‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۰ تیر سالروز درگذشت محمدعلی مجتهدی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۰ تیر سالروز درگذشت محمدعلی مجتهدی

دکتر محمدعلی مجتهدی گیلانی ( زاده ۱ مهر ۱۲۸۷ لاهیجان -- درگذشته ۱۰ تیر ۱۳۷۸ نیس فرانسه ) استاد دانشگاه و بنیانگذار دانشگاه (آریامهر) شریف

وی استاد دانشکده فنی تهران و رئیس دبیرستان البرز بود. او دانشگاه صنعتی شریف را بنیان نهاد، که در جهان، با عنوان ام آی تی ایران ستوده می‌شود. فارغ‌التحصیلان این دو موسسه حجم زیادی از نخبگان اقتصادی، سیاسی فرهنگی ایران را تشکیل می‌دهند. او همچنین در دوره هایی ریاست دانشگاههای ملی ایران و پهلوی و پلی تکنیک تهران را عهده دار بود.
محمدعلی مجتهدی در لاهیجان، شهری آسوده در میان باغهای چای، شالیزارهای برنج و جنگلهای پرپشت در نزدیکی دریای خزر به دنیا آمد. پدر و مادر او از خانواده‌های با اصل و نسب زمین دار کوچک شهر بودند. پدر او در تجارت ابریشم یکی دیگر از محصولات اصلی منطقه هم بود. محمدعلی دو ساله بود که مادرش را از دست داد. پدرش سختگیر و باورمند به تشریفات و آداب و رسوم زندگی در شهر کوچک بود. او به فریبندگی مسموم شهرهای بزرگ بی اعتنا بود و علاقه نداشت پسرش را به چنین جاهایی بفرستد. حتی در لاهیجان، او به پسرش تنها اجازه داد در مدرسه‌ای اسم بنویسد که توسط اعیان شهر تامین مالی می‌شد. او تحصیل را در هفت سالگی در مدرسه ابتدایی حقیقت شروع کرد. عامل دیگری در تحصیل مجتهدی جوان تاخیر ایجاد کرد: قیام در منطقه به رهبری میرزا کوچک خان جنگلی که در نهایت منجر به پیدایش جمهوری شورایی سوسیالیستی ایران در ۱۹۲۰-۱۹۲۱ شد.
وی در سال ۱۳۰۴ خورشیدی استفاده از عایدی که از مایملک مادرش می‌گرفت، ساکن تهران شد. در این شهر او با دایی‌اش زندگی میکرد و با پسردایی‌اش رضا رادمنش، که یکی از مهم‌ترین اعضای جنبش کمونیستی ایران شد، در یک اتاق شریک بود. ولی مجتهدی در همه عمرش با سیاست سر سازگاری نداشت. نه تنها بیرون از غوغای سیاست ایستاد بلکه تلاش کرد موسسات آموزشی مهمی را که مدیریت می‌کرد از هر فعالیت سیاسی دور نگه دارد.
مجتهدی تحصیلات خود را در دارالمعلمین مرکزی ادامه داد. سپس در مدرسه متوسطه شرف تهران مدرک دیپلم کامل متوسطه (شعبه علمی) را گرفت و در همان سال پس از قبولی در چهارمین دوره امتحانات اعزام محصل به اروپا جزو صد تن برگزیده محصلان اعزامی شد که به فرانسه رفتند تا هر یک به نحوی نقشی مؤثری در آینده علمی و فرهنگی ایران ایفا کنند. پس از پيروزي انقلاب در سال ۵۷، دكتر مجتهدي از مهندس بازرگان (نخست‌وزير وقت و همكار سابقش در دانشكده فني) خواست تا كس ديگري را به جايش در دبيرستان البرز منصوب كند تا وي بتواند براي معالجه چشم خود به خارج كشور برود. او پس از معالجه چشم در ژنو به ايران بازگشت اما در سال ۶۱ مجدداً به خارج كشور رفت. دلیل این امر معالجه نوه اش بود که بیماری قلبی داشت. در اين ايام دكتر مجتهدي خود نيز دچار نارسايي قلبي شد و سه بار سكته قلبي را پشت سر گذاشت تا آن که در سال ۱۳۷۶ در شهر«نیس» از دنیا رفت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

@bargi_az_tarikh

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘