‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۹ آذر زادروز حسین بیک‌زاده شکوئی.. حسن شکوئی بنیانگذار گروه جغرافیا

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۹ آذر زادروز حسین بیک‌زاده شکوئی

( زاده ۹ آذر ۱۳۱۲ تبریز -- درگذشته ۲۸ شهریور ۱۳۸۴ تهران )، جغرافیدان

حسن شکوئی بنیانگذار گروه جغرافیا
دانشگاه ملی سابق (شهید بهشتی) و استاد سابق
دانشگاه تربیت مدرس، پس از اتمام تحصیلات ابتدائی
در مدرسه شمس، وارد دوره دبیرستان شد و نزد بزرگانی چون «عباس دیهیمی»
و «تقی میرفخرایی» مدرس زبان فرانسه
در دانشگاه تبریز به کسب دانش پرداخت.
وی به سال ۱۳۳۴ در دانشگاه تبریز در رشته تاریخ و جغرافیا مشغول به تحصیل شد. استاد قاضی، استاد ادیب طوسی، دکتر منوچهر مرتضوی و دکتر جهانگیر صوفی از جمله استادان او در این مقطع تحصیلی بودند.
پس از گذراندن دوران تحصیلی مدرک کارشناسی خود را در رشته تاریخ و جغرافیا از دانشگاه تبریز (۱۳۳۷) مدرک کارشناسی ارشد را از دانشگاه تهران (۱۳۴۶) و مدرک دکترای تخصصی خود را در رشته جغرافیای انسانی از دانشگاه استانبول (۱۳۵۷) دریافت کرد.
دکتر حسین شکوئی بیش از ۱۰ سال در دانشگاه تبریز تدریس کرد و در سال ۱۳۶۴ پس از عزیمت به تهران در دانشگاه تربیت مدرس مشغول به تدریس شد و می‌توان او را در ردیف اولین پایه‌گذاران دوره دکترای رشته جغرافیا در دانشگاه تربیت مدرس معرفی کرد.
او در طول دوران علمی خود رساله‌ها (در سطح دکتری) و پایان‌نامه‌های (در سطح کارشناسی ارشد) زیادی را راهنمایی کرد. وی در مجامع مختلف علمی از قبیل فرهنگستان علوم ایران، هیأت رئیسه انجمن جغرافیدانان ایران، شورای‌عالی سمت، سرپرستی کمیته جغرافیا در وزارت فرهنگ و آموزش عالی و...، عضویت فعالی داشت و پس از مدت‌ها تلاش در راه علم، توانست به عنوان یکی از چهره‌های ماندگار کشور (در جغرافیا) معرفی شود.
همچنین در سال‌های ۱۳۷۲ و ۱۳۷۶، استاد نمونه دانشگاه تربیت مدرس شناخته شد و کتاب‌های تألیفی اش در سال‌های ۱۳۶۷ و ۱۳۷۵ به عنوان کتابهای برگزیده سال ایران معرفی شد.
دکتر حسین شکوئی از جمله استادانی است که سالهای عمر خود را به پژوهش و تدریس دانشگاهی گذرانده و نتیجه علاقه وی به تحصیل و تدریس در رشته جغرافیا، ۴۴ سال سابقه تدریس در دانشگاه و انتشار کتاب‌ها و مقالات مختلف بوده‌است.
کتابهایی که وی تألیف کرده است از جمله شاهکارهای علمی، جغرافیایی هستند، هرچند که مافیای موجود در دانشگاهها و جغرافیا علی رغم اشتیاق همه دانشجویان هیچ گاه اجازه ندادند او در دانشگاه تهران حضور پیدا کند ولی آثار جاودانه وی منبع معتبری برای دانشجویان بوده و خواهد بود و کمتر کتابهایی را می‌توان یافت که در استواری علمی و نوشتاری همچون آثار او باشد.
دکتر شکوئی در ۷۲ سالگی درگذشت‌ و در قطعه هنرمندان گورستان بهشت‌ زهرا تهران، به خاک سپرده شد.

گزیده آثار :
فلسفه جغرافیا، انتشارات دانشگاه تبریز، که بعدها انتشارات گیتاشناسی آن را تجدید چاپ کرد و اکنون چاپ دوازدهم کتاب منتشر شده‌است. اولین چاپ کتاب در سال ۱۳۴۹ بوده‌است.
جغرافیای شهری، جلد اول و دوم، دانشگاه تبریز، این دو کتاب اکنون در دانشگاه پیام نور تدریس می‌شوند. چاپ اول این دو کتاب در سال ۱۳۵۲ بوده‌است.
شهرک‌های جدید ۱۳۵۳، دانشگاه تبریز، این کتاب اکنون بسیار نایاب است.
حاشیه‌نشیان شهری، ۱۳۵۵، دانشگاه تبریز، از اولین کتاب دربارهٔ اسکان غیررسمی و حاشیه‌نشینی در ایران است. این کتاب نیز اکنون نایاب است.
جغرافیای کاربردی و مکتب‌های جغرافیایی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ اول: ۱۳۶۵.
محیط زیست شهری، ۱۳۵۵، دانشگاه تبریز، این کتاب نیز نایاب است.
جغرافیای اجتماعی شهرها، اکولوژی اجتماعی، انتشارات جهاد دانشگاهی، اولین کتابی است در ایران که به مفاهیمی چون «گتوهای شهری» می‌پردازد. چاپ نخست کتاب در سال ۱۳۶۶ بوده و تاکنون چندین مرتبه چاپ شده است.
دیدگاه‌های نو در جغرافیای شهری، انتشارات سمت، ۱۳۷۳.
اندیشه‌های نو در فلسفه جغرافیا، جلد اول، انتشارات گیتاشناسی، ۱۳۷۵.
اندیشه‌های نو در فلسفه جغرافیا، جلد دوم، فلسفه‌های محیطی و مکتب‌های جغرافیایی، انتشارات گیتاشناسی، چاپ اول، زمستان ۱۳۸۲.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘