‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۳ مهر زادروز حسن کسایی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۳ مهر زادروز حسن کسایی

( زاده ی ۳ مهر ۱۳۰۷ اصفهان -- درگذشته ۲۵ خرداد ۱۳۹۱ اصفهان ) نوازنده نی و سه تار

حسن کسایی ردیف دان، نوازنده ی نی و سه تار و از نامداران موسیقی میهنی ایران به ویژه مکتب اصفهان بود و همگان او را ردیف دان و موسیقیدان خلاق می دانند. منزل پدرش محفل بسیاری از بزرگان علم وادب و هنر ایران بود.
کسایی در کودکی با شنیدن صدای نی که درویشی آن را می‌نواخت، شیفته ی این ساز شد و در همان سن و سال به شاگردی استاد "مهدی نوایی" رفت.
آشنایی اش با استاد ابوالحسن صبا موجب راهیابی او به رادیو شد.
نخستین اجرای رادیویی وی در سال ۱۳۲۲ با قطعاتی در دستگاه سه گاه و نواختن چهارمضراب مشهور "زنگ شتر" از ساخته های استاد ابوالحسن صبا بود که به صورت زنده اجرا شد.
دو سال بعد (۱۳۲۴) دومین اجرای خود را با جانشینی نی برای ویالون استاد صبا؛ و در برنامه ی سولیست های خارج از کشور در رادیو ایران نواخت.
کسایی در سن ۲۰ سالگی (۱۳۲۷) نخستین اجرای تکنوازی نی خود را در دستگاه همایون در تئاتر اصفهان اجرا کرد و یک سال بعد قطعه ی معروف "سلام" را در دستگاه چهارگاه ساخت که از معروفترین قطعه های موسیقی ایرانی به شمار می‌رود.
این قطعه سالها با تار "فرهنگ شریف" در برنامه ای با نام "شادی و امید" از رادیو پخش می شد و بعدها از سوی "حسین علیزاده" در آلبوم "صبحگاهی" با سازبندی و ارکستراسیون بازسازی شد. کسایی در سال ۱۳۵۱ ردیف موسیقی ایران را با اجرای سه تار و آواز در برنامه ای با عنوان "آشنایی با موسیقی اصیل ایرانی" در رادیو اصفهان ضبط کرد.
او اولین کسی بود که نی را وارد ارکستر رادیو کرد. کارهای وی در گسترش صدادهی ساز نی باعث رونق این ساز شد.
اگر "نایب اسداله" نی را از آغل گوسفندان به دربار برد، کسایی از دربار به میان توده های مردم آورد.
کسایی نی را به ارکستر رادیو کشاند و ساز نی ایرانی را جهانی کرد.
بعد انقلاب به دلیل فضای نه چندان مناسبی که برای موسیقی ایجاد شد، وی آخرین برنامه ی رسمی خود را در رادیو ایران در سال ۱۳۵۸ با همکاری جلیل شهناز و محمد رضا شجریان و جهانگیر ملک اجرا کرد. در این سال و تا قبل از سال ۶۱ آرشیو موسیقی رادیو اصفهان از بین رفت و کسایی هم از صداو سیما برکنار و حقوقش قطع شد.
در سال ۱۳۶۲ قطعه ی معروف "اشک نی" را ساخت و بعد از آن تا سال ۱۳۶۹ سفرهایی به کشورهای آلمان، انگلستان، فرانسه، و هلند داشت و در چند برنامه ی رادیویی شرکت کرد.
در همین سال تندیس وی در گالری مفاخر هنری جهان لندن نصب شد.
با شرکت در جشنواره ی نی‌نوازان ( تالار اندیشه)(۱۳۷۰) فعالیت دوباره ی استاد کسایی رونق گرفت و سه سال بعد (۱۳۷۴) صدا و سیما مستمری وی را برقرار کرد.
درسال ۱۳۷۸ به عنوان اولین فرهیخته؛ موفق به دریافت نشان درجه یک فرهنگ و هنر در جامعه ی موسیقی شد که هیات دولت به وی اعطاء کرد. همچنین سال ۱۳۸۱ اولین لوح چهره ی ماندگار در رشته ی موسیقی را از صدا و سیما دریافت کردد.
کسایی در سال‌های دهه ی هفتاد(۱۳۷۵) به آمریکا و کانادا سفر کرد و در محافل مختلف شعر و موسیقی شرکت جست و درسال ۱۳۷۶ به همت محمدرضا لطفی انجمن "دوستداران موسیقی ایرانی واشنگتن" ، مجلس گرامی داشتی برای ایشان برپا کرد.
در سال ۱۳۸۱ محمدجواد کسایی( فرزند ارشد استاد) کتاب "از موسیقی تا سکوت" ؛ که حاصل نیم قرن تلاش موسیقایی حسن کسایی است را با مقدمه ی بیژن ترقی از سوی "نشر نی" به بازار کتاب عرضه کرد.
از کارهای اخیر کسایی می‌توان به آلبوم "دختر گلفروش" ، "گفت‌وگوی نی و تار" ، "گفتگوی نی و عود" و "قصه های عشق مجنون" (به مناسبت سال جهانی مولانا) اشاره کرد.
كسايى در هنر نى نوازى چندان شهرت و محبوبيتی يافت كه واژه ی " نى " پس از مثنوى یادآور ایشان است.
کسایی از شاگردان صبا بود و متاسفانه خیلی از آثارش در آتش سوزی رادیو اصفهان در اول انقلاب سوخت.
استاد حسن کسایی در ٢٥ خرداد ١٣٩١ در اصفهان بدرود حیات گفت.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘