‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۲۲ اسفند سالروز درگذشت ایرج میرزا

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۲۲ اسفند سالروز درگذشت ایرج میرزا

شاهزاده ایرج میرزا ، جلال الممالک ( زاده پاییز ۱۲۵۳ تبریز — درگذشته ۲۲ اسفند ۱۳۰۴ تهران )
ایرج میرزا از نوادگان فتحعلیشاه قاجار بود. پدر و پدربزرگش هر دو شاعر بودند و ایرج طبع شعری خویش را از آنها به ارث برده بود. وی فارسی ، عربی و فرانسوی را در تبریز آموخت و در محضر استادانی چون آقا محمدتقی عارف اصفهانی و میرزا نصر الله بهار شیروانی کسب فیض نمود. در سن شانزده سالگی ازدواج کرد و سه سال از ازدواجش نگذشته بود که پدر و همسرش را از دست داد. وی به دربار رفت و در سال ۱۳۰۳ با سمت بازرس کل امور مالیه خراسان را رها کرد و به تهران آمد .
اقامت ایرج در خراسان که پنج سال به طول انجامید بارزترین دوران کوشش ادبی وی بود. شاعر نمی توانست نسبت به جنبشهای آزادیخواهی که در همه جای کشور پدید آمده بود بی اعتنا باشد و در اشعاری که در این زمان سرود سادگی و صمیمیت، عمق اندیشه و لحن افشا و اعتراض به طور کاملا آشکار به چشم میخورد و در این سالهاست که او را به عنوان یک شاعر بزرگ ملی می شناسند و در هنگام ورود به تهران با استقبال گرم و پرشور ادبا و شعرا و مردم عادی که اندیشه های خود را در شعر او دیده بودند روبرو میشود
ایرج نزدیک دوسال در تهران ماند و تمام وقت خود را صرف فعالیت های ادبی کرد . تا آنکه در سال ۱۳۰۴ در اثر سکته قلبی درگذشت و در مقبره ظهیر الدوله به خاک سپرده شد
ایرج شاعری را شغل و حرفه خود قرار نداده و جز به حکم تفنن و فرمان طبع شعر نمی سرود حتی در ابتدا از لقب فخر الشعرائی که امیر نظام به او داده بود استفاده نکرد.
وی تا اواسط عمر کمتر شعر گفته و اشعار او منحصر به همان قصاید و اشعاری بود که جنبه تفنن و شوخی دوستانه داشت.
در تابستان ۱۲۹۹ اندکی پس از قیام خراسان ، ابوالقاسم عارف ، سفری به آنجا کرد و مهمان کلنل محمد تقی خان پسیان شد. ایرج که دل خوشی از عارف نداشت مثنوی عارفانه را سرود و هنگامی که این نوشته به تهران رسید و چاپ شد ولوله ای در شهر به راه انداخت . دوستان عارف سخت برآشفتند و به وی بد گفتند و او را هجو کردند. مثنوی عارفانه مشتمل بر پانصد و پانزده بیت است و در آن ایرج از عارف گله میکند و نیشهای بسیار تندی میزند ولی این مثنوی قسمتهای بسیار زیبایی در مورد زن ، حجاب ، مالکان ستمکار و بیچارگی دهقانان در خود دارد که اوضاع و احوال ناگوار مردم و کشور در آن روزگار را روایت می کند.

@bargi_az_tarikh

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️