نگرشهاى ايرانى به تفصيل شرح داده سيزده به در به معناى رفتن به در و دشت است و هيچ ربطى به در كردن نحوست كه فرهنگى وارداتى است ندارد.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘