‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۲ آذر زادروز پرویز شهریاری

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۲ آذر زادروز پرویز شهریاری

( زاده ۲ آذر ۱۳۰۵ کرمان — درگذشته ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ تهران ) ریاضیدان، نویسنده، مترجم، معلم ریاضیات، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی

پرویز شهریاری در محله ای فقیر نشین در خانواده ای زرتشتی به دنیا آمد. دوران کودکی اش به لحاظ مالی بسیار سخت گذشت به طوری که در آن دوران برای امرار معاش به کارهای سنگین بدنی و کارگری همچون کوزه گری، بنایی، آجرپزی و کار در راه آهن پرداخت.
وی دوره ابتدایی را در دبستان کاویانی و دبیرستان را در دبیرستان ایرانشهر در زادگاهش گذراند و در خرداد ۱۳۲۳ از دانشسرای مقدماتی کرمان فارغ التحصیل و برای ادامه تحصیل عازم تهران شد. ایشان دبیر بسیار سرشناس و موفقی در رشته ریاضیات در دبیرستانهای تهران شد و شهرت فراوانی کسب کرد و به چهره ماندگار آموزش نوین ریاضیات در ایران تبدیل شد. در سال ۱۳۳۲ از دانشکده علوم دانشگاه تهران و دانشگاه تربیت معلم تهران فارغ التحصیل شد.
در سال ۱۳۳۹ اولین کلاس کنکور در ایران با نام "گروه فرهنگی خوارزمی" و کمی بعد "دبیرستان پسرانه خوارزمی" را تاسیس کرد. در سال ۱۳۴۰ "دبیرستان مرجان" را تاسیس کرد. در سال ۱۳۴۲ با همکاری ۱۷۰ نفر از معلمان "انتشارات خوارزمی" را بنیان نهاد. در سال ۱۳۵۰ "گروه فرهنگی مرجان" را با همکاری ۷۰۰ نفر معلم راه اندازی کرد. در سال ۱۳۵۳ "انتشارات توکا" را با جمعی از دوستان تاسیس کرد و "مدرسه عالی علوم اراک" را با کمک دکتر عبدالکریم قریب و دکتر حسین گل گلاب راه اندازی کرد.
استاد پرویز شهریاری به زبان فرانسه مسلط بود و زبان روسی را در مدت کوتاه ۹ ماه و آنهم به صورت خود آموز فراگرفت و آنگاه دست به تالیف و ترجمه علاوه بر تدریس ریاضیات زد. نخستین ترجمه ای که از استاد به چاپ رسید کتاب تاریخ حساب نوشته رنه تانون فرانسوی در سال ۱۳۲۹ بود که بسیار سلیس و روان بود.
وی سردبیری و راه اندازی بیش از ۵ نشریه از جمله "سخن علمی"، "چیستا"، "دانش و مردم"، "آشتی با ریاضیات" و "آشنایی با دانش" را در کارنامه خود دارد.

از افتخارات استاد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در سال ۱۳۴۵ دریافت نشان درجه یک علمی.
در سال ۱۳۸۰ دریافت نشان افتخار ملی از سوی انجمن آثار و مفاخر ملی ایران.
در سال ۱۳۸۱ دریافت دکترای افتخاری ریاضیات از سوی دانشگاه کرمان.
در سال ۱۳۸۴ برگزیده مراسم چهره های ماندگار در رشته آموزش ریاضیات.
در سال ۱۳۸۷ دریافت عنوان برترین ریاضیدان زنده ایران از سوی انجمن ریاضی ایران ( این انجمن با انجمن های ریاضی ایالات متحده آمریکا و فرانسه همکاری دارد.)
او ۴۰۰ کتاب تالیف و ترجمه دارد. بیش از ۱۰۰۰ مقاله از ایشان در نشریه های علمی و فرهنگی به چاپ رسیده است.
دکتر پرویز شهریاری استاد ریاضیات و چهره ماندگار زرتشتی ایران در سن ۸۶ سالگی، از بیماری تنفسی درگذشت و در آرامگاه قصر فیروزه زرتشتیان واقع در شرق تهران به خاک سپرده شد.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘