‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۹ بهمن زادروز حسین واثقی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۹ بهمن زادروز حسین واثقی

(زاده ۹ بهمن ۱۳۱۴ تبریز -- درگذشته ۱۵ بهمن ۱۳۸۶ تبریز) آهنگساز و سازنده موسیقی متن فیلم

حسین واثقی در حالی که تحصیلات آکادمیک در زمینه موسیقی نداشت و حداکثر تا دیپلم درس نخوانده بود به عنوان پدیده‌ ای در موسیقی و سینمای ایران مطرح شد. «پرکارترین آهنگساز تاریخ سینمای ایران با بیش از ۱۸۰ فیلم در کارنامه به عنوان آهنگساز ترانه و سازنده موسیقی متن، در حالی که یک نت روی خط حامل ننوشت، هیچ‌ سازی را به صدا در نیاورد و هرگز در محافل رسمی موسیقی به رسمیت شناخته نشد.»
وی در جوانی به ساعت‌ سازی روی آورد و وقتی ۱۹ ساله بود در ۱۳۳۰ به همراه خانواده به تهران آمد. در تهران هم به ساعت‌ سازی ادامه داد. دو سال بعد در ۱۳۳۲ به رادیو رفت و به عنوان خواننده کر مشغول کار شد. در رادیو با کمک برادرش اسماعیل واثقی، که تحصیل کرده موسیقی بود و ویلون می‌نواخت، به ساخت موسیقی روی آورد و برای خواننده‌ های بسیاری آهنگ ساخت.

ورود به سینما :
در سال ۱۳۳۹ حسین امیرفضلی تهیه‌کننده و کارگردان فیلم هالو از او برای ساخت بعضی از تصنیف‌های این فیلم دعوت کرد. اما این فیلم که حتی نام واثقی در تیتراژ آن نیامده است، نتوانست برای او شهرت و کار به همراه بیاورد. ده سال بعد در ۱۳۴۹ سرهنگ محمد شب‌پره برای ساختن تصنیف‌های بابا کرم از واثقی دعوت به کار کرد. در این فیلم ترانه‌های فرنگی کار گروه بلک کتز، به مدیریت شهبال شب‌پره است و ترانه‌های فارسی را واثقی ساخته است. این فیلم راه واثقی را به استودیوهای فیلم‌ سازی باز کرد و از آن پس به عنوان سازنده تصنیف وارد سینما شد. در همان سال با ساختن موسیقی متن برای فیلم کوچه مردها در استودیو عصرطلایی به کارگردانی سعید مطلبی و با بازی فردین و ایرج قادری به عنوان سازنده موسیقی متن فیلم هم شناخته شد.

پس از انقلاب :
پس از انقلاب، سینما نیز مانند سایر نهادها دچار تغییرات اساسی شد. در این هنگام واثقی ۴۳ سال داشت و در اوج فعالیت بود اما تغییرات پیش آمده موجب حذف او از سینما و موسیقی شد. او چند سال بعد در سال ۱۳۶۳ به همراه خانواده به اتریش سفر کرد و سپس به آمریکا مهاجرت کرد اما در آنجا نیز نتوانست دوام بیاورد و دوباره به ایران بازگشت و سرانجام پس از حدود ۱۶ سال وقفهٔ کاری در سال ۱۳۷۳ با ساخت موسیقی برای فیلمهای سینمایی حامی (قدرت‌اله صلح‌میرزائی)، مرضیه (اسفندیار شهیدی) و حالا چه شود (محمد جعفری) و یک مجموعه تلویزیونی قصد ورود مجدد به ساخت موسیقی فیلم داشت اما نتوانست به کار خود ادامه دهد و برای همیشه ساخت موسیقی را کنار گذاشت.

درگذشت :
واثقی که بیماری دیابت داشت به آمریکا سفر کرد. در آنجا بیماری‌اش روزبه‌روز وخیم‌تر شد. بستگانش در آمریکا زندگی می‌کردند و او را به خانهٔ سالمندان سپردند. وی به دلیل شدت بیماری قند، پای خود را از دست داد و سرانجام در ۷۲ سالگی درگذشت.

روش کار :
او که تحصیلات آکادمیک نداشت و نوازندگی نمیدانست با دهان ملودی مورد نظرش را برای برادرش اسماعیل واثقی اجرا می‌کرد و بعد اسماعیل آن را با ویلون برای سایر نوازندگان می‌نواخت.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘